REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po visą pasaulį išsibarsčiusių milijono lietuvių, susibūrusių į 41 bendruomenę, veikla ir gyvenimas nuo pokario iki 1990 metų atsiskleidžia Vilniuje Pasaulio lietuvių bendruomenės surengtoje parodoje "Lietuviais esame mes gimę".

REKLAMA
REKLAMA

Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso konferencijų salėje pirmadienį atidaryta kilnojamoji fotodokumentinė paroda vėliau keliaus po visą Lietuvą. Rengiant parodą panaudotos išeivių asmeninių archyvų nuotraukos ir dokumentai, Lietuvos išeivijos instituto, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos centrinio valstybinio archyvo Kauno pedagoginio muziejaus medžiaga.

REKLAMA

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės Reginos Narušienės teigimu, tai pirmoji tokia didelė ir išsami paroda, Lietuvai pristatanti pasaulio lietuvių veiklą, kovą dėl Lietuvos nepriklausomybės ir pastarojo dvidešimties metų gyvenimą.

"Ši paroda yra skirta Lietuvos jaunimui ir keliaus po Lietuvos miestus ir miestelius, kad jų gyventojai daugiau sužinotų apie pasaulio lietuvius. Pasaulio lietuvių bendruomenė vienija 41 kraštą, kur gyvena per milijoną lietuvių, ir net Egiptas ir Meksika dabar organizuojasi, taigi vis plečiamės. Lietuvių, atrodo, yra visur, net ten, kur mes nežinojome. Mes gimėme lietuviais, esame lietuviais ir turime likti lietuviais - tai mums yra labai svarbu", - sakė R. Narušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Atidarydama parodą, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė kvietė kartu pasidžiaugti, kad "mes, lietuviai, esame ne maži, o labai didelė, didi tauta, išsibarsčiusi po visą pasaulį, padariusi labai daug - tai, kas atrodė neįmanoma. Atskirti nuo savo tėvų ir protėvių, tačiau visada širdimi išlikę lietuviais. Ir ne tik žodžiais, dvasia, bet ir konkrečiais darbais puoselėję savo protėvių kalbą, tradicijas ir visą laiką galvodami apie tai, kad Lietuva vėl taps nepriklausoma valstybe", - kalbėjo Seimo vadovė.

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, kad ši paroda neatsitiktinai atidaroma Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse, nes irgi byloja apie lietuvių tautos kančias ir pasiryžimą. "Kad ir kur buvome, kad ir ką dirbome, tikslas ir ryžtas buvo vienas ir tas pats. Ši paroda ir ši vieta - pagarba tiems, kurių nėra tarp mūsų, bet jie dirbo už tai, kad mes būtume. Ir tai yra įpareigojimas mums visiems atiduoti visa, kas yra geriausia, kaip atidavė tie, kurie yra čia netoli, kuriuos lankome", - kalbėjo V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusius į parodos atidarymą lietuviškai pasveikino JAV ambasadorė Lietuvoje Anė Elizabet Dersė (Anne Elisabeth Derse), turėjusi progą daugiau sužinoti apie lietuvius ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje.

Tautinių mažumų ir išeivijos departamento generalinis direktorius Arvydas Daunoravičius sakė, jog net ir Lietuvos visuomenė iki šiol mažai žino arba turi netikslių žinių apie pasaulio lietuvius, nors kiekvienoje giminėje, taip pat ir jo paties, buvo ir yra išvykusių gyventi ar dirbti svetur.

"Ši paroda keliaus po Lietuvą, mokyklas, ir ne tik po Lietuvą - nuvešime ją ir tautiečiams užsienyje, kad jie susipažintų su mūsų tautos istorijos dalimi", - žadėjo A. Daunoravičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų