REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per Kalėdas Lietuvoje atgims legendinė roko opera „Jėzus Kristus super-žvaigždė“. Jėzų vaidins dainininkas J. Milius.

REKLAMA
REKLAMA

Vaidinti sutiko nedvejodamas



– Kaip reagavote gavęs kvietimą vaidinti roko operoje?

– „Jėzus Kristus superžvaigždė“ yra vienas tų kūrinių, kuriuos išgirsti paauglystėje ir niekuomet nepamiršti. Tai senas geras rokas, kuriame yra viskas: melodija, gitaros, prasmingi žodžiai. Sudainuoti Jėzaus arba Judo partijas šioje roko operoje buvo sena mano svajonė, todėl kai pasiūlė pagrindinį vaidmenį, apstulbau ir iš karto sutikau.

REKLAMA

– Kokie didžiausi iššūkiai vaidinant legendinėje roko operoje?

– Vos pastatyta opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“ tapo kultine visame pasaulyje ir tokia išlieka jau tris dešimtmečius. Nesunku suprasti, kad šis kūrinys ypatingas. Reikia daug pastangų, kad miuziklas atgimtų visa savo jėga.

Mane nuo seno žavi devintojo dešimtmečio roko skambesys, jo melodingumas, emocijos ir nevaržoma jėga. Tokia muzika tapo mano kūrybos pagrindu, todėl vaidmuo Andrew Lloyd Webberio ir sero Timo Riceʼo operoje man yra grįžimas prie šaknų.

REKLAMA
REKLAMA

Ko gero, didžiausias iššūkis bus perteikti originalaus kūrinio dvasią, sudainuoti taip gerai, kaip 1970 metais tai padarė Ianas Gillanas (roko grupės „Deep Purple“ vokalistas – aut. past.). Nenoriu savęs pervertinti, tačiau scenoje negailėsiu jėgų ir padarysiu viską, kad miuziklas būtų toks pat įspūdingas, koks jis buvo sukurtas auksiniais roko laikais.

–  Operoje atliekate pagrindinį vaidmenį. Kaip sekasi įkūnyti Jėzų?

– Didžiausia problema, kad aš ne Jėzus. (Juokiasi.) O jei rimtai, repetuojame jau kelias savaites. Pirmieji darbo rezultatai džiugina. Operoje atlieku pagrindinį Jėzaus vaidmenį – šis personažas labai ekspresyvus ir sudėtingas, žiūrovui noriu perteikti kuo daugiau jo charakterio spalvų... Turiu aiškią savo herojaus viziją, žingsnis po žingsnio jos siekiu ir tikiu, kad scenoje Jėzus Kristus taps tikra superžvaigžde – pasirodys maksimaliai emocionalus ir įtaigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Scenoje − su buvusiu mokytoju

– Roko operoje teks ne tik dainuoti, bet ir vaidinti. Tai negąsdina?

– Ne, priešingai. Labai smagu, kad Lietuvoje bus parodytas miuziklas, o ne paprasta koncertinė operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ versija. Jau turiu šiek tiek patirties, todėl bus į naudą išbandyti ne tik vokalinius, bet ir aktorinius sugebėjimus.

Visada buvau ir liksiu ištikimas rokui, tačiau man nėra gėda vaidinti miuzikle. Nors pakankamai lengvas, šis žanras nėra paprastas popsas. Pastatyti gerą miuziklą sudėtinga, todėl labai vertinu šį žanrą. Neretai geras miuziklas būna įspūdingesnis net už trankiausią koncertą.



–  Vaidinsite kartu su Vytautu Juozapaičiu. Kaip jaučiatės scenoje su buvusiu mokytoju?

REKLAMA

–  Man teko mokytis dainuoti pas V. Juozapaitį, taip pat dalyvavome projekte „Triumfo arka“. Tačiau maestro manęs smarkiai nekritikavo, todėl nesipykstame. (Juokiasi.)

Su V. Juozapaičiu vaidinu ne pirmame miuzikle. Kiekvienas muzikantas turi savo požiūrį į dainavimą ir kūrybą, nuomonę apie kitus taip pat. Tačiau scenoje mes esame kolegos, o ne konkurentai ar mokytojai, todėl visuomet stengiamės dirbti konstruktyviai.

Dainuos lietuviškai

– Šiemet roko opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“ bus pirmą kartą pastatyta lietuvių kalba. Kaip jaučiatės dainuodamas lietuviškai?

REKLAMA

–  Iš pradžių idėją „Jėzų Kristų superžvaigždę“ dainuoti lietuviškai vertinau atsargiai, tačiau mano nuomonė pasikeitė, kai perskaičiau išverstus tekstus. Tai nėra literatūrinis sero T. Riceʼo tekstų vertimas, žiūrovai neišgirs nugludintos, taisyklingos kalbos. Net lietuviški operos arijų žodžiai skamba įtaigiai ir pakankamai tiksliai perteikia originalių tekstų dvasią su jiems būdingu maištingumu, šiurkštumu. Tai gerai, nes „Jėzus Kristus superžvaigždė“ yra roko, o ne populiariosios muzikos kūrinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviški operos vaidinimai turėtų ypač patikti anglų kalbos nemokantiems žiūrovams. Tai puiki proga iš arčiau pažinti šį legendinį kūrinį – suprasti ne tik muziką, bet ir žodžius, kurie yra ypač prasmingi.

– Pirmosios roko operos premjeros vyks jau po kelių savaičių. Ko palinkėtumėte į vaidinimus susirinkusiems žiūrovams?

– Galiu pažadėti, kad „Jėzaus Kristaus superžvaigždės“ vaidinimų metu scenoje netrūks veiksmo. Visiems žiūrovams patariu išsitraukti apdulkėjusias vinilines plokšteles ir dar kartą prisiminti originalų sero A. L. Webberio ir sero T. Riceʼo kūrinį, o prasidėjus vaidinimui atsipalaiduoti ir mėgautis reginiu. Juk „Jėzus Kristus superžvaigždė“ gimė auksiniais roko laikais.

REKLAMA

Bilietus į roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ pastatymus Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose galima įsigyti visose sistemos BILIETAI LT kasose ir internetu.

Bilietus į roko operos pastatymą Panevėžyje galima įsigyti visose sistemos „Tiketa“ kasose ir internetu.

Roko operos gastroles organizuoja Vidurio ir Rytų Europoje pirmaujanti koncertų agentūra „Makroconcert“.

Tik faktai

Autoriai: seras A. L. Webberis (muzika) ir seras T. Rice‘as (žodžiai).

Roko opera nominuota penkiems prestižiniams „Tony“ apdovanojimams.

Muzikinis filmas „Jesus Christ Superstar“ nominuotas „Oskarui“ ir dviem „Auksiniams gaubliams“.

REKLAMA

Roko operos įrašas „Jesus Christ Superstar“  yra perkamiausias dvigubas albumas muzikos istorijoje.

Istorinė roko operos premjera Europoje įvyko 1971 metais Vilniuje.

Šiemet gruodžio 23−30 dienomis naujas roko operos pastatymas bus parodytas Kaune, Panevėžyje, Vilniuje ir Šiauliuose.

Roko operoje vaidins: J. Milius, Asmik Grigorian, Jurgis Didžiulis, V. Juozapaitis, Egidijus Sipavičius, Ignas Misiūra, Darius Auželis, choras „Brevis“.

Tai pirmas roko operos pastatymas lietuvių kalba.

Simonas Kuprys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų