REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalį atakuojantis pandeminis gripas turės tik neigiamų pasekmių bendrojo vidaus produkto (BVP) ketvirtojo ketvirčio rezultatams, mano ekspertai. Net ir masiškai gyventojams perkant medikamentus, klientų antplūdžio sulaukę farmacininkai nepajėgs pakelti BVP, mat sergantys žmonės neis į darbą bei vengs masinių renginių, mažės kalėdinis pardavimas ir vidaus vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos BVP smukimas per devynis šių metų mėnesius siekė 15,7 proc., o trečiąjį ketvirtį - 14,2 procento. Penktadienį Statistikos departamentas paskelbė tokį patikslintą Lietuvos BVP vertinimą. Anksčiau skelbta, kad BVP per devynis mėnesius sumažėjo 15,7 proc., o trečiąjį ketvirtį - 14,3 procento.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, per devynis mėnesius sukurto BVP vertė - 68,71 mlrd. litų, o per trečiąjį ketvirtį - 23,954 mlrd. litų. Trečiąjį ketvirtį, palyginti su šių metų balandžio-birželio mėnesiais, Lietuvos ekonomika išaugo 13,1 proc. (anksčiau skelbtas 13 proc. augimas). Trečiąjį ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2008-ųjų laikotarpiu, užfiksuoti neigiami beveik visų verslo veiklų ir ne rinkos paslaugų rezultatai.

Statybos įmonių pridėtinė vertė krito sparčiausiai - 45 proc., pramonės ir energetikos - 15,1 proc., prekybos, transporto ir ryšių paslaugų - 15,7 proc., finansinio tarpininkavimo bei nekilnojamojo turto ir kito verslo paslaugų - 12,4 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Lėčiau pridėtinė vertė mažėjo valdymo ir gynybos, švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklos grupėje - 1,2 procento. Trečiąjį ketvirtį pridėtinė vertė augo tik žemės ūkio įmonėse - 4,9 procento.

Statistikos departamentas pažymi, kad vartojimo išlaidos liepos-rugsėjo mėnesiais, palyginti su 2008 metų atitinkamu laikotarpiu, dar labiau sumažėjo nei pirmąjį pusmetį. Namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos per trečiąjį ketvirtį sumažėjo 19 proc., ne pelno institucijų - 16 procentų.

Valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos mažėjo gerokai lėčiau - tik 1,5 procento.

Ir toliau sparčiai smuko išlaidos kapitalui formuoti. Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas sumažėjo 41,4 procento. Tačiau trečiąjį ketvirtį, palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu, pastebimi nežymūs teigiami pokyčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl epidemijos blogės rezultatai

"Danske" banko analitikė Violeta Klyvienė LŽ teigė, kad atnaujinti statistikos duomenys turės įtakos BVP metinėms prognozėms. Jos manymu, ketvirtasis metų ketvirtis turėtų būti geresnis, tačiau "Danske" banko analitikų nepasitikėjimas "gražiais" statistikos skaičiais išlieka. "Esant tokiai sumaiščiai, taikomas skaičiavimo modelis "nepagauna" ilgalaikių reiškinių krypties, jų plėtotės tendencijų, dėl to svarstant apie ketvirtojo ketvirčio rezultatus yra tam tikrų neapibrėžtumų. Aišku, analizuodami ir prognozuodami naudosime tokius duomenis, kokius turime, tai, ką pateikia statistika, ir rodikliai metų pabaigoje, matyt, dar labiau gerės, kaip ir metinės prognozės", - kalbėjo analitikė.

REKLAMA

Pasak V.Klyvienės, jos kolegos iš užsienio taip pat esą stebisi didžiuliais bendrojo kainų lygio indekso svyravimais, kurie išlieka ir tikslinant rodiklius nebuvo sušvelninti.

Ekspertės teigimu, realaus BVP atsigavimo nematyti, juolab kad ir paskelbtos BVP komponentės, vertinant jį išlaidų metodu, visai to nerodo, išskyrus ženklesnį eksporto atsigavimą.

Analitikės teigimu, pandeminis gripas prie BVP kėlimo tikrai neprisidės. "Gripo epidemija BVP dar labiau smukdys, nes žmonėms siūloma vengti masinių susibūrimo vietų, o tai gali prislopinti ir kalėdinio pirkimo šurmulį, kuriuo jau pradeda vilioti parduotuvės ir pan. Visi kolegos analitikai pritaria, kad gripas turės tik neigiamą įtaką ekonomikai - žmonės serga, neina į darbą, tai gali turėti neigiamos įtakos ir vartojimo tendencijoms", - konstatavo ji. V.Klyvienė pažymėjo, kad vartojimo mažėjimo mastas priklausys nuo gripo epidemijos masto.

REKLAMA

Prognozių nekeičia

SEB banko analitikai pabrėžia, kad jie nekeičia Lietuvos BVP metinio pokyčio prognozės - metinis nuosmukis šiemet turėtų siekti 15,5 procento. "Mūsų metinė prognozė yra minus 15,5 procento. Tendencijos požiūriu, manome, paskutinis metų ketvirtis galbūt ir nebus daug geresnis negu trečiasis, bet vis dėlto bent jau kol kas mums atrodo, kad jis neturėtų sugadinti dabar susiklosčiusio metinio rezultato", - BNS sakė didžiausio Lietuvoje komercinio SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, vienintelis ir nedidelis netikėtumas yra tai, kad dar simboliškai buvo pagerintas BVP antrasis įvertis, palyginti su pirmuoju. G.Nausėdos nuomone, metiniam rezultatui jis beveik neturėjo įtakos.



Eglė Kapočiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų