REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gašlūnai kalės ilgus metus

Vienas po kito pastaruoju metu į teisiamųjų suolus sėda pedofilai. Įvairių instancijų teismai skiria gana griežtas bausmes.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Aukščiausiasis Teismas mažametės prievartautojui D. Navikui paliko galioti Panevėžio apygardos teismo dar 2008 metų gruodžio pradžioje paskirtą 7 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis taip pat turės sumokėti ir priteistus 30 000 litų nukentėjusiai mergaitei neturtinei žalai atlyginti.

REKLAMA

Norėjo išsisukti

Ikiteisminio tyrimo nustatyta, kad D. Navikas savo mažametę podukrą pradėjo seksualiai prievartauti 2006 metų vasarą, kai mergaitei tebuvo tik 6 metai.

Visi surinkti įkalčiai bylojo, jog patėvis iš pradžių mergaitę tvirkino, o vėliau ėmė ją ir seksualiai prievartauti. D. Navikas savo iškrypėlišką aistrą tenkino ne kartą ir ne du. Mergaitė buvo seksualiai išnaudojama ir automobilyje, ir miškuose, ir namuose, kai vyriškis pasilikdavo su ja vienas.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apygardos teisme valstybinį kaltinimą palaikęs apygardos prokuroras Arvydas Miečius siūlė iškrypėliui dar didesnę – 10 metų – bausmę.

Nuteistasis nesutiko su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu ir jį apskundė Apeliaciniam teismui. Šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija atmetė D. Naviko apeliacinį skundą, pripažinusi, kad Panevėžio apygardos teismo nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas.

Tuomet D. Navikas pateikė kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui. Nuteistojo manymu, jo nusikalstama veika turi būti kvalifikuota kaip mažamečio asmens tvirkinimas ir tuo pagrindu, girdi, reikia švelninti jam paskirtą bausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, nuteistojo D. Naviko kasacinį skundą atmetė.

Prokurorai stengiasi apginti vaikus

Dešimties metų laisvės atėmimo bausmė kitoje mažamečio asmens seksualinio prievartavimo ir žaginimo baudžiamojoje byloje, Panevėžio apygardos prokuratūros perduotoje nagrinėti apygardos teismui, šių metų liepos mėnesį paskelbtu nuosprendžiu paskirta Rokiškio rajono gyventojui Vaidui Pupieniui.

Kaip pranešė Panevėžio apygardos prokuratūros vyresnioji specialistė Vida Bielskytė, krašto prokurorų šiemet ir pernai perduotose ir teismų išnagrinėtose vaikų seksualinės prievartos bylose kaltais pripažinti 15 asmenų, tarp kurių yra 5 Kėdainių gyventojai, 3 – Kupiškio, 3 – Panevėžio, po vieną – Biržų, Rokiškio, Pasvalio rajonų gyventoją.

REKLAMA

Aštuoniose nepilnamečių seksualinės prievartos baudžiamosiose bylose prokurorų pateiktus kaltinimus pernai patvirtinęs apygardos teismas seksualiai vaikus išnaudojusiems teisiamiesiems paskyrė palyginti griežtas 9, 8 ar 7 metų laisvės atėmimo bausmes.

Valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai prašo dar griežtesnių bausmių. Ir ne tik jų. Siekiama, kad būtų priteisiami civiliniai ieškiniai neturtinei žalai atlyginti. Antai mažametį vaiką seksualiai prievartavusiam ir žaginusiam kėdainiečiui J. Metiliūnui apygardos teismas paskyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę ir patenkino Panevėžio apygardos prokuratūros 30 000 litų civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo mažametės nukentėjusiosios naudai. Taip pat buvo patenkinti Anykščių ir Rokiškio rajonų apylinkių prokuratūrų 25 000 ir 20 000 civiliniai ieškiniai nukentėjusiesiems mažamečiams.

REKLAMA

Bylų nagrinėjimas – painus

„Seksualinės prievartos, ypač kai nukenčia vaikai, tyrimas ir šių mažamečių interesų gynimas yra pakankamai sudėtingas ir subtilus dalykas, reikalaujantis ypatingo jautrumo ir profesionalumo. Įstatymai įpareigoja kiekvieną ikiteisminį tyrimą atlikti kaip galima greičiau, tačiau seksualinės prievartos tyrimas – tai ne kiti smurto atvejai, kuriuos galima ištirti pagreitinto proceso tvarka, nes ten kaltinamasis paprastai būna aiškus. Yra ir objektyvių aplinkybių, dėl kurių labai greitai pabaigti tyrimą, kad ir kaip bebūtų stengiamasi, negalima: tenka paskirti ir atlikti teismo medicinos, psichologines-psichiatrines, DNR ir kitas ekspertizes, taip pat baudžiamojo proceso įstatymai nurodo vaikų apklausą atlikti specialiose patalpose dalyvaujant psichologui. Faktiškai kiekvienoje tokioje baudžiamojoje byloje atliekama psichologinė-psichiatrinė ekspertizė, kurios atlikimas užtrunka 2–3 mėnesius. Analizė parodė, kad dauguma tokių ikiteisminių tyrimų atliekama per pusmetį, o sudėtingų seksualinės prievartos atvejų bylose, kurios perduodamos nagrinėti apygardos teismui (kitas nagrinėja ir rajonų apylinkių teismai), ikiteisminis tyrimas užtrunka vidutiniškai metus“, – teigė Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su rajonų apylinkių kolegomis šiemet perdavė nagrinėti teismams 5, pernai – 11 baudžiamųjų bylų dėl vaikų seksualinės prievartos. Įtarimai ir kaltinimai dėl vaikų seksualinės prievartos šiemet buvo pareikšti 34, pernai – 27 asmenims. Nukentėjusiais šiose bylose šiemet  pripažinti 23, pernai – 17  nepilnamečių.

TIK FAKTAI:

Generalinės prokuratūros duomenimis, šiais metais nuo pedofilų nukentėjo 164 vaikai.

Dėl mažamečių bei nepilnamečių žaginimo pradėti 65 ikiteisminiai tyrimai, 27 baudžiamosios bylos atiduotos į teismą, nuteisti 29 žagintojai.

REKLAMA

Dėl seksualinio prievartavimo pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas, 24 baudžiamosios bylos atiduotos į teismą, nuteisti 24 prievartautojai.

Dėl mažamečių asmenų tvirkinimo pradėti 36 ikiteisminiai tyrimai, 13 baudžiamųjų bylų atiduota į teismą, nuteisti 8 tvirkintojai.

Dėl nepilnamečių privertimo lytiškai santykiauti pažeidžiant jų apsisprendimo laisvę bei neliečiamumą pradėti 8 tyrimai.

Dėl vaiko išnaudojimo pornografijai pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai, 4 baudžiamosios bylos perduotos į teismą.

Aurelija Jaruševičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų