REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čiuožėjai K. L. Copely Dalia Grybauskaitė pilietybės nesuteikė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išimties tvarka Lietuvos pilietybės šokėjai Katherinai Leigh Copely nusprendė nesuteikti, kadangi tai, anot jos, pažeistų Konstituciją. Tokio D. Grybauskaitės sprendimo pasekmė –  kitąmet vyksiančiose Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse Deivido Stagniūno ir JAV pilietės K. Copely pora nebešoks.

REKLAMA
REKLAMA

Nesuteikti Lietuvos pilietybės prezidentei rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, kuri šį klausimą svarstė du kartus. Abu kartus priimti sprendimai – neigiami.

REKLAMA

Pilietybės įstatymo nuostatos numato, kad Lietuvos pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi neginčijamų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę ir su Lietuva yra susiję nuolatiniais faktiniais ryšiais. Šie reikalavimai taikomi ir sportininkams.

Tačiau Konstitucinis Teismas 2003 m. gruodžio 30 d. nutarime konstatavo, kad nuopelnais valstybei laikytina užsienio piliečio veikla, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos valstybingumo, galios ir autoriteto stiprinimo tarptautinėje bendruomenėje. Nuopelnai turi būti tokie ir taip pagrįsti, kad dėl jų nekiltų jokių abejonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pilietybės komisija yra pripažinusi, jog K. Copely nusipelniusi Lietuvai, tačiau pažymėjusi, kad ši nėra integravusis į Lietuvos visuomenę.

„Pilietybės suteikimas išimties tvarka asmenims, neatitinkantiems nors vieno iš įstatyme numatyto reikalavimo, pažeistų ne tik Pilietybės įstatymą, bet ir Konstitucijos 84 straipsnio 21 punktą, kuris nustato, kad Prezidentas pilietybę teikia įstatymo nustatyta tvarka“, – teigia prezidentūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų