REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentinį tyrimą dėl galimo JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo buvimo Lietuvoje atliekantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) dar planuoja apklausti daugiau kaip 20 liudytojų, kai kurie apklaustieji gali būti kviečiami pakartotinai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai penktadienį po apklausų žurnalistams sakė šio komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Nors apklausų turinio jis nekomentavo, komiteto vadovas neslėpė, kad paaiškėjo daug detalių.

REKLAMA

"Išgirdome pačių įvairiausių teiginių ir neiginių. Šiuo atveju manau, kad apklausus civilinės aviacijos administracijos ir oro uosto direktorius - to laikotarpio vadovus paaiškėjo daug detalių, smulkmenos, kurios galbūt mums ir nežinomos, susijusios su lėktuvų skrydžiais", - sakė A. Anušauskas.

Tarp liudytojų, kurie buvo apklausiami už ypač saugomų uždarų durų ir netgi koridorių, buvo ir buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius. Jo parodymų A. Anušauskas nekomentavo.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, daugiau kaip valandą liudijęs A. Pocius iš Seimo rūmų tiesiog "išgaravo". Nepaisant akylai jo laukiančių daugybės žurnalistų, buvęs VSD vadovas išėjo iš Seimo rūmų nepastebėtas. Vengė žurnalistų dėmesio ir bet kokių kontaktų su jais ir kiti į NSGK posėdį atvykę liudyti asmenys.

Penktadienį tyrimą atliekančio NSGK nariai apklausė buvusį VSD direktoriaus pavaduotoją Alfonsą Balzarį, buvusį Vilniaus oro uosto direktorių Mindaugą Ivanauską, Civilinės aviacijos administracijos direktorių Kęstutį Aurylą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į žurnalistų klausimus atsakęs buvęs kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis mano, kad kalbos apie galimą CŽV kalėjimą Lietuvoje yra "tiktai išpūstas burbulas ir Lietuvai nedaro gero".

Jis teigė neturįs pagrindo galvoti, kad Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas. "Galime prisifantazuoti visokiausių dalykų, bet aš neturiu jokio pagrindo galvoti, kad tas buvo",- sakė jis.

Tačiau J. Kronkaitis neatmetė galimybės, kad slaptas kalėjimas galėjo veikti ir be Prezidento žinios.

"Be Prezidento žinios nepaprastai daug kas gali vykti Lietuvoje ir vyksta šiandien įvairiausių dalykų be Prezidento. Tai nereiškia, kad jie yra teisėti, o kad Prezidentas būtų davęs kokį leidimą, jokio pagrindo neturiu galvoti", - sakė buvęs kariuomenės vadas J. Kronkaitis.

REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, JAV televizija "ABC News" teigia išsiaiškinusi, kad slaptas CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams buvo įkurtas Antaviliuose, buvusioje jojimo bazėje, mažiau nei 20 kilometrų nuo Vilniaus. Šaltinis sako tokią informaciją gavęs iš dabartinio Lietuvos valdžios pareigūno ir buvusio JAV žvalgybos pareigūno.

Lapkričio 5 d. Seimas pavedė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl galimo CŽV sulaikytų asmenų pervežimo ir kalinimo Lietuvos teritorijoje.

Seimo komitetas turės atsakyti į šiuos klausimus: ar JAV centrinės žvalgybos valdybos sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos teritorijoje, ar Lietuvos Respublikos valstybės institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė klausimus, susijusius su slaptųjų CŽV sulaikymo centrų veikla Lietuvos teritorijoje, sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu Lietuvos Respublikos teritorijoje; ar Lietuvos teritorijoje veikė slaptieji CŽV sulaikymo centrai.

Parlamentinio tyrimo išvadas komitetas turėtų pateikti Seimui iki gruodžio 22 d.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų