REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo posėdžių sekretoriate penktadienį įregistruotos 26 puslapių Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto atlikto aplinkybių, susijusių su Drąsiaus Kedžio skundų tyrimu, parlamentinio tyrimo išvados. Dalis išvadų, susijusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, nebus viešinama. Parlamentinio tyrimo išvados dabar bus pateiktos Seimui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, Teisės ir teisėtvarkos komitetas tyrė ir vertino, ar D. Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, ar nebuvo nepagrįstai vilkinamas, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, kokios yra su tuo susijusios teisinio reglamentavimo spragos.

REKLAMA

Komitetas, teikdamas išvadas, mano, kad tokio pobūdžio bylose, kai kyla įtarimų dėl mažamečio vaiko seksualinio išnaudojimo, teisėsaugos institucijų ir pareigūnų reakcija turi būti adekvačiai operatyvi ir kvalifikuota. Teisės ir teisėtvarkos komiteto nuomone, ikiteisminis tyrimas Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliekamas aplaidžiai, neoperatyviai ir nekvalifikuotai.

Anot komiteto išvadų, šį ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Kauno miesto apylinkės prokuratūra nesiėmė priemonių tyrimui paspartinti, visų procesinių ir operatyvinių veiksmų įrodymams surasti ir įtvirtinti, taip pat daryti atitinkamą įtaką Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, kad būtų pašalintos kliūtys tinkamai atlikti ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno miesto apylinkės prokuratūroje šis ikiteisminis tyrimas taip pat buvo atliekamas nekompetentingai ir nesilaikant nustatyto reikalavimo ikiteisminį tyrimą atlikti per kuo trumpiausius terminus, teigia komitetas išvadose. Perėmusi tyrimą, pasak komiteto, Kauno miesto apylinkės prokuratūra akivaizdžiai vilkino šį ikiteisminį tyrimą, nes iš esmės jokių naujų, tačiau tuo metu būtinų procesinių veiksmų neatliko. Nebuvo skirtas reikiamas dėmesys ir gautai naujai informacijai apie kitos mergaitės galimą tvirkinimą.

Nei Kauno apygardos prokuratūra, perėmusi šį ikiteisminį tyrimą, nei Generalinė prokuratūra netyrė, kas kaltas dėl Kauno miesto apylinkės prokuratūroje atlikto ikiteisminio tyrimo trūkumų, nesprendė, kokios drausminės priemonės taikytinos kaltiems pareigūnams, kokių organizacinių priemonių reikia imtis, kad ikiteisminiai tyrimai Kauno miesto apylinkės prokuratūroje būtų kontroliuojami ir atliekami operatyviai ir kvalifikuotai, sakoma Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komiteto nuomone, policijos tyrėjai ir prokuratūros pareigūnai, aplaidžiai ir nekompetentingai atlikdami D. Kedžio skundų dėl galimos seksualinės prievartos jo dukros atžvilgiu tyrimą ir šio tyrimo kontrolę, pakenkė tyrimui ir sukomplikavo galimybę sėkmingai jį baigti. Užsitęsęs šios bylos tyrimas, pasak Seimo komiteto, rodo, kad teisingumo įgyvendinimui gali būti padaryta žala, kurios nebus galima pašalinti.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas taip pat daro išvadą, kad ikiteisminio tyrimo sistema yra perdėm biurokratinė, reikalaujanti nepagrįstai didelių tarnybos laiko ir finansinių išteklių, todėl neatidėliotinai tobulintina.

REKLAMA

Trečiadienį komentuodamas išvadas žurnalistams komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad yra visų lygių pareigūnų kaltės. Todėl Seimo komitetas prašo generalinio prokuroro Algimanto Valantino principingai įvertinti visų lygių pareigūnų, tiek tyrusių, tiek kontroliavusių, tiek vadovavusių, veiksmus.

Anot S. Šedbaro, Seimo komitetas siūlo Seimo valdybai sudaryti darbo grupę, kuri per 4 mėnesius išanalizuotų prokuratūros vietą, pavaldumą ES šalyse ir pateiktų siūlymus, ar "prokuratūra neturėtų būti arba sudėtinė, arba funkciškai susieta su vykdomąja valdžia".

Išvadose taip pat yra siūlymai Vyriausybei dėl vaiko teisės apsaugos sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų