REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

30-metis Mindaugas Lukauskis pirmus metus kremta legionieriaus duoną – lietuvis žaidžia Vilerbano „Asvel“ ekipoje. „Balsas.lt savaitei“ M. Lukauskis papasakojo apie savo gyvenimą Prancūzijoje, nepelnytą kritiką, kiaulių gripą ir norą žaisti Lietuvos rinktinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Eurolygoje ginklų dar nesudeda

– Kol kas „Asvel“ klubui sunkiai sekasi tiek Eurolygoje, tiek Prancūzijos čempionate. Kokios to priežastys ir kaip pats vertini sezono pradžią?

REKLAMA

– Iš tiesų rezultatai kol kas nėra labai geri. Atrodo, treniruotėse visi stengiamės, dirbame, viskas gerai, o rungtynėse žaidžiame labai banguotai – vieną kėlinį labai gerai, kitą prastai.

Net nežinau, kokios viso to priežastys. Gal kai kurie mūsų žaidėjai tinkamai nenusiteikia kovai, neįvertina varžovų, nesupranta, kad reikia kautis iš visų jėgų. Tikiuosi, kad tai laikina ir netrukus rezultatai pagerės.



– Eurolygos mače su galingąja Sienos „Montepaschi“ ekipa vienu pirmavote net 21 tašku ir buvote labai arti didžiulės sensacijos. Ar tai reiškia, kad „Asvelis“ dar neatskleidė viso savo potencialo?

REKLAMA
REKLAMA

– Nėra taip, kad mes eitume į aikštelę pralošti. Stengiamės, norime laimėti, sužaidžiame tikrai neblogų atkarpų, bet paskui kažkas atsitinka – ar atsipalaiduojame, ar dar kažkas, pradedame žaisti po vieną ir viskas sugriūna, o tada išlipti iš duobės jau būna sunku.

Kalbant apie Eurolygą tai ginklų dar tikrai nesudedame. Mūsų tikslas – kitas etapas, o pagrindiniai varžovai dėl patekimo į TOP-16 yra Kauno „Žalgiris“ ir Zagrebo „Cibona“. Na, dar ir turkų Stambulo „Fenerbahce-Ulker“, nors ir turi gerą sudėtį, stebuklų nedemonstruoja. Tuo tarp „Montepaschi“ ir „Barcelona“ yra aiškūs grupės favoritai. Tiesa, ir juos galima nubausti, jei jie neįvertins savo varžovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Treneris pasitiki

– Ką galėtum pasakyti apie savo žaidimą sezono pradžioje? Ar turi kokių nors priekaištų sau?

– Žinoma, priekaištų turiu. Buvo viena ketverių rungtynių atkarpa, kai žaidžiau nekaip ir pramečiau daug metimų, bet tada dviejuose iš tų mačų žaidžiau ne visu šimtu procentų, turėdamas aukštą temperatūrą, todėl taip viskas ir susidėjo. Tuos mačus pralaimėjome, o tada pasipylė ir kritika, net ir čia Lietuvoje, kur niekas su manimi net nesusisiekė ir iš užsienio spaudos nesąmones išvertė.

REKLAMA

Treniruotėse viskas sekasi lyg ir gerai, ir pataikau, o štai rungtynėse būna, kad kas nors neišeina, žaidimas nesiklijuoja, metimai nekrenta, nesurenku daug taškų.

Ypač apmaudu, kai prametu būdamas laisvas, bet tiek treniruotėse, tiek aikštėje atiduodu visas jėgas, todėl situacija turėtų greitai pasitaisyti. Paskutines kelerias rungtynes jau sužaidžiau neblogai. Be to, treneris taip pat manimi labai pasitiki, žaidžiu daugiausiai iš komandos – net po 35 minutes.

– Koks tavo vaidmuo komandoje? Turi rinkti taškus ar daugiau dirbti gynyboje?


– Gynyboje treneris liepia dirbti visiems, bet man labiau tenka toks juodas kūrėjo darbas: derinių atlikimas, užtvarų statymas, perdavimai,  ko plika akimi nelabai ir matosi. Todėl tie, kurie mato tik taškus, ir pradeda tada mėšlą pilti. Bet ką gi – jiems geriau žinoti...

REKLAMA

Vilnių prisimena su nostalgija

– Ar jau apsipratai su sau nauju – legionieriaus – vaidmeniu? Ar treneriai iš jūsų, legionierių, reikalauja daugiau nei iš vietinių žaidėjų?

– Iš pradžių buvo keistoka, bet paskui pripratau su tuo legionieriaus statusu. Dirbi, stengiesi, kaip ir visi, ir tiek.

Dėl reikalavimų – gal treneriai ir tikisi didesnio indėlio iš mūsų, bet esame šeši legionieriai ir šeši prancūzai, tai pakalba su kiekvienu asmeniškai, išaiškina, kokios jo užduotys ir panašiai. Pavyzdžiui, man pasakė, kad man nereikia nieko įrodinėti, nes jie mane stebėjo ir domėjosi gal trejus paskutinius metus ir žino, ką sugebu. Kai tai pasakė, tapo gal kažkiek ir lengviau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar nesigaili, kad palikai „Lietuvos rytą“?

– Nostalgija yra. Ties šešeri metai Vilniuje buvo tikrai nuostabūs: geras kolektyvas, daug gražių pergalių. Tačiau ką padarysi, kad susiklostė tokia situacija, ir turėjau palikti klubą. Iš kitos pusės jau ir man norėjosi išbandyti ką nors naujo, žengti į priekį.

Mokosi gyventi prancūziškai

– Kaip patinka Prancūzija? Sąlygomis nesiskundi?

– Gyvename ne Vilerbane, kuris yra priemiestis, o Lione, visai netoli miesto centro. Iki treniruotės nuvykti užtrunka tik 10-15 min., yra greitkelis, metro, tad susisiekimas labai patogus.

REKLAMA

Lionas – gražus ir didelis miestas. Čia tikrai yra kur nueiti ir į ką pažiūrėti. Šalia mūsų namų yra didžiulis parkas su ežeru ir botanikos bei zoologijos sodais.

Kadangi esu futbolo fanas, o Liono „Olympique“ klubas žaidžia UEFA Čempionų lygoje, žadu būtinai nueiti pažiūrėti rungtynių, bet kol kas mano grafikas labai įtemptas, reikia pabūti ir su šeima, tai šiuos planus atidedu ateičiai. Gal palauksiu, kol sūnus paaugs ir visi kartu nueisime (Mindaugo ir Jurgitos Lukauskių sūnui Lukui tik keturi mėnesiai, jis gimė liepos 16 d., – aut pastaba.).

REKLAMA

Žmonės taip pat gana draugiški. Oras nešaltas, kol kas nėra sniego. O sąlygos irgi patenkinamos, nesiskundžiame. Žinoma, yra visokių smulkmenų, bet jos neesminės.

– O kaip su kalbos barjeru? Ar jis labai trukdo?

– Ne, aš juk laisvai šneku prancūziškai (juokiasi). Iš tikro tai visi nugąsdino, kad Prancūzijoje su niekuo nesusikalbėsiu, kad čia niekas nekalba angliškai, bet taip baisu nėra: su daugeliu galima susikalbėti angliškai, treneriai irgi kalba angliškai, žaidėjai taip pat visi supranta anglų kalbą. Kelias pagrindines prancūziškas frazes moku, jų ir užtenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Prancūzijos futbolo klubus vis labiau puola kiaulių gripas, jau net buvo nukeltos kelerios rungtynės. O kaip yra krepšinyje? Galbūt klubas jus jau skiepijo?


– Taip, skiepijo, tik nežinau, nuo ko, ar tikrai nuo kiaulių gripo. Kaip jau sakiau, aš ir pats sirgau jau truputį, komandoje keli žaidėjai nuolat sirguliuoja – tai vieni, tai kiti. Bet kol kas didelių bėdų nėra.

Rinktinei sakytų „taip“

– Kuo skiriasi Lietuvos ir Prancūzijos krepšinio lygos? Kuri, tavo manymu, yra stipresnė?

– Čia Prancūzijoje jie žaidžia keistoką krepšinį, niekada nežinai, ką varžovai darys ir kurie gali nubausti. Dominuoja toks labiau amerikietiškas krepšinio stilius: visi tik lekia, bėga, meta. Bet vis tiek manau, kad prancūzų čempionatas yra stipresnis. Jame reikia žaisti su visais, nes bet kas gali įveikti bet ką, o Lietuvoje yra dvi-trys ryškiai už kitas pajėgesnės komandos.



– Ar seki, kaip sekasi Lietuvos klubams Eurolygoje? Kaip tau jų pasirodymas kol kas?

REKLAMA

– Taip, seku, o pasirodymas geras. Juk „Lietuvos rytas“ kol kas pralaimėjo tik vieną kartą, o ir tą „Olympiacosui“.

– Kokia tavo nuomonė apie naująjį Lietuvos rinktinės trenerį Kęstutį Kemzūrą? Ar teko su juo susidurti anksčiau ir kokie liko įspūdžiai?


– Su K. Kemzūra Panevėžyje teko net žaisti kartu. Treneris tikrai geras, atsiduodantis savo darbui 100 procentų. Tiesa, su juo bendravau jau seniai, todėl nuo tų laikų turėtų būti dar labiau patobulėjęs.

– 2011-ais metais Europos krepšinio čempionatas čempionatas vyks Lietuvoje? Ar dalyvautum, jei sulauktum kvietimo?

REKLAMA

– Tai pirmiausia ir reikia sulaukti to kvietimo. Bet sutikti tikrai sutikčiau, nes visada gera ir malonu atvykti į rinktinę.

– Bet paskutiniu metu kai kurie žaidėjai jau atsisako atstovauti Lietuvai...


– Na, tai būna įvairių priežasčių. Be to, kiekvienas turi teisę į savo nuomonę ir sprendimą.

TIK FAKTAI

M. Lukauskis gimė 1979 m. gegužės 19 d. Panevėžyje.

Krepšininkas, kuris atstovavo Panevėžio „Lietkabeliui“, „Kalnapiliui“, „Semai“ ir Panevėžiui“,  Vilniaus „Sakalams“, Alytaus „Alitai“ bei Vilniaus „Lietuvos rytui“, žaidžia atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose.

REKLAMA
REKLAMA

2006 ir 2009 m. jis su „Lietuvos rytu“ iškovojo LKL aukso žiedus, o 2004, 2005, 2007, 2008 m. tapo vicečempionu.

2005 m. ir 2009 m. M. Lukauskis ir „Lietuvos rytas“ laimėjo ULEB taurės turnyrą.

2009 m. liepos mėnesį 198 cm ūgio ir 90 kg svorio M. Lukauskis pasirašė dvejų metų kontraktą su Vilerbano „Asvel“ klubu.

Nuo 2005 metų M. Lukauskis gina ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės garbę. 

Paskutinėje Eurolygos dvikovoje su „Regal Barcelona“ (62:76) M. Lukauskis per 32 min. įmetė 9 taškus (2/4 dvitaškių, 1/3 tritaškis, 2/3 baudos metimai), perėmė 3, o atkovojo 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 16 naudingumo balų.

Paskutinėse Prancūzijos „Pro A“ čempionato rungtynėse su „Paris-Levallois“ klubu (75:77) M. Lukauskis per 29 min. pelnė 18 taškų (2/3 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 2/2 baudos metimai), atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei surinko 17 naudingumo balų.

M. Lukauskis gyvena beveik pačiame Liono miesto centre

„Lionas – gražus ir didelis miestas. Čia tikrai yra kur nueiti ir į ką pažiūrėti,“ – teigia krepšininkas

Legionieriaus duoną M. Lukauskiui Prancūzijoje padeda krimsti žmona Jurgita ir vasarą gimęs sūnus Lukas

REKLAMA

Šalia M. Lukauskio namų yra didžiulis parkas su ežeru ir botanikos bei zoologijos sodais



„Asvel“ ekipa žaidžia vienoje Eurolygos grupėje su Kauno „Žalgiriu“

M. Lukauskis šiemet pirmą kartą vilki užsienio komandos – Vilerbano „Asvel“ –  aprangą.

M. Lukauskis trokšta ir toliau atstovauti savo šalies rinktinei

M. Lukauskis su nostalgija prisimena metus, praleistus Vilniaus „Lietuvos ryto“ klube


ELTA/AFP/Reuters/Scanpix ir M. Lukauskio asmeninio archyvo nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų