REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaulių gripo kvailystės: kaip kovojama su ligos plitimu

Kiaulių gripui ir toliau plintant po Balkanų ir buvusias sovietines respublikas, kai kurių vyriausybių priemonės, kuriomis siekiama užkirsti kelią ligos plitimui, atrodo itin keistos, o dalis apskritai tėra politinai žaidimai.

REKLAMA
REKLAMA

Moldova: politika ir sumaištis

Moldovoje, kurioje iš viso užfiksuoti 269 viruso H1N1 atvejai ir 4 su kiaulių gripu siejamas mirtys, lapkričio 9 dieną savaitei buvo uždarytos visos mokyklos ir universitetai. Toks sprendimas pakurstė kalbas, kad gautą laisvą laiką universitetų studentai išnaudos protestuodami prieš tai, kad parlamentas nesugebėjo išrinkti provakarietiško kandidato Mariano Lupu šalies prezidentu.

REKLAMA

Ar gripas ir politika gali susipinti? Moldovos sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Hotineanu to neneigia.

„Kai kurie politikai, kurie nėra pernelyg sąžiningi, gali daryti politiką iš gripo. Tačiau aš noriu pabrėžti, kad čia, Moldovoje, mes neturime leisti, kad socialinė padėtis taptų nekontroliuojama. Mes nekurstome panikos, o tai yra svarbiausia“ - kalbėjo ministras.

Baltarusija: kiaulių gripo skeptikė

Nepaisant to, kad Baltarusija yra Ukrainos kaimynė, šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka iki šiol išlieka skeptiškas kaiulių gripo atžvilgiu. Lapkričio 5 dieną, viešėdamas Kijeve, Baltarusijos lyderis per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Viktoru Juščenka pareiškė, kad farmacinės kompanijos dirbtinai kursto paniką visuomenėje, kad taip pasididintų savo pelnus.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš labai puikiai žinau, kas vyksta šiame super korumpuotame, gangsteriniame medicininių priemonių gamybos rate“ - kalbėjo A. Lukašenka.

Pastaruoju metu itin išaugo vakcinų ir medikamentų, skirtų apsisaugoti nuo kiaulių gripo pardavimas. Tačiau A. Lukašenka teigia, kad farmacinės kompanijos šiandien „kvykia tarsi kiaulės“. „Rytoj veikiausiai jos miauks kaip katės ar mūks kaip karvės“ - kalbėjo Baltarusijos lyderis.

Kol kas Baltarusijoje patvirtinti 128 kiaulių gripo atvejai.

Ukraina: beždžionių gripas

Ukrainos premjerė Julija Tymošenko teigia, kad kiaulių gripo epidemija šalyje stabilizuojasi ir užregistruojamų naujų ligos atvejų skaičius smarkiai sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau su 32,5 tūkst. užregistruotų kiaulių gripo atvejų ir 155 su šia liga siejamomis mirtimis Ukraina išlieka pagrindiniu kiaulių gripo židiniu kontinentinėje Europoje.

Be to, nerimaujama, kad liga šalyje gali pakenkti ne tik žmonėms.

Charkovo miesto zoologijos sode visos beždžionės buvo izoliuotos nuo lankytojų baiminantis, kad ir jos gali apsikrėsti virusu. Beždžionėms taip pat skirta speciali vitaminizuota dieta, kuria siekiama sustiprinti jų imuninę sistemą. Be reguliariai gaunamų banamų beždžionės dabar mėgaujasi ir aviečių kompotu, arbata su citrina, žuvų taukais ir džiovintais vaisiais.

REKLAMA

Charkovo zoologijos sodo direktorius Oleksijus Hrihorjevas teigia, kad kol kas visos beždžionės yra sveikos, tačiau, susirgusios kvėpavimo takų ligomis, jaučia tokius pačius simptomus kaip ir žmonės.

„Kaip ir žmonėms beždžionėms ima ašaroti akys, skauda sąnarius. Visa tai gali matyti iš jų elgesio. Kylant temperatūrai jas ima kamuoti troškulys, darosi sunku kvėpuoti. Visa tai gali pamatyti net ir nematavęs temperatūros“ - kalbėjo zoologijos sodo direktorius.

Rusija: kas buvo tas vyras be kaukės?

Rusijos Tolimųjų Rytų Chabarovsko regiono, kuriame užfiksuota 318 kiaulių gripo atvejų, valdžia įvedė „chirurginių kaukių režimą“. Transporto ir maisto paslaugų sektoriuose dirbantys žmonės visą laiką darbe turi nešioti chirurginę kaukę.

REKLAMA

Visiems, nepaisantiems šių nurodymų, numatytos nemažos baudos. Vadovai, nesugebantys prižiūrėti savo pavaldinių, už kiekvieną pažeidimą mokės po 17 dolerių, o tiesioginiai prižiūrėtojai gali būti baudžiami baudomis net iki 130 dolerių. Be to, visai kompanijai gali būti skirta iki 640 dolerių siekianti bauda.

Ši programa kažkam jau duoda pelną. Iš 52 patikrintų kompanijų kaukių nedėvinčių darbuotojų buvo rasta jau 25 iš jų.

Čečėnija: nieko nėra

Čečėnijos sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad kol kas respublikoje nebuvo užfiksuotas nė vienas kiaulių gripo atvejis. Tokia statistika pateikiama nepaisant to, kad kituose Rusijos regionuose susirgimų skaičius auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 3 dieną Šiaurės Osetijoje buvo užregistruoti 3 kiaulių gripo atvejai, Dagestane – 12. Kalmukijoje – 30, o Stavropolio krašte – 11.

Čečėnijos pareigūnai neigia ir kalbas, kad kiaulių gripas užfiksuotas neseniai iš Maskvos į Čečėniją atvykusiam medicinos studentui. Tačiau respublikos valdžia aiškina turinti vakcinos visiems už Čečėnijos ribų norintiems keliauti asmenims, o pirmenybė esą bus teikiama piligrimams, kurie planuoja dalyvauti hadže.

Azerbaidžanas: verslininkiškas požiūris

Prisimenate paukščių gripą? Azerbaidžano gyventojai tikrai prisimena, nes ši liga buvo tikra sėkmė vyriausybinėms įstaigoms, siekiančioms pasipelnyti iš baimės kurstymo visuomenėje.

REKLAMA

Pasaulio bankas Azerbaidžano kovai su paukščių gripu skyrė 5,1 mln. dolerių. Pirma paukščių gripo auka šioje Kaspijos jūros šalyje buvo užfiksuota 2006 metais. Iš minėtos 5,1 mln. dolerių sumos vos 3,6 mln. buvo pervesti Sveikatos apsaugos ir Žemės ūkio ministerijoms, turėjusioms tiesiogiai kovoti su ligos plitimu. Eiliniai žmonės iki šiol diskutuoja, kur nukeliavo likę 1,5 mln. dolerių.

Šįkart šalies vyriausybė pažadėjo nemokamas vakcinas visiems gyventojams, tačiau kol kas medikamento taip ir negavo.

Savo ruožtu privačios klinikos verslauja ir siūlo vakciną už 30 dolerių. Tai – milžiniška suma šalyje, kurioje vidutinė mėnesinė alga siekia 380 dolerių. Chirurginių kaukių kaina taip pat išaugo kone penkiskart.

REKLAMA

Šią savaitę Azerbaidžane buvo patvirtintas pirmas kiaulių gripo atvejis. Liga apsikrėtė iš Ukrainos grįžusi moteris.

Serbija: vakcinos dabar! Arba kada nors...

Belgradas praėjusią savaitę paskelbė sukuriantis specialų fondą 3 mln. vakcinų nuo kiaulių gripo nupirkti. Sveikatos apsaugos ministras Tomica Milosavljevičius teigė, kad iki gruodžio mėnesio vidurio galės pasiskiepyti visi norintys. Tačiau nuo to laiko programos įgyvendinimas smarkiai sulėtėjo.

Kol kas vos viena farmacinė kompanija atsiliepė į Serbijos vyriausybės paskelbtą pirkimo konkursą. Šveicarijos kompanija „Novartis“ teigia galinti pristatyti tik pusę milijono vakcinų ir tik per 25 dienas nuo sutarties pasirašymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt ministras nežinojo visos įvykių eigos. Ar galbūt konkurso skelbimo komitetas susitiko vėliau nei jis galvojo. Ar galbūt jis tik kalbėjo apie tai, ko jis norėtų. Tačiau realybė yra kitokia“ - kalbėjo Belgrado Skubios pagalbos centro direktorė Milena Jaukovič.

Serbija kol kas neskelbia nepaprastosios padėties, nors šalyje yra registruoti 258 kiaulių gripo atvejai. Nuo viruso H1N1 mirė 7 žmonės.

Turkmėnija: kalbama apie paukščių gripą

Šalies vyriausybės pradėta kampanija, kuria siekta piliečius informuoti apie kiaulių gripo simptomus, baigėsi fiasko. Spalio pabaigoje Laisvosios Europos radijo korespondentai pranešė, kad šalies provincijose dalijamos skrajutės, kuriose pasakojama apie ligos simptomus ir apie priemones apsisaugoti nuo ligos.

Tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, skrajutėse buvo kalbama visai ne apie kiaulių gripa. Visa pateikta informacija kalbėjo apie paukščių gripą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų