REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl ekonomikos krizės daugelio šalių biudžeto deficitas gerokai viršijo leistina 3 % ribą, atsižvelgdama į tai Europos Komisija pasiūlė naujus deficito mažinimo terminus.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš metus daugumoje valstybių narių niekas nė neįsivaizdavo, kad biudžeto deficitas galėtų dvigubai ar trigubai viršyti ES nustatytą ribą. Dabar dėl ekonomikos krizės tokioje padėtyje atsidūrė daugelis valstybių ir dėl to Europa gali vėl patirti nuosmukį.

REKLAMA

Visi sutinka, kad ES šalys privalo sutvarkyti savo viešuosius finansus, tik neaišku, per kiek laiko. Daugelis nenorėtų mažinti išlaidų artimiausiu metu, nes nuogąstauja, kad dėl to sulėtėtų beprasidedantis ekonomikos atsigavimas. Pagal Komisijos tvarkaraštį  13 šalių skiriama nuo dvejų iki penkerių metų fiskalinei drausmei atkurti.

Pagal ES taisykles dabartinių ir potencialių euro zonos narių biudžeto deficitas turi būti mažesnis kaip 3 % BVP, tačiau ekonominių sunkumų laikotarpiu šis reikalavimas taikomas lanksčiau. Šiomis taisyklėmis, kurios nustatytos ES stabilumo ir augimo pakte, siekiama išvengti euro zonai žalingo disbalanso.

REKLAMA
REKLAMA

ES šalių duomenimis, vidutinis jų biudžeto deficitas 2007 m. buvo 0,8 % BVP, o 2008 m. – 2,3 % BVP. Manoma, kad šiemet jis bus trigubai didesnis – 6,9 %, o 2010 m. pasieks 7,5 %.

Atotrūkis tarp valstybės išlaidų ir pajamų per krizę padidėjo, kadangi vyriausybės padidino išlaidas, kad sutvirtintų šalių bankų sistemas ir atgaivintų ekonomiką. Staiga sumažėjus mokesčių pajamoms, daugeliui teko skolintis pinigų.

Vien šiai skolai grąžinti reikia daug pinigų, nors palūkanų normos ir nėra didelės. Už ekonomikos reikalus atsakingas Europos Komisijos narys Joaquinas Almunia įspėjo, kad palūkanų normų didinimas galėtų stabdyti ekonomikos atsigavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisija siūlo nustatyti 2013 m. terminą devynioms šalims: Austrijai, Čekijai, Ispanijai, Nyderlandams, Portugalijai, Prancūzijai, Slovakijai, Slovėnijai ir Vokietijai.

Italija ir Belgija savo biudžetą turėtų sutvarkyti iki 2012 m., Airija – iki 2014 m., o Jungtinei Karalystei – iki 2014–15 biudžetinių metų. Šią rekomendaciją turi patvirtinti Taryba.

Prancūzijai, Ispanijai, Airijai ir Jungtinė Karalystė pagal šį pasiūlymą leidžiama atsikvėpti, kadangi šios šalys jau pernai buvo peržengusios 3 % ribą ir jau buvo nustatytas terminas, iki kurio jos turėjo sumažinti savo biudžeto deficitą.

Komisija ragina Graikiją tuojau pat imtis veiksmų ir teigia, kad šalis deda per mažai pastangų, kad užpildytų savo biudžeto spragą. Manoma, kad Graikijos deficitas šiemet sieks beveik 13 %. Tai gerokai daugiau, negu buvo numatoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų