REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D.Grybauskaitė sukritikavo ir užtilo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pažėrusi kritikos Andriaus Kubiliaus teikiamam kitų metų biudžetui, atsitveria tylos siena, rašo „Balsas.lt savaitė“.

REKLAMA
REKLAMA

Ne siūlys, o lauks

„Tikiuosi, kad prezidentės patarėjai taip pat pateiks pasiūlymų, nes prezidentė labai aiškiai pasakė, kad bendro deficito negalima didinti, nes jis jau ir taip yra per didelis“, - premjeras Andrius Kubilius praėjusią savaitę vylėsi, jog biudžetą sukritikavusi ir pagrasinusi jo nepasirašyti, prezidentė pateiks ir kokius nors konkrečius siūlymus.

REKLAMA

Regis, premjerui teks sukti galvą pačiam – prezidentūra kol kas nė neketina detaliau paaiškinti, kam ir kaip kirpti, kad būtų išvengta vyriausybės pasiūlyto „Sodros' įmokų didinimo, pensijų mažinimo.

„Nebekomentuojame daugiau šitos temos, prezidentė poziciją pasakė ir laukia biudžeto projekto. Kol nebus pateiktas, prezidentė „Sodros“ reikalų nekomentuos. Prezidentei atrodo, kad visos pastabos buvo pasakytos labai aiškiai“, - informavo D. Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kartojo tai, ką sako opozicija

Šalies vadovės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Giedrius Miliauskas, praėjusią savaitę kalbėdamas Lietuvos radijo laidoje konkrečių prezidentūros pasiūlymų įvardinti nesugebėjo - tik kartojo, jog "Sodros" įmokų didinimas pablogintų verslo, ypač smulkiojo, veiklos sąlygas.

Prezidentės patarėjas tepasakė tai, ką A. Kubilius nuolat girdi iš Seimo opozicijos: ieškoti papildomų alternatyvų biudžete, esą ne visos taupymo galimybės yra išnaudotos.

Išeičių nemažai

Mažinti bedarbio pašalpas, kirpti sveikatos reformai skirtas lėšas, rėžti našlių pensijas ir kelių fondo lėšas, apriboti skolos išmokėjimą teisėjams, nurėžti lėšas Valdovų rūmams, o pelno mokestį mažinti ne iki 15 proc., o tik iki 17 proc., kelti akcizus alui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai tik dalis valdančiosios koalicijos narių pasiūlymų, kuo būtų galima pakeisti D. Grybauskaitės kritikuojamą „Sodros“ įmokų didinimą.  

Apie tai, kaip ateityje galėtų būti kompensuojamos nuo naujų metų sumažintos pensijos, A. Kubilius dar neužsimena – dėl to jis konsultuosis su teisės ekspertais.

***

D. Grybauskaitė dar rugsėjo pabaigoje pripažino, jog pensijų mažinimas – neišvengiamas. Pastarąją savaitę ji jau prakalbo apie tai, kad jas sumažinus, reiktų sugalvoti, kaip pensijas kompensuoti ateityje.

Daugiau nei prieš mėnesį šalies vadovė vyriausybės noro didinti mokesčius „Sodrai“ nekritikavo.

Paskutiniu metu dėl to sutarimo nebuvo ir pačioje valdančiojoje koalicijoje, ir konservatorių-krikdemų partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų