REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį sekmadienį vyko rinkimai į LR Seimą dviejose vienmandatėse apygardose. Vilniaus – Šalčininkų apygardoje jau pirmame ture nugalėjo Šalčininkų meras L.Talmont.

REKLAMA
REKLAMA

Mažai kas abejojo kitokia rinkimų baigtimi šioje apygardoje, nes Lenkų rinkimų akcija jau seniai valdo šį rajoną ir yra sukūrusi geležinę sistemą reikiamam balsų skaičiui gauti.

REKLAMA

Rinkimuose, gali pasirodyti netikėta, bet dominavo ne šūkis „apginkime lenkų teises Lietuvoje“, o visai kitas „jeigu nebalsuosite už rajono merą  L.Talmont, negausite socialinių išmokų (tame tarpe ir pensijų), socialinės paramos (malkų, maisto paketo)“. Pagrindiniai agitatoriai šiuo atveju buvo seniūnai ir seniūnijų darbuotojai.

Apsilankęs Šalčininkų rajone labai nustebau kiek žmonių, ypač kaimuose, yra priklausomi nuo vietinės valdžios. Eilę metų nesprendžiamos jų problemos: žmonės gyvena nepritaikytuose tam gyventi būstuose, be geriamo vandens, jų gyvenvietes aplenkia visuomeninis transportas. Sukurti tikrų tikriausi baudžiaviniai santykiai, kurie leidžia valdžiai manipuliuoti šiais žmonėmis. Pavyzdžiui Ūtos ir Sakalinės kaimuose nemažai socialiai remtinų žmonių (neįgalieji, pensininkai, motinos su mažamečiais vaikais) gyvena visiškai susidėvėjusiuose būstuose, kuriuos nuomoja iš savivaldybės. Jie moka nuomos mokestį, tačiau savivaldybė visiškai nesirūpina tų pastatų būkle, nors jie yra visiškai avarinės būklės. Dar įdomiau pasidaro sužinojus, kad šių namų savivaldybė ne tik neremontuoja, bet ir neleidžia jų privatizuoti norintiems .

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daugiausia nusiskundimų išgirdau dėl vandens, pasirodo ištisi kaimai neturi geriamo vandens. Šuliniai yra užteršti, vandens bokštai neveikia, nes nėra siurblių, o žmonės yra priversti gerti vandenį iš šachtos, kuriose plaukioja varlės...

Ir minėtuose kaimuose žmonės skundėsi, kad jiems savivaldybės darbuotojai tiesiai pasakė – jei nebalsuosite už reikiamą kandidatą – malkų žiemai nelaukite.

Pasiekti rajono centrą žmonės, gyvenantys Pėpės, Sakalinės ir kt. kaimuose, praktiškai neturi galimybės, nes nekursuoja autobusai. Todėl jų vienintelė viltis yra įlipti į vaikus į mokyklas vežiojantį autobusiuką. Todėl šie autobusai yra perpildyti, vaikai vyksta į mokyklą suspausti, tėvai nepatenkinti, nes iškyla rimtos saugumo   problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir visa tai vyksta 60 kilometrų nuo Vilniaus, kur dirba nemažai institucijų, įpareigotų ginti žmogaus teises, reaguoti į pažeidimus. Šioms institucijoms vertėtų prisiminti, kad ten gyvena Lietuvos Respublikos piliečiai, kuriuos gina LR Konstitucija, nežiūrint jų tautybės, lyties, rasės, įsitikinimų.

Įvairių partijų stebėtojai rinkimų metu fiksavo pažeidimus, tačiau tikėjimo, kad  jie bus objektyviai išnagrinėti, nėra. Taip yra atimama viltis iš ten gyvenančių žmonių, kad valstybė yra pajėgi ir suinteresuota ginti savo piliečius. Taip yra formuojama žmonėms nuomonė, kad jų elementarių poreikių, problemų ignoravimas yra norma ir kad toks požiūris į žmones neturi jokių pasekmių politinei karjerai. Šiuo atveju rinkimų rezultatus lemia ne rinkėjų valia, o gerai funkcionuojanti administracinė sistema.

Būtini sprendimai, leisiantis išlaisvinti tautos valią, gražinantys jai teisę spręsti valstybės ateitį – pradedant seniūnijomis ir baigiant Seimu.

Laikas pradėti!

Artūras Paulauskas yra Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų