REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS



Botanikai teigia, kad petunijos ir bulvės, labai tikėtina, yra mėsėdžiai augalai. Priduriama, kad toks elgesys gali būti daug labiau paplitęs, nei manyta iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo portalas „LiveScience“, nuo Charleso Darwino laikų aptiktos mažiausiai 6 mėsėdžių bulvių rūšys, pavyzdžiui, Venus flytraps, kurios vabzdžius gaudo su į žandikaulius panašiais savo lapais, lygiai taip pat kaip mėsėdžiai ąsoteniai (angl. pitcher plant).

Botanikų teigimu, petunijos taip pat turi visas galimybes prisivilioti ir maitintis vabzdžiais – tai jos gali padaryti styrančiais savo plaukeliais.

REKLAMA

„Mes galime būti apsupti daug daugiau žudančių augalų nei manėme“, – cituojamas botanikas Markas Chase`as iš Karališkųjų botanikos sodų Kewe (Didžioji Britanija).

M. Chase`as ir jo kolegos įsitikinę, kad daugybė augalų gali būti vabzdžiaėdžiai, tačiau tai daro labai subtiliai ir todėl dažnai nepastebimai. Pavyzdžiui, Tyrulinė erika (lot. Erica tetralix) –paprastai ji nelaikoma mėsėdžiu augalu, tačiau prastoje dirvoje, kur trūksta maistingųjų medžiagų, maistą ji gali susimedžioti dėl aštrių ir lipnių liaukų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors žmogų valgantys medžiai yra fikcija, tačiau bent jau daugelis įprastų augalų, pasirodo, yra slapti mėsėdžiai, kurie bent jau savo šaknimis absorbuoja į spąstus įviliotus gyvūnus“, – teigia M. Chase`as.

Priduriama, kad dauguma augalų iki šiol nelaikyti mėsėdžiais dėl to, jog šis jų „įprotis“ buvo ne toks akivaizdus nei kitų mėsėdžių augalų. Kadangi šaknimis augalai gali suvirškinti yrančių gyvūnų maistingas medžiagas, teigiama, beveik visi augalai turėtų būti laikomi mėsėdžiais.

Botanikų tyrimo rezultatai pristatyti žurnale „Botanical Journal of the Linnean Society“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų