REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį nagrinės teisinę koliziją dėl savivaldybių tarybų rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

Į KT posėdį šaukiamas pareiškėjo - Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovas, nutartį priėmusios teisėjų kolegijos pirmininkas Gintaras Kryževičius ir suinteresuoto asmens - Seimo - atstovai - parlamento Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vyresnysis patarėjas Bronius Kleponis ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento patarėja Audronė Ožiūnienė.

REKLAMA

Ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostata, rinkimuose leidžianti dalyvauti tik partijų sąrašuose įrašytiems piliečiams, neprieštarauja Konstitucijai, KT nagrinės Vyriausiojo administracinio teismo prašymu.

Teismo prašoma išaiškinti, ar įstatymo nuostata, faktiškai reiškianti, kad savivaldybių tarybų narius rinkėjai renka ne tiesiogiai, o iš politinių partijų kompetentingų valdymo organų "atrinktų" kandidatų, nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtinto tiesioginių rinkimų principo.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjo nuomone, ginčijama įstatymo nuostata iš esmės verčia asmenis, siekiančius tapti savivaldybių tarybų nariais, stoti į politines partijas, todėl jis abejoja, ar tai neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam narystės politinėse partijose savanoriškumo principui.

Į KT Vyriausiasis administracinis teismas kreipėsi išnagrinėjęs teisininko Petro Ragausko skundą, kuriuo šis skundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jo kandidatu savivaldybių tarybų rinkimuose.

VRK neįregistravo kandidatais grupės vilniečių, taip pat ir keleto atskirų piliečių, kurie teikė pareiškinius dokumentus nebūdami jokios partijos sąraše. VRK sprendimą priėmė, argumentuodama teisės aktais, numatančiais, jog kandidatus į tarybų rinkimus gali kelti tik partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak kai kurių teisininkų, problemų nekiltų tuo atveju, jei KT nuspręstų, jog įstatymas su Konstitucija nesikerta. Tačiau jei prieštaravimų būtų nustatyta, kiltų kolizija, kaip elgtis per vasario 25 dieną vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus.

Jei būtų nustatyta, kad piliečiai turi teisę dalyvauti rinkimuose ir be partinių sąrašų, nebūtų įmanoma iki rinkimų pakeisti įstatymų bazės, kuri reglamentuotų naują rinkimų į savivaldybes tvarką.

Jei KT priimtų sprendimą, jog Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas prieštarauja Konstitucijai, tačiau piliečiams nebūtų leista įsijungti į rinkimų kampaniją, būtų galima teigti, jog rinkimai vyko pažeidžiant Konstituciją. Kai kurių teisininkų vertinimu, šiuo atveju susidariusi situacija galėtų būti sprendžiama atšaukiant rinkimus.

Rinkimai į savivaldybių tarybas numatyti vasario 25 dieną, jau patvirtinti galutiniai kandidatų sąrašai, vyksta agitacinė kampanija.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų