REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teatre „Lėlė“ juodojo humoro ir šešėlių erotikos seansas

Vilniaus teatras „Lėlė“ kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija pristato IV kurso lėlių teatro specializacijos aktorių profesinį debiutą – diplominį spektaklį „Žaliojo žąsinėlio teatras“.

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklis sukurtas pagal lenkų avangardo atstovo - poeto Konstanto Ildefonso Galčinskio pokario metais parašytą minidramų rinkinį „Žaliosios žąsies teatrėlis“. Spektaklio režisierius ir dailininkas – Algirdas Mikutis, kompozitorius – Olegas Ditkovskis, režisieriaus asistentė – Sigita Mikalauskaitė. Premjera įvyks lapkričio 14, 15 dienomis 18 val. Didžiojoje „Lėlės“ salėje.

REKLAMA

K. I. Galčinskis (1905 – 1953) – spalvinga, nutrūktgalviška, prieštaringą gyvenimo patirtį turėjusi asmenybė. Poetas gyveno įvairiose šalyse - Vokietijoje, Rusijoje, Lenkijoje, net Lietuvoje (Vilniuje, Užupyje, rašytojas gyveno 1933 – 1936 metais ir turėjo darbą radijuje). Galčinskis rašė eiles, satyrinę prozą, kūrė radijo pjeses, dirbo įvairiuose žurnaluose. Vėliau likimas šį žmogų blaškė po Antrojo pasaulinio karo frontą, sovietų ir vokiečių karo belaisvių stovyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkų literatas Stefanas Kisielewskis apie Galčinskį sakė: „Jis mane dažnai suerzindavo, nes buvo beprotis. Bet puikus poetas“. Avantiūristišką autoriaus būdą iškalbingai patvirtina ir toks jo biografijos faktas: anot vertėjo Vyto Dekšnio, Galčinskis puikiai, su gausiomis citatomis parašė ir apsigynė kursinį darbą, kuriame buvo nagrinėjama neegzistavusio XV amžiaus škotų poeto Gordono Morriso Cheatso kūryba. Aišku, tai buvo provokacija. Ir juokingiausia tai, kad ja noriai patikėjo Varšuvos profesoriai.

Galčinskio „Žaliosios žąsies teatrėlis“ – tai absurdo dramų ciklas, susidedantis iš trumpučių draminių epizodų, kuriuose veikia fantastiniai personažai iš mitologijos bei autoriaus fantazijos.  Čia vaizduojamas groteskiškas pasaulis, kupinas erotiškų vaizdinių (pvz., tragedijoje su „lemtingu galu“ Dzeusas nedviprasmiškai vilioja  deivę Ledą tuo, ką turi įspūdingiausio...), fantastinių miražų (istorijoje apie „Piktybišką Nykštuką“ pagyvenusi damutė Hermenigilda Kočiubinskaja besimaudydama antro aukšto vonioje išteka per vamzdžius žemyn...) bei  siaubo haliucinacijų (siaubo dramoje „Siaubingas dėdė“ piktas vyras pasmaugia mažą katinėlį...).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunieji LMTA lėlininkai, padedami savo specializacijos dėstytojo Algirdo Mikučio, Galčinskio minidramų kvaitulį scenoje perteikia per šešėlių ir dramos teatro menų sintezę. Žiūrovas spektaklyje išvys manipuliaciją ne tik groteskiškai efektingų formų lėlėmis, bet ir radijo teatrą. Spektaklio režisierius ir dailininkas A. Mikutis žada iki graudulio juokingą valandos trukmės šešėlinės erotikos seansą ir prisipažįsta, kad jam be galo patinka Galčinskio humoras: „Man patinka Galčinskio sugebėjimas į reiškinį pasižiūrėti keistu, savitu, šviežiu kampu. Pokario metais buvo labai aktuali tema – karo nusikalteliai. Galčinskis rašo: „Karo nusikaltėlių laidotuvės. Jį palaidoja. Publika šaukia „Bravo. Bis!”. Ir Bisui laidojimą kartoja iš naujo“. Galbūt ir kiti autoriai tiktų. Tas pats Erlickas yra rašęs: „Iš prakąsto obuolio iškrito du kirminai, iškart pradėjo gerti, rūkyti ir šlaistytis pakampėm.“ Visa tai ne tik labai juokinga. Lėlių teatro priemonėmis šiuos tekstus puikiausiai galima atgaivinti scenoje.“

REKLAMA

Spektaklyje vaidina: Mindaugas Ancevičius, Karolis Algimantas Butvydas, Jonas Čepulis, Mindaugas Černiauskas, Jonė Dambrauskaitė, Šarūnas DatenisGiedrė GiedraitytėIndrė LiutkevičiūtėImantas Precas, Asta Stankūnaitė, Simonas Storpirštis, Indrė Taločkaitė, Jūratė Trimakaitė, Edita Zėčiūtė, Dainius Zeinalov, Karolina Žernytė ir Marta Šakalytė.

Bilietus galima įsigyti Vilniaus teatro „Lėlė“ kasoje. Daugiau informacijos www.teatraslele.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų