REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 13 dieną FIBA spręs, kam atiteks keturi kelialapiai į kitąmet Turkijoje vyksiantį pasaulio vyrų krepšinio čempionatą. Deja, apie vardinį kvietimą vis dar svajojanti Lietuva, ko gero, nesugebės įvykdyti visų FIBA keliamų sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

Sportiniu principu į planetos pirmenybes nepatekusi Lietuvos rinktinė bandys patekti kitu būdu – komerciniu principu. Pagal šį kriterijų mus gerokai lenkia turtingesnės ir didesnės valstybės. Juolab vienas iš punktų, reikalaujantis už kvietimą sumokėti pusę milijono eurų, Lietuvai yra neįkandamas. Vardiniai kvietimai bus dalijami atsižvelgiant į sportinius ir ekonominius kriterijus.

REKLAMA

Kaip sekasi rinkti pinigus ir kokios mūsų šalies galimybės, LŽ vakar aiškinosi su Lietuvos krepšinio federacijos generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu.

– Šią savaitę planuotas FIBA generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno vizitas į Lietuvą neįvyko. Ar tai reiškia, kad Lietuva nebeturi šansų kovoti dėl vardinio kvietimo?

– Negalima taip teigti. Seniai viskas buvo suderinta dėl šio vizito, bet dėl įvairių techninių dalykų jis negalėjo įvykti. O vien tam, kad savaitgalį pasimatytume, P. Baumannui vykti į Lietuvą per didelė prabanga.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai su juo pasikalbu telefonu, žinau visas kelialapių siekiančioms rinktinėms keliamas sąlygas. Jos nesikeičia. Galbūt ir negalėdami įvykdyti visų sąlygų bandysime kovoti dėl kvietimo.

– Kokios neįvykdomos sąlygos?

– Kelias į pasaulio čempionatą – komercinis: norint kovoti dėl kelialapio, reikia turėti pusę milijono eurų. Tiek turėdami dėl savo kandidatūros per kvietimų dalybas jaustumėmės gerokai tvirčiau. Realiai galime surinkti tik apie 200 000 – 300 000 eurų.

Blogai, kad kelialapio neiškovojome sportiniu principu – nereikėtų dabar veltis į tas detektyvines istorijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Sergejus Černovas po susitikimo su FIBA pasaulio vadovais prasitarė, kad į keturis vardinius kvietimus pretenduoja net 17 valstybių, o Europai bus skirti tik du kelialapiai.

– Taip, žinome visa tai.

– Rusų žurnalistas S. Černovo pasiteiravo, kad tikriausiai viena vieta Europoje jau rezervuota Lietuvai? Tai rodo, kad mūsų rinktinės galimybės vertinamos labai rimtai?

– Be abejo. Dėl to gerokai anksčiau mes ir buvome tikri dėl vietos pasaulio čempionate. Mat jokių užuominų apie finansines sąlygas nebuvo. Bet vėliau į FIBA reikalavimus buvo įtrauktas punktas dėl pinigų. Tokie reikalavimai yra naujiena ir daugumai FIBA valdybos narių.

REKLAMA

Sunku pasakyti, kokiu pagrindu atsirado šis punktas. Matyt, kas kontroliuoja situaciją, nori tuo maksimaliai pasinaudoti. Nors galbūt FIBA tikslai, reikalaujant iš šalių pinigų, ir kilnūs – remti įvairias jaunimo programas, jaunimo čempionatus.

– Pagrindiniai Lietuvos konkurentai Europoje – rusai, vokiečiai ir anglai?

– Sakyčiau, anglai net yra rimčiausi konkurentai. Jie jau turi 500 000 eurų, turi ir 2012 metų Londono olimpines žaidynes.

– O ką sako jūsų nuojauta? Gausime – negausime?

– Nenoriu kurti iliuzijų. Labai tikiu, kad milijoną litų surinksime. Tai yra didelis darbas, nes surinkti milijoną mūsų šalyje – ne taip paprasta. Jei dar kelios kompanijos ištesės žodį, gal ir daugiau pavyktų surinkti pinigų. Bet terminas yra per trumpas, o pusės milijono eurų suma Lietuvai – per didelė.

REKLAMA

Buvo variantas: jei dvi konkuruojančios kompanijos susitaiko, turime pusę milijono. Bet to neįvyko. Kaltas jaučiuosi tik dėl to, kad iš pradžių buvo per daug optimizmo. Bet tai natūralu. Jei trys ar keturi FIBA valdybos nariai pasako, kad dėl dalyvavimo pasaulio čempionate būtume ramūs, nes pagal visus kriterijus esame pirmi, kaip gali nesidžiaugti. Bet kai paskui atsiranda papildomų sąlygų... Sunkiai priėmiau šią žinią.

P. Baumannui taip ir pasakiau–- galbūt esu idealistas, bet mūsų šalyje tokių kaip aš yra dar trys milijonai, jie taip pat sunkiai supras papildomus finansinius reikalavimus. Sakiau jam – atvažiuokite į Lietuvą ir visiems pasakykite, kad mes vietą turime nusipirkti. Jis pažadėjo atvykti ir viską paaiškinti. Bet jis vizitą netikėtai atšaukė.

Saulius Ramoška

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų