REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei ministerija nesiims kardinalių permainų dėl pareigūnų darbo sąlygų ir užmokesčio, kilus neramumams, pareigūnai jungsis prie protestuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią poziciją pareigūnai išdėstė šeštadienį Kaune vykusiame Nacionalinio Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo suvažiavime.

REKLAMA

Ugniagesiai, policininkai ir muitininkai šįmet rengė ne vieną protesto akciją, valdžią ragindami spręsti jų problemas. Tačiau, anot profesinių sąjungų lyderių, kitąmet pareigūnų darbo užmokestis mažės maždaug dešimtadaliu, tuo metu Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) ir jai pavaldžiose įstaigose biurokratų aparatas išpūstas.

„Pavyzdžiui, pareigūnų sveikatos priežiūra rūpinasi penkios institucijos. Tad pareigūnas, pagal jam skiriamas išlaidas, turėtų vaikščioti kaip privačioj klinikoje už rankutės vedamas. Migracijos politiką taip pat atlieka keturios institucijos, apsaugą vykdo keturios pastatų institucijos“, – kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų viceministras Stanislovas Liutkevičius teigia, esą pareigūnų algos kitąmet, palyginti su šiuo rugsėju, nemažės, ministerija dalį valdininkų atleido.

Tačiau Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo lyderiai sako, kad jei nebus pokyčių, kilus socialiniams neramumams, dalis pareigūnų jungsis prie protestuojančiųjų.

„Aišku, kad pareigūnai turi tarnauti, kaip ir visos valstybės institucijos turi tarnauti visuomenei“, – teigė V. Bakas.

„Pirmiausia, kiekvienas pareigūnas, kuris bus tokiose akcijose ar kaip dalyvis, ar užtikrins viešąją tvarką, jis pirmiausia privalo galvoti apie priesaiką“, – sakė S. Liutkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas piktinasi, esą vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio iniciatyva aktyvūs profsąjungų nariai persekiojami, klausomasi jų pokalbių, kai kurie priversti išeiti iš darbo.

„Tie pareigūnai, kurie paviešino faktą, kad mano kabinete buvo rasta pasiklausymo įranga, kurie aktyviau dalyvavo protesto akcijose, išeiname iš to. Išeiname kaip ir savo noru, bet ta psichologinė įtampa ir spaudimas yra pakankamai didelis“, – teigė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo narė Roma Katinienė.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras, nors ir kviestas, pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo suvažiavime nepasirodė.

Penkias profesines sąjungas vienijančio Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo lyderių teigimu, norėdami išsilaikyti, jie   bendradarbiaus su kitais visuomeniniais judėjimais. Todėl ir šeštaidienį dalyvavo Kaune vykusiame mitinge prieš oligarchus, kuriame reikalauta diržus veržtis ne tik paprastų žmonių, bet ir valdininkų.  

Jūratė Anilionytė

LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų