REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentei Daliai Grybauskaitei sukritikavus kitų metų "Sodros" biudžeto projektą, premjeras Andrius Kubilius suka galvą, kaip įtikti šalies vadovei ir kur kitur sutaupyti. Jam į pagalbą atskubėjo būrys Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentei D.Grybauskaitei pagrasinus nepasirašyti Vyriausybės pristatyto "Sodros" biudžeto projekto, valdantieji ne juokais sunerimo. Vakar į posėdį susirinkę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai sudarė darbo grupę ir pavedė jai išnagrinėti bei artimiausiu metu pateikti siūlymus, kaip kitaip subalansuoti "Sodros" finansus.

REKLAMA

Savo matymus dėl to pateikė liberalusis valdančiosios koalicijos sparnas, nuo jo neatsilieka opozicijos atstovai. Premjeras A.Kubilius pareiškė laukiantis ir "Sodros" gelbėjimo planą sukritikavusios D.Grybauskaitės komandos idėjų.

Mato tik skylę.

D.Grybauskaitei neįtiko Vyriausybės siūlymai 2 proc. didinti "Sodros" įmokas, panaikinti transporto lengvatas neįgaliesiems, nuo sausio mažinti motinystės išmokas, o pensijas karpyti nenumačius vėlesnės jų kompensavimo tvarkos. Atsižvelgus į prezidentės reikalavimus, A.Kubiliaus teigimu, "Sodros" biudžete atsivers papildoma 550 mln. litų skylė.

REKLAMA
REKLAMA

Nepadidinus mokesčių, fondas iš to neteks suplanuotų 400 mln. litų įplaukų. Skaičiuojama, kad kompensuoti neįgaliųjų transporto lengvatas kainuos apie 50 mln. litų, o pusmečiu vėliau - nuo liepos mėnesio - mažinti motinystės išmokas prireiks papildomų 100 mln. litų. "Prezidentė labai aiškiai pasakė, kad deficitas yra didelis ir jį reikėtų mažinti. Kita vertus, D.Grybauskaitės išsakyti siūlymai "Sodros" biudžetui tik didina deficitą. Tikimės, kad prezidentės patarėjai siūlys ir papildomus jį mažinančius veiksmus", - vylėsi A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didintų akcizus

D.Grybauskaitės komanda kol kas neturi konkrečių pasiūlymų, kokiomis priemonėmis subalansuoti "Sodros" biudžetą. Prezidentės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Giedrius Miliauskas vakar aiškino, kad deficitą ir toliau būtų galima dengti iš valstybės biudžeto lėšų ir būtent jame ieškoti papildomų taupymo galimybių. Jis pažymėjo, kad "Sodros" įmokų tarifo didinimas pablogintų verslo, ypač smulkiojo, veiklos sąlygas.

Susiklosčiusią padėtį apsvarsčiusioje Seimo TS-LKD frakcijoje radosi nemažai pasiūlymų, kaip atsižvelgus į D.Grybauskaitės poziciją taisyti "Sodros" padėtį. Šiam reikalui buvo sudarytas naujų galimų priemonių sąrašas. Jame - siūlymai atsisakyti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) labdarai ar sumažinti įvairioms valstybės institucijų programoms įgyvendinti skiriamas lėšas. Kai kurie konservatoriai įsitikinę, kad reikėtų padidinti alaus ir tabako akcizus. Esą vien alui 20 proc. padidinti mokesčiai leistų į biudžetą surinkti papildomus 200 mln. litų.

REKLAMA

R.Dagio planas


Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys pažėrė dar daugiau pasiūlymų. Jis mato galimybių 10 proc. mažinti sveikatos apsaugos reformai numatytas lėšas. Politikas taip pat siūlytų dešimtadaliu apkarpyti našlių pensijas, tėvystės išmokas, kelių fondo lėšas, 5 proc. mažinti teisėjų darbo užmokesčio fondą. Esą tai padėtų sutaupyti 83,5 mln. litų.

Bedarbio pašalpas R.Dagys apkarpytų 20 proc. ir taip sutaupytų apie 60 mln. litų. Pelno mokestį jis siūlo mažinti ne iki dabar planuojamų 15 proc., o iki 17 procentų. Jo skaičiavimais, taip būtų sutaupyta apie 121 mln. litų.

REKLAMA

Politikas taip pat siūlo po 10 mln. litų sumažinti Valstybės saugumo departamento pastato ir Valdovų rūmų statybai skiriamus pinigus. Užsidirbti 250 mln. litų jis ragina kitoms valstybėms pardavus Lietuvai numatytus ir neišnaudotus taršos vienetus.

Randa erdvės taupyti

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pasiūlė iki minimalios mėnesinės algos dydžio - 670 litų - sumažinti maksimalias nedarbo išmokas. Jie taip pat ragina atsisakyti 2 proc. GPM skyrimo labdarai. Tačiau, A.Kubiliaus skaičiavimais, šie siūlymai leistų sutaupyti vos 120-150 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keli Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pateikė siūlymą "Sodros" įmokas 1 proc. didinti tik darbdaviams. Esą pastaruoju metu, kai daug žmonių neteko darbo, nuolat mažėja darbo užmokestis, būtų neteisinga didinti mokesčius darbuotojams.

Seimo Darbo partijos frakcija laikosi nuomonės, kad subalansuoti "Sodros" biudžetą įmanoma ir nedidinant mokesčių. Seimo pirmininkės pavaduotojos "darbietės" Virginijos Baltraitienės nuomone, socialinio draudimo fondą galima gelbėti valstybės biudžeto pinigais. Esą būtina peržiūrėti investicijų programai numatytas lėšas ir atsisakyti ne pirmo būtinumo projektų. "Darbiečių" skaičiavimais, taip būtų sutaupyta net apie 700 mln. litų.

REKLAMA

Išparduoti "Sodros" turtą?

Finansų analitikas Gitanas Nausėda sutinka su D.Grybauskaitės pozicija nedidinti "Sodros" įmokų. Jis įsitikinęs, kad padidinus mokesčius planuotos pajamos nebūtų surinktos, o sąlygos verslui dar labiau pablogėtų.

Ekonomistas pažymėjo, kad būtina ieškoti "Sodros" biudžeto deficito problemos sprendimo. G.Nausėdos nuomone, tai galima daryti keliais būdais: mažinant socialines išmokas, ilginant pensinį amžių. "Stebuklingo poveikio artimiausiu metu tai greičiausiai neturėtų. Tačiau ilgainiui, blogėjant valstybės demografinei padėčiai, prie šio sprendimo turėsime prieiti", - įsitikinęs jis.

REKLAMA

Solidžių vienkartinių pajamų, finansų analitiko nuomone, atneštų "Sodros" pastatų pardavimas su galimybe vėliau juos išsinuomoti. "Šiuo klausimu būtų daug politikavimo ir mėginimo diskredituoti idėją. Tačiau, manau, šiuo sudėtingu metu tai būtų prasmingas būdas gauti nemenką sumą pinigų", - pažymėjo G.Nausėda.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų