REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis abejoja, ar Baltarusija tikrai nori dalyvauti Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programoje. Jo manymu, Baltarusijos sprendimas neišduoti vizos Seimo nariui Emanueliui Zingeriui parodo būtinybę ES lygiu apsibrėžti konkrečių Baltarusijai keliamų sąlygų sąrašą, pagal kurį tiek ES, tiek kiekviena valstybė narė galėtų objektyviai įvertinti realiai daromą Baltarusijos pažangą demokratinių reformų kelyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau skelbta, E. Zingeris ketino vykti į vieno iš Baltarusijos opozicijos lyderio Aleksandro Milinkevičiaus organizuotą Baltarusijos demokratinių jėgų suvažiavimą.

REKLAMA

"Klausimų kelia ir Baltarusijos valdžios priimto sprendimo laikas bei aplinkybės. Lapkričio 16-17 dienomis vyksta Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos posėdis, kuriame ES užsienio reikalų ministrai ketina priimti sprendimą dėl tolesnių ES žingsnių atnaujinant bendradarbiavimą su Baltarusija", - rašoma A. Ažubalio pareiškime.

Jo teigimu, svarbu ir tai, kad po ilgų derybų ES pradėjo aktyviai įgyvendinti Rytų partnerystės programą siekdama glaudesnių ir atvirų santykių su ES rytinėmis kaimynėmis, įskaitant ir Baltarusiją.

REKLAMA
REKLAMA

"Nesinorėtų tikėti, kad šių svarbių ES iniciatyvų šviesoje Baltarusija siekia jas sužlugdyti net nepradėjusi kaip reikiant jose dalyvauti. Esu įsitikinęs, kad dirbtinės kliūtys vystyti atvirą dialogą tiek su pozicija, tiek su opozicija trukdo ne tik vaisingai dvišalio bendradarbiavimo plėtrai, bet ir kelią rimtų abejonių dėl Baltarusijos tikro, o ne menamo noro dalyvauti Europos Sąjungos Rytų partnerystės programoje", - pabrėžia Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

A. Ažubalis įsitikinęs, kad Baltarusijos valdžios artimiausi veiksmai parodys tikruosius ketinimus ir jos požiūrį į ES ir Lietuvos iniciatyvas plėtoti glaudesnį ir atvirą bendradarbiavimą su Baltarusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje Vladimirui Dražinui Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje buvo priminta, kad tokie veiksmai neatitinka geros kaimynystės santykių praktikos.

Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius sutiko, kad procedūriškai galėjo būti neišduota viza, tačiau išskirtiniais atvejais šį procesą galima paspartinti. E. Ignatavičius išsakė viltį, kad ateityje bendradarbiavimas su Baltarusija vyks sklandžiai ir atitiks draugiškų santykių dvasią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų