REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė aiškinasi dėl galimybių leisti pavardes lietuviškuose dokumentuose rašyti ir nelietuviškais, bet lotyniško pagrindo rašmenimis.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys lrt.lt nurodė, kad ji konsultuojasi su ekspertais. Pavyzdžiui, lenkų ir kitose kalbose yra lotyniškam raidynui priskiriama raidė "w", kurios nėra lietuviškoje abėcėlėje.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas (KT) praėjusią savaitę išaiškino, kad Lietuvos piliečių pasuose vardai ir pavardės gali būti rašomi ir nelietuviškais rašmenimis, tačiau tik papildomuose dokumento puslapiuose ir toks rašymas neturėtų būti prilyginamas įrašui valstybine kalba.

"Prezidentė nekomentuoja KT sprendimo, jame aiškiai pasakyta, bet Prezidentė atvira tolesnei diskusijai", - ketvirtadienį sakė L. Balsys, nurodydamas, kad D. Grybauskaitė "nori aiškumo", ką mano kalbininkai, konstitucinės teisės ekspertai, politikai Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Anot L. Balsio, tai, ar pavardės nelietuviškais rašmenimis būtų rašomas papildomame, ar pagrindiniame dokumento puslapyje, yra "jau techninės detalės".

"Čia jau techninės detalės. Prezidentė atvira principiniam sprendimui (...) Kuriam puslapy, kaip - tolimesnių detalių klausimas", - sakė L. Balsys.

Jis nurodė, kad šio klausimo D. Grybauskaitė neaptarinėjo Lenkijoje, kur lankėsi trečiadienį.

Seimo vicepirmininkas Česlovas Stankevičius, įregistravęs įstatymo projektą dėl nelietuviškų vardų ir pavardžių rašymo, sako besiremiąs Lietuvoje 1938 metų gruodį priimtu įstatymu, kad "nelietuvių pavardė rašoma pagal lietuvių kalbos ir rašybos dėsnius, bet ji gali būti rašoma ir taip, kaip savo kalba rašosi jos turėtojas, jei to jis pageidauja ir jei tos kalbos raidynas lotyniškas".

Anot jo, Europoje tokia nuostata taip pat galioja dėl lotyniškų rašmenų, o "iš kitų kalbų - kirilicos, kinų, japonų, korėjiečių - yra nustatyta pavardžių transkripcija į lotyniškas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų