REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasigirdus siūlymams darbo savaitę trumpinti iki keturių dienų, Vidaus reikalų ministerija siūlo mažinti darbo dienos trukmę. Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, šiuo metu diskutuojama, kaip statutiniai pareigūnai dirbs kitais metais, kad iš 10 proc. sumažintų darbo užmokesčio fondų pakaktų išlaikyti tiek darbuotojų, kiek jų reikia norint laiku ir tinkamai įvykdyti visas funkcijas. R. Palaičio teigimu, pasitarus su profesinėmis sąjungomis optimaliausias sprendimas būtų ne neapmokamos atostogos, o trumpesnė darbo diena, kur tai įmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

"Trumpesnė darbo diena, o ne keturių dienų darbo savaitė būtų racionalesnis sprendimas jį taikant visoje valstybės tarnyboje. (...) Darbuotojas ir darbdavys gali susitarti tiek dėl laiko pradžios ir pabaigos, tiek dėl kasdieninės laiko trukmės, bet taip pat dėl darbo savaitės trukmės. Mano supratimu, tokia sistema būtų žymiai lankstesnė negu dirbti keturias dienas per savaitę, nes yra pakankamai daug įstaigų, institucijų, kurios privalo užtikrinti savo nuolatinį darbą", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė R. Palaitis.

REKLAMA

VRM duomenimis, tai leistų sutaupyti valstybės biudžeto lėšas, nes valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, kuriems bus nustatyta trumpesnė darbo savaitė ar diena, darbas bus apmokamas proporcingai dirbtam laikui.

"Sutrumpinus darbo savaitę, vienam žmogui padarei darbo laiką nuo 10 val., kitam - darbo pabaigą 2 val. trumpiau. Tokiu būdu kažkas žmones vis tiek priiminėja, bet per piko valandas dirbama visu pajėgumu. Taip pakankamai lanksčiai prisitaikant prie kiekvienos įstaigos ir organizacijos poreikių galima neskausmingai sutrumpinti darbo laiką, tuo pačiu ir pinigus išmokant", - aiškino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad Darbo kodeksas ar Valstybės tarnybos įstatymas neužkirstų kelio naujajai tvarkai, o jos įsigaliojimui pakaktų Vyriausybės nutarimo. VRM jau parengė nutarimo dėl darbo laiko nustatymo pakeitimo projektą. Šiuo metu nutarimo projektas derinamas su kitomis ministerijomis ir tikimasi, kad jau šį mėnesį bus pateiktas svarstyti Vyriausybei.

"Jeigu didelių diskusijų neiškils, prognozuojama, kad dar šiais metais šitą nutarimą turėsime ir kitais būsime pasiruošę", - apibendrino R. Palaitis.

Kaip ELTA jau skelbė, pasiūlymą sutrumpinti darbo savaitę Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei pateikė "DnB Nord" vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis. Pasak jo, tokį sprendimą reikia priimti "žaibiškai". Parlamento vadovė taip pat palaiko tokį siūlymą. Tuo tarpu Premjeras Andrius Kubilius jį vertina skeptiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų