REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sumažintos senatvės pensijos turi būti kompensuojamos ateityje – tą padaryti įpareigoja ir atitinkami Konstitucinio teismo nutarimai, ir Lietuvos konstitucinės teisės doktrina, taip pat kitų šalių patirtis. Tokios nuomonės – priešingai nei premjeras - laikosi prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei vetuos, tada ir paaiškinsime

D. Grybauskaitės patarėja užtikrino, jog galimas pensijų kompensavimo mechanizmas prezidentūroje aptartas įvairiais aspektais: ir teisiniu, ir ekonominiu, ir socialiniu. Esą prezidentei buvo pateikta išsami šios teisinės galimybės analizė.

REKLAMA

„Mes peržvelgėme visus KT nutarimus, kuriuose kalbėta apie atlyginimų mažinimą krizės atvejais ir pan. Matome teisės aktuose tokias galimybes: ir pačioje Lietuvos teisinėje sistemoje, ir KT doktrinoje, taip pat remiamės kitų šalių patirtimi“, - dėstė patarėja.

Vis dėlto, pasak S. Cirtautienės, detalesnio paaiškinimo iš prezidentūros galima tikėtis tik tada, kai Seimas priims galutinį „Sodros“ biudžeto variantą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasitarime su prezidente ir patarėjais nuspręsta, kad jos politinio sprendimo nekomentuosime. Tą darysime, kai biudžetas iš Seimo pasieks prezidentūrą, - aiškino S. Cirtautienė, - Jei nepasirašo biudžeto, veto tekste turi būti išdėstyti motyvai. Tada, manau, ir bus viskas paaiškinta“.

Biudžeto priėmimas Seime numatytas gruodžio 10 d., pasirašyti jį ar ne, prezidentė turės apsispręsti per 15 dienų.

Premjeras tokios galimybės nemato

Tuo metu pirmadienį valdantieji priėmė politinį sprendimą sumažintų pensijų nekompensuoti. Taip, pasak premjero, nuspręsta išsinagrinėjus KT nutarimą, kuriame senatvės pensijos pripažintos esančios nuosavybe, tačiau krizės atveju leidžiama jas laikinai sumažinti, o apie kompensavimo mechanizmą neužsimenama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad KT doktrina, suformuota pensininkų atžvilgiu, yra pakankamai aiški. Krizės metu sumažinus vienokias ar kitokias socialines išmokas turime laikytis KT principų: pirma, sumažinimai turi būti laikini, antras dalykas, jie turi būti taikomi visoms grupėms, visoms išlaidoms, trečias dalykas, jie turi būti taikomi tokiu principu, kurį būtų galima pavadinti proporcingu“, - pirmadienį pažymėjo A. Kubilius.

Pasak jo, apie kompensavimą KT kalba kitame nutarime, kuris susijęs su valstybinių pensijų skyrimu ir mokėjimu. Šios pensijos mokamos iš valstybės, ne „Sodros“ biudžeto, joms netaikomi socialinio draudimo principai, o valstybė gali laisvai apsispręsti, kam, kokio dydžio valstybinės pensijos turi būti skiriamos.

Dalia Grybauskaitė, prieš savaitę ultimatyviai pareiškusi, jog biudžeto nepasirašys, jei, be viso kito, nebus numatytas pensijų „kompensavimo mechanizmas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų