REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Inkasatorių byla: nuteistieji nepasiduoda

Kriminalinės policijos dienos proga buvo įvertinti ir apdovanoti „amžiaus apiplėšimą“ tyrę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, kuriems vadovauja šio komisariato viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis. Per palyginti trumpą laiką jiems pavyko išaiškinti nusikaltėlius, pagrobusius beveik 2 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

2007 metų spalio 14-ąją, prieš šeštą vakaro, Vilniaus policijos budėtojai gavo pranešimą, jog Salininkų gatvėje, prie parduotuvės „Maxima“ tarnybinio įėjimo, apšaudę inkasacijos automobilį „VW Transporter“, plėšikai jį pagrobė kartu su viduje buvusiu apsaugos darbuotoju.

REKLAMA

Gauta informacija buvo labai prieštaringa, todėl policijos patruliai buvo pasiųsti į visas puses.

Patruliams, pasukusiems Juodšilių ir Salininkų plentu, įtarimą sukėlė čia surastas C klasės automobilis „Mercedes-Benz“. Apžiūrėję jį policininkai dar apie valandą lūkuriavo šeimininko, tačiau tas nepasirodė.

Vėliau netoliese buvo rasta sudeginta „Audi 80“.

Tačiau tai buvo skurdžios žinios – plėšikai prašapo tarsi į vandenį, o tai rodė, jog apiplėšimui buvo kruopščiai pasiruošta.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pagrobtieji pinigai buvo apdrausti, apsaugos tarnyba „Falck Security“, kurios darbuotojai ir vykdė inkasaciją, už vertingą informaciją pažadėjo 150 000 litų premiją. Vis dėlto jos taip ir neteko išmokėti.

Inkasatoriai nieko negalėjo paaiškinti

Ginkluoto plėšimo ištyrimui buvo sudaryta tyrimo grupė iš penkių Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnų. Tyrimo grupės veiksmams vadovavo ir juos koordinavo Vilniaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis. Pas jį pareigūnai kiekvieną dieną susirinkdavo aptarti jau nuveiktus darbus, tiriamas versijas ir kitus darbinius klausimus, susijusius su šiuo tyrimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu buvo iškelta daug kriminalistinių versijų, visos jos buvo kruopščiai tikrinamos.

Plėšikų užpulti inkasatoriai negalėjo tiksliai paaiškinti įvykio aplinkybių, teigė buvę šokiruoti.

Inkasatorius Aleksandras J. (28 m.) papasakojo, jog jam einant į parduotuvę pasigirdo triukšmas, riksmai. Atsisukęs jis pamatė kažkokį žmogų. Tas laikė ginklą ir sušuko jam sustoti. Tačiau tuo metu atsidarė sandėlio durys ir Aleksandras J. šmurkštelėjo vidun. Išsigandęs liepė darbuotojams užrakinti duris, o pats išsitraukė ginklą ir laukė, kas bus toliau. Paskambino pamainos viršininkui, o po to – policijai.

REKLAMA

Po poros minučių žvilgtelėjęs pro durų akutę, pamatė, jog inkasatorių autobusiuko „VW Transporter“ jau nebėra. Kieme ant žemės mėtėsi suskaldytas jo lango stiklas.

Ne ką daugiau galėjo paaiškinti ir pagrobtas kartu su autobusiuku inkasatorius Tomas K. Vyras teigė, jog plėšikai jį nustūmė nuo vairuotojo sėdynės ir nugrūdo į automobilio galą. Vėliau drebantį, apibraižytą ir pamušta akimi, maždaug už kilometro nuo apiplėšimo vietos jį paėmė pro šalį važiavę jaunuoliai.

Kiek tolėliau vėliau buvo aptiktas ir plėšikų paliktas inkasatorių „VW Transporter‘is“.

REKLAMA

Įsidėmėjo automobilį

Pareigūnai nenuleido rankų – domėjosi smulkiausiomis detalėmis, ieškojo, kas matę įvykį. Pastangos nenuėjo veltui. Tyrėjams pavyko apklausti keletą įvykio liudytojų.

Bene vertingiausios informacijos pateikė Salininkų gyventojas Jonas V. (55 m.). Apiplėšimo dieną jis buvo sumanęs „pasišildyti“. Nusipirkęs „Maximoje“ vyno butelį, pasikvietė savo draugą čia pat, už kampo, jį ir ištuštinti. Jonas V. įsidėmėjo, kaip inkasatorių automobilis, vairuojamas kaukėto vyriškio, nurūko link Juodšilių, į sodus. Taip pat jam įtarimą sukėlė ir raudona mašina „Audi“, apiplėšimo metu atsiradusi prie inkasatorių autobusiuko, o vėliau kartu išvažiavusi. Jonas V. puikiai įsiminė ir tai, jog plėšiko veidą dengė juoda kaukė, su skylėmis akims ir burnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau toji pati raudona „Audi“ rasta sudeginta netoli miško. Ją aptiko kitą dieną po apiplėšimo šunį vedžiojęs žmogus. Paskambinęs policijai, jis papasakojo, jog išvakarėse taip pat šiame kelyje vedžiojęs šunį. Tuo metu pro jį didžiuliu greičiu prašvilpusi raudona „audinė“. Jis nustebęs, nes kelias baigiasi akligatviu. Taip pat vyras paaiškino pareigūnams, jog už maždaug 50 metrų nuo sudegintos „audinės“ yra senas asfaltuotas kelias tarp Salininkų ir Juodšilių. Beje, ten ir stovėjo paruoštas „Mercedes‘as“, į kurį turėjo peršokti plėšikai. Tačiau netikėtai pasirodę patruliai sumaišė jiems planus.

REKLAMA

Beje, pastarasis automobilis buvo tarsi siūlo galas, už kurio nutvėrus, pamažu ėmė aiškėti nusikaltimo dalyviai ir aplinkybės.

Nusikaltimui ruošėsi kruopščiai

Buvo nustatyta, kad iš karto po įvykio kelyje, vedančiame į Juodšilius per mišką, paliktas automobilis „Mercedes-Benz“ priklauso vienai Salininkų gyventojai. Šiuo automobiliu naudojosi jos žentas Artūras Masterbrockis (38 m.), kuris jau ne pirmus metus buvo Vilniaus apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų akiratyje.

Artūro Masterbrockio kaimynė paliudijo, jog kitą dieną po apiplėšimo Artūras paprašė jos nuvežti pasiimti palikto miške automobilio. Vyriškis jai paaiškino, jog, girdi, vakar buvo toks girtas, jog negalėjo pats automobilio parvairuoti. Kad automobilis buvo paliktas tokioje atokioje vietoje, moteriai nesukėlė jokių įtarimų.

REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad A. Masterbrockio brolis dirba inkasatoriumi toje pačioje apsaugos bendrovėje, kurios darbuotojai ir buvo apiplėšti.

Besiklausydami telefoninių pokalbių, atkreipdami dėmesį į kai kurių įtariamųjų elgesį, pareigūnai nustatė, jog 2007 metų liepos mėnesį A. Masterbrockis ir jo draugai ieškojo „nešvaraus“ automobilio ir rado „Audi 80“. Daugiau nei 3 mėnesius būsimieji plėšikai vakarais, kiekvieną savaitgalį, lankydavosi Salininkuose ir stebėdavo, kada atvyksta inkasatoriai.

Tyrėjams įtarimų sukėlė ir tai, kad keli jų sekami žmonės netikėtai praturtėjo – atidavė skolas, mielai skolino kitiems nemažas pinigų sumas. Minėtos aplinkybės suteikė tvirtą pagrindą imtis ryžtingų veiksmų ir sulaikyti gerai organizuotą nusikaltėlių grupuotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamieji savo kaltę neigė

2007-ųjų metų gruodžio ankstų 18-osios rytą Vilniaus apskrities VPK pareigūnai, pasitelkę mobiliosios kuopos policininkus, netikėtai tuo pačiu metu „apsilankė“ visų įtariamųjų namuose.

Iš pradžių buvo sulaikyti 6 asmenys. Pas juos atlikus kratas surastas plėšimo metu panaudotas ginklas, drabužiai, kuriais plėšikai buvo apsirengę nusikaltimo darymo metu, dalis pagrobtų pinigų. Ginklą, kad ir kaip būtų keista, A. Masterbrockiui buvo davęs jo brolis inkasatorius...

Apklausus sulaikytuosius asmenis, įtarimai buvo pareikšti tik dviem: Artūrui Masterbrockiui ir garsiam bušido kovotojui, keliose Vilniaus futbolo komandose žaidusiam Valentinui Golubovskiui (38 m.)

REKLAMA

Plėšikai visaip bandė išsisukti, gudrauti, pateikdami savo alibi – neva daug pinigų išlošė. Tačiau pareigūnų apmulkinti nepavyko. Liudytojas atpažino įtariamuosius. Be to, ant drabužių bei ginklo, surastų kratų metu, buvo palikti jų pėdsakai.

Vienas iš liudytojų, kurio parodymai buvo ypač vertingi įrodomąja prasme, buvo įslaptintas.

Taigi dėl suderintų, sumaniai atliekamų veiksmų pareigūnams pavyko išaiškinti stambų nusikaltimą.

Įtariamieji iki pat tyrimo pabaigos neigė savo kaltę, tačiau šių metų birželio 9 dieną Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas jų atžvilgiu priėmė apkaltinamąjį teismo nuosprendį. Teisėjas Mamertas Misiūnas teigė, jog byloje surinkta pakankamai svarių įrodymų ir duomenų, kad abu vyrai apiplėšė inkasatorių automobilį ir pagrobė beveik 2 milijonus litų. A. Masterbrockiui buvo paskirta 8 metų, o V. Golubovskiui – 9 metų laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA

Nuosprendį apskundė

Tiek V. Golubovskis, tiek A. Masterbrockis nuo pat pradžių savo kaltę neigė. Vilniaus 3-iojo apylinkės teismo nuosprendį abu dabar yra apskundę aukštesnei instancijai – Vilniaus apygardos teismui. Apygardos teismo teisėja L. Ulbienė, gavusi bylą ir susipažinusi su ja, nutarė atsižvelgti į nuteistųjų skunde nurodytus faktus bei prašymus.

A.Masterbrockio ir V. Golubovskio advokatai teigia, jog jie abejoja kai kurių liudininkų parodymais ir prašo juos pakartotinai apklausti. Be to, prašo atlikti eksperimentą ir nustatyti, ar nuo tos vietos, kur buvo paliktas inkasatorių automobilis ir sudeginta „Audi“, galima nuvažiuoti per tiek laiko, kiek nustatė policijos pareigūnai. Kadangi neaišku, kiek laiko užtruks ekspertizė, teismo posėdžio data dar nenumatyta.

Aurelija Žutautienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų