REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 17-21 d. sostinėje, Rusų dramos teatre ir muzikos klube „Tamsta“ aštuntą kartą rengiamas festivalis "Mama Jazz" kartu su nacionaline programa „Vilnius - Europos kultūros sostinė“ pristatys 13 rinktinių europietiško džiazo projektų.

REKLAMA
REKLAMA

Džiazas be amerikiečių

„Dabar, kai Vilnius didžiuojasi Europos kultūros sostinės vardu, yra tinkamiausias metas išskleisti spalvingą Europos džiazo paletę“, - įsitikinę šio festivalio rengėjai.

REKLAMA

Vilniuje šia proga muzikuos pripažinti ir neseniai šlovės zenite suspindę džiazo virtuozai iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Norvegijos, Olandijos, Švedijos, Lenkijos ir Šveicarijos.

Ryškiausia festivalio žvaigždė - vieno geriausių pasaulio būgnininkų amerikiečio Billy Cobhamo grupė - taip pat atstovaus labiau Europai negu JAV. Mat pats jos lyderis jau 30 metų gyvena Šveicarijoje, o beveik visi partneriai šįkart yra europiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagaliau suradau muzikantus, su kuriais galiu perteikti tai, ką noriu pasakyti“, - taip Vilniaus scenoje laukiamą kolektyvą apibūdino B.Cobhamas.

Šiam menininkui likimas lėmė tapti daugelio istorinių džiazo reiškinių dalimi. Jis grojo Mileso Daviso grupėje, kartu su gitaristu Johnu McLaughlinu subūrė įtakingiausią visų laikų „fusion“ kolektyvą – „Mahavishnu Orchestra“, įgyvendino daugybę kitų reikšmingų projektų su plejada garsenybių.

Vilniuje legendinis būgnininkas su savo grupe atliks (lapkričio 21 d.) pernai įgroto albumo kompozicijų. Be to, tą pačią dieną jis ves atvirą nemokamą pamoką džiazo studentams Rusų dramos teatro salėje.



Prancūziškas desantas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot rengėjų, projektas „Europos džiazas“ ir šiemetis festivalis pažers klausytojams atradimų. Mat jo dalyvių pavardes puikiai žino tikri džiazo gurmanai, o mažiau informuotai publikai jos atskleis malonių staigmenų.

Pavyzdžiui, Prancūzijai festivalyje atstovaus net penkios grupės. Džiazo aistruoliams turbūt nereikia pristatyti vienos jų lyderio - kūrybingiausiems žemyno muzikantams priskiriamo daugybės džiazo titulų ir apdovanojimų savininko, saksofonininko ir klarnetininko Louiso Sclaviso.

Šis 56 metų improvizuotojas įrašė savo vardą į moderniojo džiazo istoriją greta tokių eksperimentininkų kaip Peteris Broetzmannas, Evanas Parkeris, Cecilas Tayloras, Fredas Frithas ir daugelis kitų.

REKLAMA

Tačiau viename koncerte su korifėjaus trio (lapkričio 17 d.) pasirodys kylanti Prancūzijos žvaigždė - pernai geriausio jaunojo pianisto titulą šalyje pelnęs, iš Izraelio kilęs Yaronas Hermanas su savo trio.

Lietuviai gerai žino ir trečią kartą į Vilnių pakviestą prancūzų kolektyvą „Ozma“, žavintį išradingomis idėjomis ir virtuoziškumu (gros lapkričio 18 d. klube „Tamsta“). Prancūziško džiazo mylėtojai dar atsimena 2004-aisiais metais Vilnius Mama Jazz festivalyje koncertavusius „La Campagnie des Musiques a Quir“ (gros lapkričio 17 d. „Tamstoje“). Tuo tarpu likusi tikrų patrakėlių grupė iš Prancūzijos – „Melosolex“ - Vilniuje pasirodys (18 d. Rusų dramos teatre) pirmą sykį.

REKLAMA

Tai pripažinti savo šalyje, bet mums beveik nežinomi kūrėjai, be baimės ir kompleksų laviruojantys tarp įvairiausių muzikos stilių, ieškantys įkvėpimo netikėčiausiose sferose. Sakoma, kad jie galėtų apsieiti ir be instrumentų, priversdami suskambėti bet kurį po ranka pakliuvusį daiktą.

Gros saviti kūrėjai

Nenuspėjamas bus ir olandų gitaristės Corrie van Binsbergen grupės CRAM koncertas (lapkričio 19 d.). Ši moteris vadinama JAV roko pamišėlio Franko Zappa'os antrininke. Ji puikiai jaučiasi ir roko klubų, ir operos teatrų aplinkoje, pasirodė per du karjeros dešimtmečius su simfoniniais orkestrais ir baleto trupėmis, rengė koncertus su garsiais olandų rašytojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

C.van Binsbergen ir jos grupės nariai bendravo su originaliausiais moderniojo džiazo atstovais.

Labai savitas muzikantas atstovaus festivalyje ir Italijai (lapkričio 19 d.). Tai - daugybę projektų su įvairių žanrų žvaigždėmis, įspūdingų solinių albumų parengęs saksofonininkas Rosario Giuliani. Jis atvyks su savo kvintetu.

Bus lyriškų gaidų


„Muziką galime sukti bet kuria kryptimi - esame iš tos pačios muzikos planetos", „kai Larsas šalia, man nereikia galvoti apie muziką - tiesiog jaučiu ją“.

Taip vienas apie kitą kalba švedų bosininkas bei violončelininkas Larsas Danielssonas bei lenkų pianistas Leszekas Mozdzeris, taip pat atvyksiantys į Vilnių.

REKLAMA

Abu šie muzikantai sukasi pasaulio korifėjų orbitoje, o jų duetas gimė tik prieš kelerius metus. Tačiau bendraminčiai jau spėjo surengti aibę koncertų, įgrojo du melodingos ir subtilios muzikos  albumus. Vilniaus publikai jie atliks naujausio albumo kūrinių (lapkričio 21 d.).

Lyriškomis nuotaikomis vilniečius palepins ir norvegų vokalistė Beate S.Lech, žavinti džiazo mėgėjus šiltu ir svajingu balsu. Jau pirmo šios dainininkės albumo kūriniai išpopuliarino ją visoje Europoje.

Su grupe „Beady Belle“ ji koncertavo daugiau kaip 25 šalyse. Tačiau pastaruoju metu solistė buvo pristabdžiusi savo karjerą, nes susilaukė atžalos su grupės gitaristu. Koncertas Vilniuje (lapkričio 20 d.) bus poros sugrįžimas į sceną po ilgesnės pertraukos.

REKLAMA

Partnerius rado svetur Įkvėpti nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė“, projekto „Europos džiazas“ ir festivalio organizatoriai įgyvendins savo seną svajonę - pristatys du bendrus lietuvių ir užsienio muzikantų projektus.

Lietuvos rusų dramos teatro scenoje susitiks (lapkričio 18 d.) nuo praėjusių metų Londone kaupiantis patirtį lietuvis būgnininkas Marijus Aleksa su tenykščiais savo bendražygiais - Nigerijoje gimusiu gitaristu Femi Temowo ir australiečiu klavišininku Grantu Windsoru.

Dar vieną projektą rengia Lietuvos džiazo vilkai Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevičius su Italijos džiazo meistrais - pianistu Andrea Pellegrini ir būgnininku Riccardo Ienna (lapkričio 20 d.)

Ne mažiau intriguojantis bus lietuviškas projekto akcentas: į sceną su savo talentingais mokiniais pakils saksofono maestro Petras Vyšniauskas (lapkričio 21 d.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų