REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 31 d. teatras „Meno fortas“ baigė gastroles Meksikoje, kurių metu Leono ir Guanajuato miestuose buvo parodyti penki režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektakliai „Hamletas“ pagal W.Shakespear‘o dramą.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet vykstantis, didžiausias Centrinėje Amerikoje tarptautinis festivalis Cervantino jau antrą kartą pažindina Meksikos žiūrovus su Lietuvių teatru. Prieš dvejus metus čia buvo rodytas „Otelas“.

REKLAMA

Kadaise klestintis, kalnuose ant sidabro kasyklų pastatytas įspūdingas Guanajuato miestas, išsekus sidabro ištekliams, kurį laiką galėjo didžiuotis tik nuostabia pastatų architektūra ir universitetu. Tačiau 1972 metais studentų suvaidintos kelios Servanteso kūrinių scenelės pradėjo festivalio tradiciją, kuri jau tęsiama 37-erius metus. Dabar miestelyje, kuriame niekuomet nėra apsilankęs garsus ispanų rašytojas, apstu Servanteso ir jo herojų, Don Kichoto ir Sančos Pansos, paminklų. Kasmet Spalio mėnesį miesto gatves užtvindo festivalio dalyvių, žiūrovų iš visos Meksikos ir turistų iš kitų Amerikos šalių minios. O miesto viešbučiams, restoranams ir suvenyrų pardavėjams tai svarbiausias metų įvykis, leidžiantis ramiau gyventi visus likusius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingoje festivalio programoje teatro, muzikos, kino, gatvės teatro, edukacinės ir akademinės programos, parodos. Šių metų festivalis didžia dalimi buvo skirtas Kanados Kvebeko provincijai. Todėl teatro programoje, šalia Nekrošiaus spektaklio meksikiečiai pamatė vieno originaliausių teatro kūrėjų Robert‘o Lepage‘o spektaklį „Andersono projektas“. Jį spėjo pamatyti ir dalis „Meno Forto“ turpės.

Paskutinysis „Hamleto“ spektaklis sutapo su audringai Meksikoje švenčiama Mirusiųjų diena. Taigi finalinius Andriaus Mamontovo Hamleto scenoje tariamus žodžius „Toliau – tyla...“ palydėjo minios šauksmai, dainos ir fejerverkų salvės sklindančios iš už teatro sienų. Tačiau nei vietinių, nei specialiai atvykusių iš Mechiko, Guadalacharos ir kitų miestų teatro specialistų ir studentų tai nė kiek netrikdė. Mat šurmuoliuojančios, nei dieną nei naktį nemiegančio miesto gatvės yra visų suvokiama realybė ir sąvoka tyla čia tiesiog neegzistuoja. Visų trijų spektaklių vaidintų prieš šimtą metų statytame ir gražiausiu Centrinėje Amerikoje laikomame Juarez‘o teatre metu salė buvo sausakimša. Po spektaklių žiūrovai ilgais plojimais nenorėjo išleisti lietuvių aktorių iš scenos, o vėliau laukdavo gatvėje, prie išėjimo iš teatro. Nekrošiaus teatras Meksikoje turi jau ir savo prisiekusių gerbėjų. Mechiko teatrinių mokyklų studentai, prieš dvejus metus sužavėti V.Bagdono ir E.Špokaitės vaidybos „Otele“, tąkart po spektaklio liko nakvoti ant teatro laiptų. Šiemet jie puolė sveikintis su „Meno forto“ trupe, kaip su senais bičiuliais ir teiravosi, kokiu būdu galima būtų atvykti į Lietuvą studijuoti pas E.Nekrošių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Hamleto“ spektakliais atvirai džiaugėsi ir festivalio organizatoriai. O programų direktorius J.M.Diez-Canedo net nedvejodamas kveitė „Meno Fortą“ į kitų metų Cervantino festivalį.

Prašmatni, gausiai dekoruota teatro salė sukėlė „Meno fortui“ ir tam tikrų sunkumų, mat teko ilgai įkalbinėti miesto valdžią ir gaisrininkus leisti naudoti spektaklyje ugnies efektus, kurie „Hamlete“, kartu su ledu yra ypatingai svarbus kuriant spektaklio atmosferą. Nuo šurmuoliuojančios gatvės teatrą saugojo ne tik metaliniai aptvarai, bet ir specialios medicininės tarnybos darbuotojai, kurie specialiu skysčiu dezinfekavo žiūrovų rankas ir įteikdavo kiekvienam įeinančiam paketėlį su apsisaugojimo nuo pandemijos priemonėmis.

REKLAMA

Grįždami į Mechiką lietuviai trumpai valandėlei spėjo aplankyti daugiau kaip prieš 2000 metų statytą mistinį Teotihuacano piramidžių kompleksą.

Po Meksikos šilumos, vos „apšilusi kojas“ namie, „Meno forto“ trupė jau kitą savaitę išvyksta į Maskvą, kur lapkričio 14-16 dienomis, istoriniame Mažajame (Malyj) teatre bus rodomas naujausias E.Nekrošiaus spektaklis „Idiotas“, sukurtas šiemet pagal F.Dostojevskio romaną. O šio mėnesio 25 ir 26 dienomis „Idiotą“ Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre galės pamatyti ir Lietuvos žiūrovai.



Guanajuato gatvė prieš teatrą



Sanitarų kordonai prie teatro



J.M.Diez-Canedo ir A.Jankauskas aptaria kitų metų gastrolių detales



Teotihuacano piramidžių komplekse

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų