REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinė mokėjimo agentūra

Pasinaudoti Europos Sąjungos (ES) fondais žemdirbiai ir žemės ūkio bendrovės jau gali ne tik paramai, bet ir paskolai gauti. Viena iš didžiausių naujovių – paskola žemdirbiams teikiama už mažesnes nei rinkoje palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA

Trys skirtingi būdai

Gauti ne tik paramą, bet ir paskolą ūkininkai bei žemės ūkio bendrovės galės pagal dvi Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemones: „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ bei „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“.

REKLAMA

Paraiškos pagal minėtas KPP priemones gali būti teikiamos net trimis skirtingais būdais: siekiant vien tik investicinės paramos, siekiant tik paskolos arba siekiant vienu metu ir paramos, ir paskolos.

Paskolą gauti norintys asmenys turi atitikti šių KPP priemonių pareiškėjams keliamus reikalavimus. Teikdami paraiškas paskolai jie taip pat turi teikti verslo planus ir kitus šių KPP priemonių įgyvendinimo taisyklėse nurodytus dokumentus. Prašomos paskolos suma į verslo planų skaičiavimus turi būti įtraukiama kaip projekto finansavimo šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškos paskoloms, kaip ir paramai gauti, pagal projektų įgyvendinimo vietą renkamos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniuose skyriuose. Paraiškas pagal minėtas dvi KPP priemones galima teikti tiek prašant investicinių projektų finansavimui didesnės nei 150 tūkst. litų, tiek prašant mažesnės nei 150 tūkst. litų paramos.

Mažesnės palūkanos

Pasinaudodami nauju finansiniu instrumentu, ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės paskolas gali gauti su mažesnėmis nei rinkoje palūkanomis. Be to, tokioms paskoloms gali būti suteikiama 70 proc. Žemės ūkio paskolų garantijų fondo (ŽŪPGF) garantija. Tai reiškia, kad jeigu paskolos gavėjas susidurtų su sunkumais bankui grąžinant paskolą, 70 proc. jos sumos padengtų ŽŪPGF.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskolos bus teikiamos, skaičiuojant Bendrąjį subsidijos ekvivalentą (BSE). Šis teorinis piniginės subsidijos dydis parodo, kiek pigiau ūkio subjektui teikiama paskola kainuoja lyginant su paskola, jei ji būtų suteikta standartinėmis rinkos sąlygomis. Jei pareiškėjas tuo pačiu metu sieks investicinės paramos ir paskolos, tuomet vienam projektui skiriama maksimali paramos suma bus mažinama subsidijos ekvivalento sumos dydžiu.

Minėtomis sąlygomis paskolas žemdirbiams ir žemės ūkio bendrovėms teikia aštuoni komerciniai bankai, su kuriais Paskolų fondas pasirašė sutartis: DnB NORD, Medicinos bankas, „Parex“, SEB, „Snoras“, „Swedbank“, Šiaulių bankas ir Ūkio bankas. Paskolos išduodamos litais arba eurais.

REKLAMA

Trukmė – iki 7 metų

Lengvatinėmis sąlygomis išduotų paskolų trukmė negali viršyti 7 metų. Tik su kooperatinės pieno perdirbimo įmonės įkūrimu susijusiai veiklai išimtinais atvejais paskola gali būti suteikiama iki 10 metų.

Pagal KPP priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ suteikiamos paskolos minimalus dydis yra 10 358 litų (3000 tūkst. eurų), o maksimali paskolos suma gali siekti  1 035 840 litų (t. y. iki 300 tūkst. eurų). Pagal KPP priemonę „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ suteiktos paskolos suma negali viršyti 13 811 200 litų (t. y. negali viršyti 4 mln. eurų). Jeigu gauti paskolą siekia pieno kooperacija, tuomet jai išduodamos paskolos limitas yra 34 528 000 litų.  

REKLAMA

Paskolos dydis, trukmė ir suteiktos paskolos valiuta negalės būti keičiama be rašytinio NMA sutikimo.

Pažyma – pusei metų

Paraiškos paskolai gauti vertinimas negali užtrukti ilgiau kaip 15 darbo dienų nuo paraiškos užregistravimo NMA dienos. Į šį terminą neįskaičiuojamas paklausimų siuntimo pareiškėjui arba patikrų vietoje laikas.

Įvertinus paskolai gauti paraišką teigiamai, pareiškėjui išduodama tinkamumo gauti paskolą pažyma (nurodant tinkamas finansuoti išlaidas). Jeigu siekiama investicinės paramos ir paskolos arba tik paskolos, pažymą NMA parengia ir pareiškėjui išsiunčia per 5 darbo dienas nuo projekto tinkamumo gauti paramą vertinimo pabaigos. Pažyma galioja 6 mėnesius nuo jos išdavimo datos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turėdamas pažymą, pareiškėjas kreipiasi į kredito įstaigą (finansinį tarpininką, su kuriuo Paskolų fondas yra pasirašęs sutartis, į jau minėtus komercinius bankus) dėl paskolos suteikimo. Pareiškėjui gavus paskolą, NMA per 5 darbo dienas įvertina paskolos su kredito įstaiga sutartį. Jei finansinio tarpininko sprendimas suteikti paskolą nekeičia ankstesnio projekto vertinimo, tuomet per minėtą laikotarpį NMA apskaičiuoja paramos intensyvumą ir sumą bei skiria paramą.

Verta pastebėti, kad jei projekto vertė viršija 1 mln. litų, tuomet apskaičiavusi paramos intensyvumą ir sumą, paraiškos vertinimo ataskaitą NMA pateikia Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM). Pastaroji pateikia NMA rekomendacinius pasiūlymus, kuriuos projektus finansuoti, o kuriuos ne.

Paskolos sutartį pareiškėjas su finansiniu tarpininku pasirašo, kai yra priimtas galutinis sprendimas dėl paramos skyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų