REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija ketvirtadienio vidurdienį prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rengia mitingą prieš pensijų mažinimą. Protestuotojai tikisi, kad jų šūkis "Niekas neturi teisės atimti mūsų uždirbtų pinigų" bus išgirstas, nors išvakarėse Seimas patvirtino ir pensijų, ir kitų išmokų mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prisijungti prie mitingo Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė yra pakvietusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederaciją (LPSK).

REKLAMA

G. Makarevičienė derybas dėl Nacionalinio susitarimo laiko Vyriausybės diktatu. Jos teigimu, asociacijos nuomonė nebuvo išgirsta, todėl ji pasitraukusi iš derybų. "Mes norėjome susitarti, tačiau dabar tenka žmones vesti į gatves", - sakė ji.

Anot asociacijos vadovės, pagyvenę žmonės nori būti solidarūs, tačiau socialinio draudimo pensijų bei pensijų dirbantiems pensininkams negalima mažinti, nes jos yra jų nuosavybė. Negalima liesti, pasak jos, ir našlių pensijų: "Europoje taip sutvarkyta, kad mirus žmogui likęs gyvas jo sutuoktinis gali pasirinkti, kokią pensiją gauti - jo ar savo. O čia numetė po 70 litų, ir dar tuos atimti nori", - piktinosi G. Makarevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes ne išmaldos prašom, o savo teises ginam", - sakė ji ir pabrėžė, jog žmonės rajonuose labai pasipiktinę ir ketina gausiai dalyvauti mitinge. Kai kurios stambios įmonių profsąjungos pasirengusios padėti finansuoti transporto išlaidas.

LPSK pirmininko Artūro Černiausko teigimu, Nacionaliniame susitarime pavyko neišplėtoti pensijų klausimo, todėl dabar LPSK rankos yra laisvos reikšti nepritarimą pensijų mažinimui. Pasak jo, galbūt reiktų riboti pensijas tiems, kurie gauna 3 ar net 5 tūkst. litų.

Trečiadienį Seimo priimtas Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas įsigalios ateinančių metų sausio 1 d. ir galios iki 2011-ųjų gruodžio 31 d. Opozicija siūlė bent mėnesiui nukelti įstatymo įsigaliojimo datą, kad žmonės galėtų prisitaikyti, tačiau Seimas šį siūlymą atmetė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinajame įstatyme atsižvelgiama į mažas pensijas gaunančius žmones - 650 litų ir mažesnės pensijos nebus mažinamos. Turimais duomenimis, asmenų, gaunančių mažesnes kaip 650 litų pensijas, yra beveik 136 tūkst. Tai sudaro apie 23 proc. visų asmenų, gaunančių senatvės pensijas.

Didesnės pensijos bus mažinamos proporcingai. Didžiausią numatomų mažinti pensijų gavėjų ratą sudaro 700-850 litų išmokas gaunantys žmonės. Tai yra 41 proc. visų senatvės pensijų gavėjų. Jų pensijos mažės 2-5 proc., arba 14-37 litais. Taip pat nebus liečiamas priedas už darbo stažą.

REKLAMA

Mažesnį atlyginimą gaunančiam žmogui pensija mažės nežymiai, o didesnį - daugiau. Uždirbantiems iki 200 litų pensija mažės 2,5 proc., nuo 600 iki 800 litų - 10-15 proc., 2100 litų - 50 proc., 4200 ir daugiau litų - 70 procentų.

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos būtų pradėtos kompensuoti tuomet, kai Vyriausybė paskelbs, jog ekonominis sunkmetis jau įveiktas.

Seimas nusprendė pritarti siūlymui palikti neįgaliesiems transporto išlaidų kompensacijas (32,5 lito) bei kompensacijas (iki 4160 litų) lengviesiems automobiliams įsigyti. Pastarosiomis yra iš dalies kompensuojamos transporto išlaidos įsigyjant lengvąjį automobilį ir jį pritaikant neįgaliųjų poreikiams.

REKLAMA

Parlamentas pritarė Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės siūlymui, kad asmenims, kuriems nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis (gaunantiems 75-100 procentų netekto darbingumo arba I grupės invalidumo pensiją), pensijos nebūtų mažinamos.

Pakeitus draudžiamąsias pajamas, pensijos mažės gyventojams, kuriems nustatytas nuo 30 iki 55 procentų darbingumo lygis, t. y. gaunantiems 70-45 procentų netekto darbingumo arba turintiems II ir III grupių invalidumą.

Netekto darbingumo pensijos bus mažinamos diferencijuotai - mažesnių išmokų gavėjams - mažiau, didesnių - daugiau. Pavyzdžiui, 325-400 litų netekto darbingumo (invalidumo) pensija mažės 6,7 lito, 650-700 litų pensija - 12,7 lito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat bus mažinamos valstybinės pensijos ir rentos kaip papildomos pajamos. Minėtai išmokų grupei priklauso ir socialinio draudimo našlių pensijos, nes tai yra antrosios ar trečiosios pensijos.

Visos šios papildomos išmokos bus mažinamos proporcingai: didesnės - didesniu procentu, mažesnės - mažesniu. Pavyzdžiui, išmokos iki 70 litų bus mažinamos 5 proc., o gaunantiems daugiau nei 1800 litų - 20 proc. Socialinio draudimo našlių pensijos, kurių dydis yra 70 litų, mažės 3,5 lito, didesnės mažės šiek tiek daugiau.

Jei vienas žmogus gauna kelias papildomas išmokas, tokiu atveju jos bus sudedamos ir tuomet taikomas mažinimo procentas.

Šis būdas pasirinktas todėl, kad valstybinės pensijos yra labai skirtingų dydžių. Nuo 40 litų, kurias gauna nukentėjusių asmenų našliai, iki signataro rentos - 3456 litų.

Valstybines pensijas ir rentas mūsų šalyje gauna apie 110 tūkst. asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų