REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto savivaldybės taryba nutarė netvirtinti sklypo Romainiuose, Medekšinės gatvėje, detaliojo plano. Ketvirtadienį tokį sprendimą Kauno politikai priėmė be motyvų - juos surašys vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis motyvas būtų toks: miesto taryba atsižvelgė į Romainių bendruomenės kreipimąsi neleisti vaizdingoje vietovėje statyti didelio prekybos centro, kuris užgoš vaizdą gretimų namų gyventojams, pablogins ekologinę situaciją ir nukonkuruos čia jau veikiančias mažas krautuvėles ar paslaugų įmonėles.

REKLAMA

Kaip paaiškėjo tarybos posėdyje, dalis bendruomenės neprieštarautų parduotuvės statybai, jei būtų šiek tiek pakeistas pastato projektas, tai yra, jei sumažėtų statinio aukštingumas.

"Jei šiame sklype bus pastatytas prekybos centras, neabejotinai pablogės gyvenimo sąlygos: kils triukšmas, bus teršiama gamta, nuvertės turtas. Naujo prekybos centro statyba gali sužlugdyti smulkaus ir vidutinio verslo atstovus, sudarkyti prestižinį Romainių gyvenvietės įvaizdį, ramybę ir išskirtinumą", - posėdžio metu, kviesdama politikus netvirtinti detaliojo plano, argumentavo Romainių bendruomenės centro atstovė Aušra Mudėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie sudėtingą miesto biudžeto padėtį, sunkinamas sąlygas verslui, kuris tą biudžetą pildo savais mokesčiais, kalbėjo tarybos narys Arvydas Garbaravičius. Jo kolegos miesto taryboje Zenonas Baikštys ir Stasys Žirgulis taip pat siūlė nevilkinti teisinių procedūrų ir patvirtinti detalųjį planą. "Tarybai priimant sprendimą, emocijos neturėtų dominuoti. Raginu bendruomenę ir privačius investuotojus rasti bendrą sutarimą", - sakė Z. Baikštys.

Verslininkų atstovas - UAB "Ladavas", ketinančios investuoti Romainiuose, akcininkas Nerijus Grigaravičius, tarybos posėdį stebėjęs nuo pat jo pradžios, ironizavo: "Jūs čia ilgai ginčijotės, nes neradote, iš kur paimti 100 tūkst. litų "Žalgirio" skolai už sporto halę apmokėti. Bet tuo pačiu nieko nedarote sudarydami normalias sąlygas verslui Kaune vystytis. Kad šis galėtų uždirbti sau ir miestui".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas įspėjo, jog gins savo interesus teisme, ir neabejoja laimėsiąs. Nes Kauno miesto taryba vilkina detaliojo plano tvirtinimo procedūrą, pažeidžia teisės aktų nustatytus reikalavimus, užkerta kelią investicijoms, naujų darbo vietų sukūrimui, infrastruktūros ir socialinės aplinkos gerinimui bei mokesčių surinkimui. Ilgai delsiant, žlunga išankstiniai susitarimai, auga verslininkų nuostoliai.

Anot N. Grigaravičiaus, "Ladavas", siekdamas interesų suderinimo su Romainių bendruomene, rengdamas detalųjį planą, ne tik įvykdė visus teisės aktų reikalavimus, bet ir atsižvelgė ir į visas pagrįstas bendruomenės pastabas bei pasiūlymus. Būsimo centro plotas - 1000 kv. m, pagal normatyvus toks prekybos centras priskiriamas prie mažųjų.

REKLAMA

2866 kv. m sklypo Medekšinės g. detalusis planas buvo rengiamas apie dvejus metus.

Po spalio viduryje vykusio tarybos posėdžio, nagrinėjusio tą patį klausimą, miesto merui buvo įteiktas Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje Vasilijaus Popovo reikalavimas: arba patvirtinti minėto sklypo detalųjį planą, arba motyvuotai atsakyti, kodėl to nedaroma.

Meras Andrius Kupčinskas teigė: nors pats palaiko bendruomenę, tačiau tarybos nariai turėtų atsižvelgti į įstatymus. Savivaldybės tarybos Kultūros, bendruomenių ir savivaldos plėtojimo komiteto pirmininkas Raimundas Kaminskas priminė, kad užsienyje yra nemažai analogiškų atvejų, kai nesutampa bendruomenės ir verslininkų interesai, todėl būtina ieškoti kompromisų.

REKLAMA

Kaip Eltai patvirtino Kauno miesto savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius, analogiškų investuotojų nesutarimų su vietos gyventojais Kaune būna labai dažnai. Jei ginčas persikelia į teismus, šie, atsižvelgę į visas aplinkybes, ar nepažeisti teisiniai aktai ir panašiai, priima verslui palankius sprendimus. Tiesa, sugaištama nemažai laiko iki statybų realios pradžios.

Neseniai bylą pralaimėjo Žaliakalnyje esančios Saulės gatvės gyventojų atstovai. Išsireikalavę, kad investuotojai statytų žemesnį, nei ketino, statinį, jie vis tiek savo pašonėje turės 7 aukštų namą. Teismas priėmė sprendimą, kuriuo panaikino savivaldybės, atsižvelgusios į gyventojų prašymus, pritaikytus investicijoms apribojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų