REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užuot 2 procentais pakėlusi mokestį „Sodrai“, valdžia galėtų laikinai sustabdyti keletą metų gyvuojančią tvarką, pagal kurią leidžiama gyventojams 2 proc. per metus sumokėtų savų mokesčių paskirti paramai. Tokį Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) frakcijos Seime pasiūlymą turėtų apsvarstyti parlamentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Paramos gavėjų, - kaip Eltai šeštadienį aiškino LLS frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Erikas Tamašauskas, - yra šimtai, tačiau, kaip įsitikinta, daugiausiai tokios paramos per 2 proc. mokesčio gauna biudžetinės įstaigos - mokyklos, vaikų darželiai, bibliotekos ar pačių gyventojų bendruomenių centrai. Žinoma, kai kurioms iš jų tai gali būti nemaža paspirtis, kai lėšų trūksta, bet išgyvenimui jos ir taip gauna iš visų mokesčių mokėtojų sudėto valstybės arba savivaldybės biudžeto. Tuo tarpu savanoriškai įkurta labdaros organizacija priversta ieškotis kitų rėmėjų, kad išsilaikytų ir darytų visuomenei gerus darbus, dėl kurių susibūrė“.

REKLAMA

Valstybės kontrolės ataskaitoje minima: 36 proc. visos labdarai ir paramai šiemet paskirtos sumos (2 proc. sumos iš 2008 m. gyventojų sumokėtų mokesčių) gavo valstybinės ir savivaldybių įsteigtos įstaigos, 30 proc. - asociacijos, 13 proc. - viešosios įstaigos, 5 proc. - gyventojų, sodininkų bendrijos.

Labdaros bei paramos fondams atiteko tik 7 proc. iš bendros paskirstytos 58,8 mln. Lt sumos.

„Liberalų sąjūdis pasisako prieš mokesčių „Sodrai“ didinimą. Manytume, kad gyventojai tikrai neprieštarautų, jei jiems nebūtų keliami mokesčiai į „Sodrą“. Mainais už laikinai prarastą galimybę patiems nuspręsti, ką paremti nedidele savų pernykščių mokesčių dalimi. Tai galėtų tęstis keletą metų, o Lietuvos ekonomikai pakilus ant kojų, nebūtų kliūčių grįžti prie ankstesnės tvarkos“ - neabejoja E. Tamašauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nereikia, pasak E. Tamašausko, skambių žodžių - „mobilizuokimės, Tėvynė pavojuje“, tačiau valstybės piliečiai turėtų nestokoti sąmoningumo ir drauge su įstatymų leidėjais ieškoti išeičių, kaip sumažinti „Sodros“ deficitą.

„Ar tai, kas dabar su tais 2 proc. mokesčių realiai daroma, atitinka pirmapradę tokio lėšų paskirstymo labdarai prasmę? Patys matom, neatitinka“, - sako LLS frakcijos seniūno pavaduotojas. Jo teigimu, visai kitaip turėtų būti skirstomos ir pačios „Sodros“ išmokos.

„Šis fondas visų pirma privalo garantuoti saugią senatvę baigusiems darbinę veiklą mūsų seneliams ar tėvams, ateityje - ir mums, dabar tebedirbantiems bei mokantiems mokesčius, išlaikyti. Tuo tarpu motinystės išmokos turėtų būti skiriamos ne iš „Sodros“, bet iš valstybės biudžeto. Valstybės, kuri gali sau leisti skatinti gimstamumą ir remti šeimas, nori, kad jos didėtų. Jei „Sodra“ nusimestų tokią naštą nuo savo pečių, tai tikrai dabar nereikėtų atiminėti pensijų dalies iš senatvės sulaukusių ar neįgalių žmonių“, - neabejoja E. Tamašauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų