REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad sprendimai, kaip biudžete užkamšyti 600 mln. litų skylę, atsirandančią atsižvelgus į parlamentarų bei Prezidentės kritiką, turėtų paaiškėti iki šios savaitės pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas užsimena, kad, nepaisant sudėtingos situacijos, tikimasi išsaugoti galimybę gyventojams skiriant 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) remti nevyriausybines organizacijas, pilietines iniciatyvas, bet ne biudžetines įstaigas, o sprendimas dėl nedarbo išmokų, kurios esą ir taip mažės priėmus sprendimą mažinti draudžiamųjų pajamų dydį, gali būti kitoks nei siūlo kai kurie valdantieji ir Prezidentė.

REKLAMA

Valdančiųjų liberaliosios partijos siūlo mažinti bedarbių išmokas, kad jos pernelyg nesiskirtų nuo minimalaus darbo užmokesčio. Tokiam siūlymui paramą yra išsakiusi ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Valstybės vadovės teigimu, sunkmečiu šių išmokų suma turėtų būti mažinama, o piktnaudžiavimas tokiomis išmokomis - pažabotas.

"Kai kalbame apie nedarbą, aš tikrai negaliu pasakyti, kad tikrai mes priimsime tokį pasiūlymą, kokį siūlo kai kurie mūsų koalicijos partneriai. Ir Prezidentė apie tai kalbėjo. Bedarbių išmokos mažės ir taip, nes mes, atsižvelgdami į ekonominę padėtį, peržiūrėsime vadinamąsias draudžiamąsias pajamas, dėl to mažės ir tos pačios nedarbo išmokos", - teigė A. Kubilius ketvirtadienį interviu "Žinių radijui".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vyriausybės vadovo, reikėtų siekti tik to, kad nedarbo išmokos nebūtų tokio dydžio, jog žmonėms labiau norėtųsi likti bedarbiais nei ieškotis darbo. "Darbo vietų nėra tiek daug, bet atsiranda naujų arba išsaugomos senosios. Per šiuos metus vien tik Ūkio ministerijos pastangomis pavyko išsaugoti per 30 tūkst. darbo vietų", - kalbėjo A. Kubilius.

Premjeras taip pat teigė, jog ieškoma būdų, kaip išlaikyti galimybę žmonėms paremti vienokias ar kitokias iniciatyvas skiriant 2 proc. GPM ir kartu tobulinti pačią šių lėšų skyrimo sistemą, nes esą nėra teisinga, kad didžioji dalis tų pinigų atitenka biudžetinėms įstaigoms - mokykloms, darželiams. "Šioje dalyje, manau, gal ir tie pinigai galėtų likti tame pačiame biudžete", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas priminė, kad ankstesnių planų atsisakymas kainuoja 550-600 mln. litų, kuriuos reikia gauti norint nepadidinti planuojamo biudžeto deficito.

"400 mln. litų yra ta problema, kuri atsiranda vien tik dėl "Sodros" įmokų nedidinimo. Bet papildomai, jeigu nemažinsime transporto lengvatų neįgaliesiems, atsižvelgsime į Prezidentės siūlymą nemažinti motinystės išmokų nuo sausio pirmosios, nors turiu pasakyti, kad tokiu atveju tai būtų vienintelės socialinės išlaidos, kurios būtų nemažinamos nuo sausio 1-osios, kai tuo tarpu ir pensijos ir šalpos pensijos būtų mažinamos, susidaro bendra suma apie 600 mln. litų. Ieškome įvairių sprendimų", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų