REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį pasaulinėje valiutų rinkoje, kaip ir visą praėjusią savaitę, vyravo labai permaininga prekyba. Ryte investuotojai pirmenybę teikė mažiau rizikingoms investicijoms, tačiau antroje dienos pusėje po Padėkos dienos į rinką grįžę JAV prekeiviai nebuvo tokie pesimistiški ir pakeitė kursų judėjimo kryptį.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią įtaką ketvirtadienį ir penktadienį kapitalo rinkoms turėjo naujienos iš Dubajaus. Investuotojai sunerimo, kad pagrindinė Dubajaus investicinė kompanija „Dubai World” gali susidurti su mokumo problemomis. Bendrovė paprašė atidėti gruodžio 14 d. turinčius įvykti atsiskaitymus. „Dubai World” paskolos užsienio bankams sudaro 59 mlrd. JAV dolerių, kai tuo tarpu bendri Dubajaus įsipareigojimai siekia 80-100 mlrd. JAV dolerių. Tačiau dėl galimo Dubajau bankroto pernelyg ilgai nebuvo nerimauta. Anot analitikų, šalis turi kitus ekonomiškai stiprius miestus, kurie esant bėdai ištiestų pagalbos ranką. Be to, Dubajaus valdžia jau išleido potvarkį, kuriuo leistų iš dalies įsikišti į bendrovės valdymą, nors ši oficialiai nėra valstybinė įmonė.

REKLAMA

Penktadienį JAV prasidėjo Kalėdinio apsipirkimo bumas. Gruodis labai svarbus mažmenininkams, kadangi per jį pasiekiama svari dalis visos metinės apyvartos. Nors apklausos rodo, kad amerikiečiai šiemet dovanoms planuoja išleisti mažiau, tačiau tai vis vien išlieka puiki proga prekybininkams teigiamai pasikoreguoti būsimus metinius balansus. Jei mažmenininkų uždarbiai nepateisins lūkesčių, tuomet po naujų metų galima sulaukti dar vienos darbuotojų etatų mažinimo bangelės.

REKLAMA
REKLAMA

EUR/USD valiutų poros kursas penktadienį nusileido 0.2% iki 1.4985. Pastebėtina, kad prekybos metu kursas buvo pasiekęs net 1.4830 žemumas, tačiau po to koregavosi teigiama linkme. Svarbių makroekonominių rodiklių nebuvo skelbta. Kursus veikė investuotojų rodoma tolerancija rizikai. Nors JAV akcijų biržos indeksai Dow Jones ir S&P500 penktadienį atitinkamai krito 1.48% ir 1.72%, tačiau savaitiniai neigiami pokyčiai buvo neženklūs.

Šią savaitę pagrindinės valiutų poros kursą labiausiai turėtų veikti Europos centrinio banko posėdis ir jame priimti sprendimai. Taip pat penktadienį bus sulaukti reikšmingi JAV darbo rinkos duomenys. Šiandien skelbiamas preliminarus Euro zonos vartotojų kainų indeksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

USD/JPY valiutų poros kursas penktadieninę prekybą taip pat baigė be ženklesnių pokyčių, tačiau prekyba nebuvo rami. JAV doleris prieš Japonijos jeną buvo pasiekęs 14 metų žemumas, tačiau vėliau kursas atšoko ir užsidarė ties 86.46. Nerimstančios kalbos apie nesiliaujantį jenos stiprėjimą ir neigiamą poveikį ekonomikai didina galimos intervencijos tikimybę. USD/JPY kurso riba, kuri galėtų valdininkus bent jau imtis „žodinės“ intervencijos galėtų būti 85.0. Jenai stiprėti padėjo ne tik rizikos vengimo faktorius, tačiau ir teigiamos žinios iš Japonijos ekonomikos (nedarbas sumažėjo nuo 5.3% iki 5.1%, namų ūkių išlaidos paaugo 1.6%).

GBP/USD kurso judėjimas buvo labai panašus į EUR/USD. Svaras penkiadienį prieš dolerį pigo 0.18% iki 1.6484. Šiandien ryte svaras rodė stiprėjimo ženklus, nepaisant neigiamų vartotojų pasitikėjimo duomenų. Gkf vartotojų pasitikėjimo indeksas smuko nuo -13 iki -17, nors buvo laukiamas apdidėjimas iki -11.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų