REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Lietuvos elektros energijos kainos vartotojams neabejotinai išaugs. Tačiau ar tikrai tiek, kiek suplanavo konservatoriai, turi būti patuštintos mūsų tautiečių kišenės? Elektrėnų elektrinėje, tam, kad Lietuvos energetinė sistema funkcionuotų, reikėtų gaminti ne daugiau, kaip 1,5 TWh, tačiau kažkodėl konservatorių ministras Arvydas Sekmokas nusprendė, kad Elektrėnai elektros energijos gamins dvigubai daugiau. Senutės Elektrėnų elektrinės gaminama elektros energija yra dvigubai brangesnė nei importuotos. Šis sprendimas iš Lietuvos žmonių kišenių ištrauks nei daug nei mažai 150–200 mln. litų. Be to, pagrindiniu kuru pasirinktas mazutas, akivaizdu, kad apie didžiulę šio kuro aplinkos taršą negalvojama.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejojama, kad siekiant patenkinti Lietuvos poreikį 9 TWh elektros energijos, ją prireiks importuoti. Taškas, iš kurio Lietuva gali pasiimti elektros energiją yra Smolensko žiedas. Tačiau, tai yra ne kas kita, kaip Rusijos energetinė sistema, o ilgalaikės sutartys dėl elektros energijos tiekimo su Ukraina, Baltarusija ar Estija yra Rusiškos elektros energijos perpardavimas arba, kitaip tariant, spekuliacija. Yra žinoma, kad nors Rusijos ar jų atstovų – pagrindinių energijos tiekėjų siūloma elektros energijos kaina ilgalaikės sutarties tiekimo pagrindu buvo pati žemiausia, tačiau valdantiesiems energetikos strategams pigesnė rusiška elektros energija pasirodė esanti nereikalinga. Prisidengus rusofobija, rezgama nauja afera, kuri papildomai ištrauks iš elektros energijos vartotojų kišenių dar apie 200 mln. litų. Taigi, pasitelkus paprastą aritmetinį veiksmą, visi mes kažkam sumokėsime apie 400 mln. litų. Jeigu būtų elgiamasi pasitelkiant ekonominius žemiausios kainos argumentus, elektros energijos pabrangimą galėtume sušvelninti bent jau per pusę.  

REKLAMA

Negana to, kad iš bedarbių, neįgaliųjų, pensininkų atimama dalis jų skurdžių pajamų, už nugarų ruošiama dar viena afera – kaip juos apiplėšti per elektros energijos tarifą. Nežinau, ar konservatoriai tai daro iš kvailumo, bet kažkas tai yra labai gerai viską sustrategavęs.

Energetikos ministras A. Sekmokas mano iniciatyva pakviestas pasiaiškinti dėl būsimų elektros energijos kainų, Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė, kad jie stengiasi pirkti elektros energiją iš įvairių šaltinių. Tačiau, ar šis pareigūnas nesuvokia, kad elektros energija, nesvarbu ar ji baltarusiška ar ukrainietiška, mus pasieks per tą patį rusišką laidą? Be to, elektros energijos tiekimas pasižymi tokia ypatybe, kad jo nenutrauksi užsukus sklendę, kaip kad buvo padaryta su „Družbos“ dujotiekiu. Todėl ministro A. Sekmoko argumentai, kodėl nebuvo perkama rusiška elektros energija už mažiausią kainą, neatlaiko jokios kritikos. Akivaizdu, jog tai turės skaudžių pasekmių ne tik pensininkams ar visiems nuo krizės nukentėjusiems gyventojams, bet ir Lietuvos pramonės konkurencingumui.

Po naujųjų metų daugiau kaip 1000 paprastų vartotojų taps laisvaisiais elektros energijos vartotojais, tačiau iki šiol neaiški nei elektros energijos pirkimo tvarka, nėra parengtas tai  reglamentuojantis įstatymas. Ir dabar manau, kad Energetikos ministerijos steigimas buvo klaida, kainuojanti mokesčių mokėtojams vis daugiau lėšų, nes šiais metais vėl padidintas finansavimas Energetikos ministerijai, o iš ministerijos išvaikyti kompetentingi specialistai. Dabartiniai darbuotojai nesugeba atsakyti į elementariausius klausimus, visi darbai vėluoja, o priimti sprendimai dėl elektros energijos tiekimo verti ekonominius nusikaltimus tiriančių institucijų dėmesio, o šios ministerijos vadovas, ministras A. Sekmokas, – interpeliacijos.



Birutė Vėsaitė
yra Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų