REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fiasko dėl Saulėlydžio komisijos veiklos patyrusi Vyriausybė pristatė dar vieną valstybės valdymo tobulinimo planą.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė patvirtino specialią Vykdomosios valdžios sistemos sandaros tobulinimo koncepciją. Ja esą siekiama efektyvesnio biudžeto lėšų naudojimo, skaidrumo, administracinės naštos mažinimo, veiklos nepriklausomumo.

REKLAMA

Ekspertai naują Vyriausybės iniciatyvą vertina palankiai, tačiau abejoja, ar pavyks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Politikos oponentai šaiposi esą iš dar vienos premjero Andriaus Kubiliaus viešųjų ryšių akcijos.

Vyriausybės patvirtintą koncepciją numatoma įgyvendinti iki 2011 metų pabaigos. Per pirmąjį etapą, iki kovo 31 dienos, planuojama parengti įstatymų ir kitų teisės aktų pataisas, susijusias su ministrams pavedamų valstybės valdymo sričių, ministerijų ir įstaigų prie jų steigimo sąlygų nustatymu, joms nebūdingų funkcijų atsisakymu.

REKLAMA
REKLAMA

Antruoju etapu ketinama įvertinti Seimui ir prezidentui atskaitingų įstaigų funkcijas ir jų veiklos sąsajas su atitinkamomis ministerijomis. Jei kompetencijos kirstųsi, būtų siūloma keisti įstaigų statusą, priskiriant jas atitinkamoms ministerijoms. Taip pat ketinama plėsti Vyriausybės atstovų galias prižiūrint tam tikrų institucijų veiklą.

Tačiau koncepcija apims toli gražu ne visas svarbiausias valstybės įstaigas. Jos užribyje liks prezidentūra, Seimas ir Vyriausybė, teismai, Valstybės kontrolė, Lietuvos bankas, Vyriausioji rinkimų komisija, Seimo, Vaiko teisių apsaugos ir Lygių galimybių kontrolierių įstaigos, prokuratūra, Valstybės saugumo departamentas, Specialiųjų tyrimų tarnyba, savivaldybių institucijos ir įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauji Vyriausybės planai Seimo opozicijos lyderiui Valentinui Mazuroniui priminė pasaką. Esą valdančiųjų pažadus suvaldyti biurokratiją, palengvinti administracinę naštą gyventojams jis jau ne kartą yra girdėjęs, tačiau konkrečių rezultatų vis nesulaukia.

Opozicijos lyderio nuomone, ministrų kabinetas turėtų mažiau kalbėti, o žengti konkrečius žingsnius. "Vien priėmus tokias koncepcijas padėtis tikrai nepasikeis. Siūlyčiau vieniems metams sustabdyti kontroliuojančiųjų valstybės institucijų veiklą, palikti tik būtiniausias iš jų, užsiimančias nusikaltimų tyrimu. Pamatysite, be jų valstybėje niekas nepasikeis, tik gyventojai ir verslas pradės lengviau kvėpuoti", - mano V.Mazuronis.

REKLAMA

Ekonomistas Rimantas Rudzkis įsitikinęs, kad panašiu keliu Vyriausybė turėjo eiti jau prieš metus. Jo nuomone, visuomeniniais pagrindais dirbanti Saulėlydžio komisija nepajėgi įgyvendinti biurokratijos mažinimo. "Tam reikalingas nuoseklus, kruopštus ir skubus darbas. Ekonominės krizės sąlygomis neturime daug laiko, todėl Vyriausybė viešojo sektoriaus pertvarką nuo pradžių turėjo patikėti konkrečiai žinybai", - aiškino jis.

R.Rudzkis vylėsi, kad ministrų kabinetui pavyks įgyvendinti koncepcijoje numatytus tikslus. Tačiau dėl to jam kyla ir abejonių. "Per pastaruosius metus nemačiau aiškaus Vyriausybės plano, kaip ketinama mažinti biurokratiją, jokių šio reikalo gairių. Lyg ir aišku, kad kas nors gali būti keičiama, tačiau nežinome, kokiu principu tai bus daroma", - apgailestavo jis.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų