REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 m. kiekviename JAV specialiosios paskirties dalinių būryje bus bent po vieną „protingomis“ didelės galios HEAB granatomis šaudantį granatsvaidį.

REKLAMA
REKLAMA

Merilendo valstijoje (JAV) esančiame JAV kariuomenės Aberdeeno poligone buvo sėkmingai išbandytos HEAB (High Explosive Airburst) granatos – didelės sprogstamosios galios užtaisai, skirti naujiesiems XM-25 sistemos granatsvaidžiams, pranešė „Defencetalk.com“.

REKLAMA

Šie ginklai šaudo vadinamosiomis „protingomis“ granatomis, kurias galima susprogdinti dar nepasiekus taikinio. Galimybė kontroliuoti granatos detonavimą skrydžio metu suteikia galimybę JAV kariams sunaikinti už priedangos – sienos, kalvos, apkaso ar pastate – pasislėpusius priešininkus.

Pasak Pentagono atstovų, JAV kariuomenė 2012 m. planuoja įsigyti pirmuosius iš daugiau nei 12 500 numatytų nupirkti XM-25 granatsvaidžių. Tokio jų kiekio pakaks, kad kiekvienas pėstininkų ir specialiosios paskirties dalinių būrys gautų po vieną naujos kartos granatsvaidį.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio XM-25 atrodo tarsi ginklas iš kokio nors mokslinės fantastikos filmo, rašo „Defencetalk.com“. Tačiau tai ne Holivudo fantazijų vaisius – šis ginklas yra visiškai realus ir gali ypač tiksliai šaudyti granatomis į 700 metrų atstumu esančius taikinius.

„Šis ginklas vadinamas revoliuciniu dėl to, kad gali tiksliai nustatyti taikinį, perduoti informaciją apie jį į užtaisytų HEAB granatų mikroschemas ir daviklius, kad jos būtų susprogdintos virš ar šalia taikinio“, - aiškino XM-25 sistemą plėtojančios organizacijos „PEO Soldier“ atstovas majoras Shawnas Murray‘us.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kai iššaunama tokia granata, taikinį sunaikina virš ar prie jo sprogusio užtaiso skeveldros. Tyrimais nustatyta, kad XM-25 su HEAB granatomis yra 300 proc. efektyvesni, nei bet kokie kiti pėstininkų grandies naudojami šaunamieji ginklai.

Pusiau automatinio XM-25 granatsvaidžio dėtuvėje bus keturios 25 mm skersmens HEAB didelės sprogstamosios galios granatos. Jomis bus galima šaudyti ir naktį, nes XM-25 turi termovizorių.

Prasidėjus susišaudymui ar pastebėjus už priedangos pasislėpusį priešą, XM-25 lazeriniu taikikliu bus pažymima tikėtina jo buvimo vieta. Nustačius tikslų atstumą iki taikinio, informacija apie jį išvedama į optinį taikiklį, kuriame pažymimas elektronikos siūlomas nutaikymo taškas, kad kareivis galėtų priimti optimaliausią sprendimą. 

REKLAMA

XM-25 elektronika, siūlydama šauliui taikymosi tašką, įvertina oro slėgį, temperatūrą ir HEAB užtaisų balistines savybes. Pasirinkęs taikinį, šaulys mygtuku prie jo prideda 1 metro ar didesnį atstumą, jei priešas slepiasi už sienos. Galima pasirinkti ir norimą atstumą virš jo, kad granata sprogtų virš galvos. Taikantis į pastatą galima nurodyti, kad užtaisas sprogtų vos įlėkęs pro langą arba detonuotų dar nepasiekęs patalpos sienos.

Šaudant iš karto keliomis granatomis prireikia mažiau nei 5 sekundžių, kad būtų pakeistas taikinys. Tai suteikia galimybę paleisti į priešą kelis užtaisus, keičiant jų detonavimo atstumą skrydžio metu, sakoma pranešime. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų