REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis vakar pareiškė, kad Klaipėdoje kitą mėnesį duris atvers pirmasis šalyje gyvybės langelis, kur kūdikio nenorinti auginti mama galės jį saugiai palikti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Seimo narė Asta Baukutė dar spalio 12 d. Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose pristatė vietą, kur „bus įrengtas pirmasis Lietuvoje gyvybės langelis“.



Įkurdins ligoninėje

REKLAMA

Ministras vakar informavo, kad gruodžio 1-ąją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje prie gimdymo skyriaus bus įrengtas gyvybės langelis. Jame bus pakankamai daug vietų, kur vaikai galės būti paimami priežiūrai, nustatoma jų sveikatos būklė bei jais pasirūpinama.

Pasak R. Palaičio, po dvejų metų darbo pagaliau pasiekta, kad nelaukiami kūdikiai turėtų galimybę išgyventi, o ne būtų išmesti kaip koks nereikalingas daiktas. R. Palaičio teigimu, gyvybės langeliams įsteigti mūsų visuomenė iki šiol dar buvo nepasirengusi morališkai bei trukdė juridiniai šios problemos aspektai.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi bijojo, nes nuo seno už tai buvo persekiojama, grėsė baudžiamoji atsakomybė. Tačiau Baudžiamasis kodeksas sako, kad persekiojama, kai vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje. Jeigu jis paliekamas saugioje aplinkoje, jokio persekiojimo neturėtų būti. Dėl to mane patikino generalinis prokuroras ir policijos komisaras, teisingumo ministras.

Žinant, kad kasmet vidutiniškai šeši kūdikiai yra pasmerkti pražūčiai, nelaukiamų vaikų problema pernelyg ilgai nebuvo pradėta spręsti. Ji buvo apstatyta įvairiomis komisijomis ir darbo grupėmis, tačiau realiai nieko nepadarė, kad mamos, neketinančios auginti savo kūdikių, turėtų kur juos palikti ir žinotų, kad už tai joms negresia baudžiamoji atsakomybė“, - teigė R. Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, ministras negalėjo atsakyti, ar gyvybės langelių įsteigimas dar labiau nepaskatins motinų palikti savo atžalas, nors per šešias savaites moteris gali persigalvoti dėl tokio savo poelgio.

„Visa pasirūpinimo vaiku infrastruktūra yra, tik reikia anonimiško priėmimo. Jei gimdyvė žinos, kur yra saugi vieta jos kūdikiui ir už tai jai negresia jokia atsakomybė, tikrai moteris neš vaiką prie langelio, o ne prie konteinerio“, - apibendrino R. Palaitis.

„Svarbu, kad bus“

Tuo metu Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų, ant kurių sienos spalio 12-ąją buvo pakabinta lenta, informuojanti, kad čia bus „įrengtas pirmasis Lietuvoje gyvybės langelis“, direktorė Petronėlė Valatkevičienė „Vakarų ekspresui“ sakė, jog šis langelis tikrai pradės funkcionuoti iki gruodžio.

REKLAMA

„Apie tokio langelio idėją aš buvau pradėjusi kalbėti dar prieš ketverius metus. Vėliau šią idėją aktyviai kėlė tuometinis Seimo narys Raimundas Palaitis, tačiau viską sukonkretino ir užbaigė gerbiama Baukutė. Iki tol visi bijojo ką nors konkrečiai daryti, nes nebuvo jokio teisinio reglamentavimo. Turiu šių metų kovą parašytus trijų ministerijų raštus šiai Seimo narei. Juose patikinta, kad galima steigti tokius langelius“, - sakė P. Vaitkevičienė.

Anot jos, visiškai nesvarbu, kur pradės veikti pirmasis gyvybės langelis, svarbu, kad pati idėja išlaikė brandos egzaminą.

Ką apie užvirusias gyvybės langelių lenktynes mano pati Seimo narė A. Baukutė, vakar sužinoti nepavyko - ji į skambučius neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų