REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt savaitė“ atskleidžia, kokie tamsūs šešėliai temdo žinomos Kauno būrėjos Liudmilos veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimai be atsakymų

Kas išprovokavo kratą garsaus Vilniaus advokato valdose, ar su šia istorija nesusijusi garsioji Kauno burtininkė Liudmila Petrenko? Jos mobiliuoju telefonu atsiliepęs sūnus – į Rusiją pabėgęs milijonierius Igoris Petrenka −  arogantiškai tėškė: „Jeigu jums esu labai reikalingas, atvažiuokite į Maskvą, tada ir pašnekėsime... Be to, nesate teisėsaugos organų atstovas, todėl į jūsų pateikiamus klausimus nematau reikalo atsakyti.“

REKLAMA

Kad žiniasklaida vėl nebūtų apkaltinta užsimojusi prieš nekaltą žmogų, „Balsas.lt savaitė“ pasidomėjo žinomos būrėjos Liudmilos žemiškais reikalais: kaip jai sekasi laisvu nuo būrimo laiku ūkininkauti Kaune, Žaliakalnio mikrorajone pastatytuose dvaruose?

 Tačiau net apie tai laikinosios sostinės būrėja ir viena iš aiškiaregių verslo pradininkių kalbėti nepanoro. Gal todėl, kad tiek Kaune, tiek Maskvos priemiestyje Liudmilos ir jos sūnaus palikti pėdsakai ne tokie skaidrūs kaip krištoliniai rutuliai, kuriuose būrėjai esą įžvelgia ateitį.



Dirigavo pogrindžio milijonierius

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio pradžioje garsaus Vilniaus advokato, įtariamo kyšininkavimu, namuose, biure ir net automobilyje pareigūnai atliko kratą.

Advokatas gina Kauno verslininką − naftos produktais prekiaujančios bendrovės „Vakuolė“ vadovą Vladislavą Prilepskį. Jis įtariamas apgaule pasisavinęs apie 5 mln. JAV dolerių.

Kadaise su žymiais Kauno šešėlinio pasaulio veikėjais ryšius palaikęs V. Prilepskis bemaž pusmetį yra kalinamas už grotų Kauno tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Tarp jo gynėjų yra minimas ir per nušalintojo prezidento Rolando Pakso skandalą plačiai pagarsėjusio Rusijos verslininko Jurijaus Borisovo advokatas Vytautas Sirvydis. Pastarasis „Balsas.lt savaitės“ žurnalistui patvirtino, kad šiuo metu jo klientas dienas leidžia belangėje, tačiau plačiau diskutuoti šia tema nebuvo linkęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra duomenų, kad su „iškratytu“ sostinės advokatu per tarpininkus buvo susisiekęs Rusijoje gyvenantis buvęs Kauno verslininkas. Manoma, kad būtent jis advokatui galėjo perduoti 40 tūkst. eurų (138 tūkst. litų). Šiais pinigais buvo siekiama papirkti bylą tiriančius pareigūnus. Tačiau planas subliūško.

Žurnalistui pavyko atskleisti, kad galimas šio skandalo dirigentas yra iki šiol šešėlyje buvęs kaunietis I. Petrenka. Jis dabar gyvena Rusijoje, kur plėtoja ambicingus verslo projektus.

Gyvenimas oligarchų mieste

Iš Kauno kilęs, tačiau pastaruosius metus daugiausia Maskvoje gyvenantis I. Petrenka laikomas vienu turtingiausių žmonių Baltijos šalyse.

REKLAMA

Be naftos verslo Rusijoje, jis turi daug kitų įvairiausia veikla besiverčiančių įmonių.

Maždaug prieš dešimt metų I. Petrenka iš vienos verslo grupės pasisavino apie 20 mln. JAV dolerių, o netrukus slapčia persikėlė į Rusiją, kur pradėjo verstis prekyba nafta ir sparčiai pralobo.

Redakcijos žiniomis, jis nepalaiko ryšių su buvusiais verslo partneriais Kaune. Sovietiniais metais milicija buvo sulaikiusi I. Petrenką - pas jį aptiko tuomet draudžiamu šaltu ginklu laikytą milžinišką peilį. Sulaikytas būrėjos sūnus tąsyk pareiškė, kad peilis reikalingas religinėms apeigoms - avinams pjauti.

REKLAMA

Apie prabangų turtuolio gyvenimą bei dosnumą aplinkiniams, tiksliau – pinigų švaistymą, Maskvos aukštuomenės vakarėliuose sklando legendos. Kalbama, kad jis gyvena verslo ir valdžios grietinėlės pamėgtoje Rubliovkos gyvenvietėje. Tai už Maskvos esantis pušynų apsuptas rajonas, kuriame dar nuo diktatoriaus Josifo Stalino laikų gausu žmonių iš Kremliaus vasarnamių. Būtent čia įsikūrusi turtingiausia Rusijos bendruomenė.

Pasakojama, kad buvęs kaunietis I. Petrenka artimai draugauja su Rusijos estrados šlagerių atlikėja Irina Saltykova. Bičiuliams jis yra prasitaręs, kad neseniai mylimai draugei nupirko prabangią vilą tame pačiame Rubliovkos plente bei įteikė naujutėlio „Bentley“ automobilio raktelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiesiems vyras prasitarė, kad prie prabangaus gyvenimo įpratusiai I. Saltykovai kas mėnesį smulkmenoms atseikėja net 200 tūkst. litų.

Kad ir kaip plačiai elgiasi I. Petrenka, Rusijos oligarchų mastais jis – kuklus švaistūnas.

Būrimo verslas − pelningas

„Balsas.lt savaitės“ žurnalistui pavyko apčiuopti, kad į nešvarius sandėrius su verslo partneriais bei jų gynėjais I. Petrenka įtraukė ir savo motiną – žinomą Kauno būrėją Liudmilą.

Būtent ji prieš šešiolika metų pirmoji Kaune atidarė privatų būrimo saloną. Iki šiol jos įsteigtas, tačiau kitų asmenų perimtas salonas „Pas Liudmilą“ beveikia pačiame laikinosios sostinės centre, Kęstučio gatvėje esančiame sename pastate.

REKLAMA

„Liudmilos šiame versle jau nėra, naudojamas tik jos vardas. Ji nėra būrėja. Ji atidarė saloną, tačiau vėliau iš šios veiklos pasitraukė. Neslėpsiu, bet jos vardas padėjo pritraukti nemažai klientų, todėl mes jį naudojame iki šiol. Šiuo metu esu salono savininkė, o jame dirba būrėjos Irina ir Tamara, − ryškiu rusišku akcentu kalbėjo salono „Pas Liudmilą“ vadove prisistačiusi Valentina. − Pas mus renkasi įvariausio plauko žmonės. Šiuo metu noriai ateina ir bedarbių, aišku, pasitaiko ir kriminalinio pasaulio atstovų.“

REKLAMA

Savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ paklausta, ką šiuo metu veikia Liudmila, Valentina atsakė: „Jos sūnus gyvena Maskvoje, tad ji dažnai pas jį ir lankosi.“

Šešėlinio verslo priedanga

Kodėl garsūs, turtingi, visuomenės gerbiami, iš pažiūros tvirti žmonės pasiduoda kitų psichologinei įtakai, ieško atramos ar pasikliauja aiškiaregiais?

Ko gero, į šį klausimą bene geriausiai atsakytų burtininkė Liudmila.

Slapta nuo visuomenės jos paslaugomis naudojosi ne vienas aukštas Kauno politikas, teisėsaugos pareigūnas, stambus verslininkus, daugelis kitų žinomų Lietuvos žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liudmila medžioja tik turtingus, įtakingus, kuo nors naudingus klientus. Pas žymius žmones ji įsiprašydavo netgi į namus. Vaizdžiai atskleisdama ateities perspektyvas, mėgdavo pasakoti, kaip neva susiklostys jos klientų bei jų vaikų likimas“, − „Balsas.lt savaitės“ žurnalistui teigė nepanorę būti įvardyti žinomi kauniečiai.

Buvo metas, kai Kauno šešėlinio pasaulio atstovai atokiau nuo smalsių akių esančioje vietovėje įrengė pogrindinį būrimo saloną, kuriame dirbo Liudmila. Manoma, kad prieštaringos reputacijos asmenys, siuntę pas L. Petrenko klientus, tikėjosi, kad ji ištrauks naudingos informacijos apie konkurentus, jų plėtojamą verslą bei puoselėjamus planus.

REKLAMA

Žurnalistui pamėginus sužinoti, apie ką šiame salone buvo kalbamasi ir kokie veikėjai jame dažniausiai pasirodydavo, vienas iš Kauno į Londoną persikėlęs verslininkas mielai sutiko pasišnekėti. Net pažadėjo atskleisti asmenų, kurie lankėsi pogrindiniame būrimo salone, pavardes ir pateikti unikalių nuotraukų.

Tačiau po kurio laiko audringą praeitį išgyvenęs verslininkas netikėtai atšaukė susitikimą ir atsiprašė už suvedžiojimą. „Gal po jūsų straipsnio kam nors iš  buvusių bendraminčių pasirodysiu esąs išdavikas, todėl realu, kad per 24 valandas būsiu visiškai sužlugdytas. Kur aš, visą gyvenimą lengvai pinigus sukęs senis, pasidėsiu varganoje Lietuvoje?“ − paaiškino kaunietis.

REKLAMA

Nemalonumai dėl turto

Kai vieną lapkričio rytą važiavau į Žaliakalnį norėdamas savo akimis įsitikinti, kaip atrodo iš burtų prakutusios L. Petrenko turtai, tikėjausi išvysti gerokai kuklesnius nuosavus namus.

Įdomu, kad prestižinėje Širvintų gatvėje vienas šalia kito stovi du burtininkės šeimai priklausantys namai. Širvintų gatvės 18-ajame name netrukus bus švenčiamos įkurtuvės, o Širvintų gatvės 20-asis namas primena senus prasto skonio statinius.

Aplinkinių namų gyventojai iškart nurodė, kad jų kaimynystėje gyvena garsioji Liudmila. Ką tik baigto statinio kieme stovinčiame baltos spalvos mikroautobuse sėdintis statybininko drabužiais vilkintis vyras patvirtino, kad nuo praėjusių metų pavasario baigia statyti namą burtininkei Liudmilai.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug pusės milijonų litų vertės namą statę darbininkai teigė, kad statybas prižiūri pati Liudmila. Statybininkai patvirtino girdėję teiginius iš pačios Liudmilos, kad jos sūnus pasiturimai gyvena Maskvoje, o jo širdies draugė − garsioji estrados žvaigždė I. Saltykova.

Netrukus kieme pasirodė pati Liudmila. Iš pradžių moteris nesvetingai užsipuolė nekviestus svečius − žurnalistus.

„Mano sūnus jau 8 metus gyvena Maskvoje. Oficialiai atidarytas salonas „Pas Liudmilą“ yra registruotas nuo 1993-iųjų. Jokio pogrindinio salono neturėjau ir niekada jame nedirbau. Pas mus ateidavo įvairiausio plauko žmonių. Juk ant kaktos neparašyta, ką jie veikia, todėl galėjo pasitaikyti įvairių asmenų. Kaip galima iš žmonių ištraukti kokią nors slaptą informaciją? Ir kam aš ją turėjau teikti – saugumui, 6-ajam skyriui ar Finansinių nusikaltimų skyriui?“ − nesitvardydama kieme bėrė Liudmila.

Paklausta apie mįslingas jos sūnaus I. Petrenkos išvykimo iš Lietuvos aplinkybes, moteris atsakė: „O kodėl jis negalėjo išvykti į Maskvą? Iš pradžių dirbo Jugoslavijoje, paskui gavo darbo pasiūlymą Maskvoje. Ten jis verčiasi naftos prekyba su partneriais iš Kazachstano.“

REKLAMA

Su Liudmila ir jos sūnumi I. Petrenka pasikalbėti apie pasakiškų jų giminės turtų kilmę ir pasitraukimo iš Kauno priežastis nepavyko. Vienas šio paslaptingojo verslininko atstovas buvo pažadėjęs, kad perduos žurnalisto pageidavimą išgirsti atsakymus į šiuos klausimus.

Tačiau Rubliovkoje patogiai įsitaisęs I. Petrenka nepaskambino. Manoma, kad kuriam laikui jam teks pamiršti Lietuvą, nes nesvetingos tėvynės teisėsauga žada pateikti ne vieną klausimą.

TIK FAKTAI

L. Petrenko teisėsaugos tarnybų dėmesį patraukė šių metų rugsėjį.

Lapkričio 3 dieną Kauno apylinkės prokuratūroje būrėjai buvo įteiktas pranešimas apie įtarimus bandant stambiu mastu papirkti valstybės tarnautoją.

L. Petrenko prokurorai raštu įteikė reikalavimą neišvykti iš šalies ir uždraudė bendrauti su kitais šioje skandalingoje byloje minimais asmenimis.

Prieš kelias savaites Liudmila buvo išvykusi pailsėti į Kanarus, kur šventė savo gimtadienį. Prokurorai būrėjai nedraudė išvažiuoti iš Lietuvos, nes šią kelionę ji buvo suplanavusi gerokai anksčiau. Neatmestina, kad šiame kurorte L. Petrenko susitiko su sūnumi Igoriu ir aptarė tolesnį netikėtai užgriuvusių bėdų Lietuvoje veiksmų planą.

REKLAMA

Rusijos populiariosios muzikos garsenybė I. Saltykova ne kartą koncertavo Lietuvoje. Dainininkė yra nusifilmavusi garsaus rusų kriminalinio trilerio „Brolis“ tęsinyje. Jame suvaidino ir žymus ledo ritulininkas Darius Kasparaitis.

Prieš trejus metus kitos kaunietės burtininkės Audronės žvaigždė, skaičiai sužibusi „Bajorkiemio“ restorano savininkų kare, netrukus smigo žemyn.

Neišspildė didžioji aiškiaregės  Audronės pranašystė, kad jai solidžius honorarus mokėjęs kaunietis verslininkas Gintautas Remeika valdys restoraną ir gyvens be rūpesčių. Už apgaulingos buhalterijos vedimą ir vengimą mokėti atlyginimus tiekėjams, G. Remeika buvo pašalintas iš restoraną valdžiusios įmonės, atsidūrė teisiamųjų suole ir neteko visų būrėjos žadėtų turtų po mažiau nei vienų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų