REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šabtajus Kalmanovičius buvo palaidotas Izraelyje. Taip nusprendė jo šeima, nors kartą jis pats buvo sakęs, kad norėtų būti palaidotas Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

Į Izraelio sostinę nužudyto verslininko kūnas buvo atskraidintas lėktuvu iš Maskvos. Iš pradžių buvo teigiama, kad jis bus palaidotas vienose iš Tel Avivo kapinių, tačiau amžinojo poilsio jis atgulė Petach-Tikvos miestelyje. Izraelyje Š.Kalmanovičius tebelaikomas sovietų šnipu. Ceremonija buvo kukli ir trumpa. Truko vos 40 minučių.

REKLAMA

Petah Tikvos mieste, esančiame už 10 kilometrų nuo Tel Avivo, verslininką į kapines palydėjo rabinas. Š.Kalmanovičius buvo palaidotas savo šeimos kape, šalia tėvo ir motinos.

Sakydamas atsisveikinimo kalbą milijardieriaus verslo partneris Yossi Prielas sakė, kad simboliška, jog Š.Kalmanovičius laidojamas Izraelyje. Teisininkas Amnonas Zichroni susirinkusiesiems priminė, kad verslininko gyvenimas buvo labai spalvingas, tačiau nesusijęs su nusikalstamu Maskvos pasauliu. Jo nuomone, Š.Kalmanovičius, matyt, jautė savo mirtį, nes važinėjo šarvuotu automobiliu ir vaikščiojo lydimas apsaugininkų. Kadangi Izraelio spauda nuolat pabrėždavo, jog Š.Kalmanovičius buvo Sovietų Sąjungos šnipas, A.Zichroni aiškino, kad jo veikla nepakenkė Izraelio saugumui, mat verslininkas nesidomėjo karinėmis paslaptimis. Teisininkui pritarė ir buvęs Tel Avivo vyriausiasis architektas Ysraelis Gudovichius. Jis teigė, jog Š.Kalmanovičiaus kaltė šnipinėjimo byloje neįrodyta. Verslininkas buvo paleistas iš kalėjimo, kai tik pateikė malonės prašymą.

REKLAMA
REKLAMA

Laidotuvėse Izraelyje dalyvavo tik šioje šalyje gyvenanti vyriausioji Š.Kalmanovičiaus duktė Liat. Žmona Ana su dvynukais liko Maskvoje. Pasak jos, berniukai per maži tokiai kelionei. Maskvoje liko ir 12-metė Šabtajaus duktė Daniela. Mergaitei nevažiuoti į laidotuves patarė psichologai.

Užtat Rusijoje su Š.Kalmanovičiumi atsisveikinta labai iškilmingai. Ceremonija truko keturias valandas, joje dalyvavo daugiau kaip 3000 žmonių, grojo Maskvos gubernatoriškasis orkestras, vadovaujamas Olego Lebedinskio. Nužudytas verslininkas buvo pašarvotas Pamaskvės miesto Vidnoje sporto komplekse, kuriame žaidžia moterų krepšinio komanda "Spartak". Jos generalinis direktorius buvo Š.Kalmanovičius, taip pat jis buvo Rusijos moterų krepšinio rinktinės generalinis vadybininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlydėti jo į paskutinę kelionę atvyko ne tik Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Sergejus Černovas, televizijos kanalo "Sport" vyriausiasis redaktorius Vasilijus Kiknadzė, Rusijos moterų rinktinės vyriausiasis treneris Valerijus Tychonenka, bet ir daugybė sportininkų. Atsisveikinti atėjo ir daugybė šou verslo žvaigždžių, su kuriomis Š.Kalmanovičius noriai draugavo. Tarp jų buvo Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas, Vladimiras Vinokuras, Josifas Kobzonas, Nikolajus Baskovas. Į sporto kompleksą atvyko ir garsus Rusijos režisierius Stanislavas Govoruchinas, taip pat politikas Aleksejus Mitrofanovas. Ne vienas jų prie karsto pasakė atsisveikinimo kalbą ir kalbėdamas negalėjo sulaikyti ašarų. Prie karsto sėdėjo abi Š.Kalmanovičiaus žmonos - prodiuserė Anastasija Kalmanovič ir krepšininkė Ana Archipova. Iš Izraelio buvo atskridusi ir vyriausioji Š.Kalmanovičiaus dukra.

REKLAMA

Per atsisveikinimo ceremoniją buvo vengiama kalbėti apie nužudymo priežastis. Konkrečios versijos iki šiol neturi ir tyrėjai. Kaip sakė Tardymo komiteto prie Rusijos Federacijos prokuratūros Maskvos valdybos vadovas Anatolijus Bagmetas, tebėra tiriamos visos versijos, tačiau realiausia, kad nužudymas susijęs su Š.Kalmanovičiaus verslu. A.Bagmetas neabejoja, kad tai - užsakomoji žmogžudystė.

Š.Kalmanovičius interesai buvo labai platūs. Jis domėjosi statybomis ir turgaus verslu, farmacijos pramone ir vaistų importu, prodiusavo šou verslą. Didelę dalį jo gyvenime užėmė sportas, pirmiausia -krepšinis.

REKLAMA

Vienu metu Š.Kalmanovičius buvo susijęs ir su specialiosiomis tarnybomis, be to, jis pažinojo nemažai kriminalinio pasaulio autoritetų, pavyzdžiui, spalį nužudytą nusikaltėlių patriarchu vadinamą Viačeslavą Ivankovą, pramintą Japončiku. Tačiau A.Bagmetas teigia, kad kol kas tyrėjai neturi duomenų apie Š.Kalmanovičiaus ryšius su kriminaliniu pasauliu.

Tyrėjams mažai informacijos suteikė Š.Kalmanovičiaus automobilio "Mercedes" apžiūra. Jame buvo rastas tik verslininko ginklas, dokumentai ir 1,5 mln. dolerių grynais. Iki šiol nerastas nei ginklas, iš kurio šaudyta, nei sidabrinės spalvos "Lada Priora", kuria atvažiavo žudikai, nors būtent duomenys apie panaudotą automobilį ir ginklą suteikia tyrėjams daugiausia informacijos ir tampa užuomina, kas galėjo būti nužudymo užsakovas ar bent jo vykdytojai. Kol kas žinoma tik tiek, kad automobilis buvo be registracijos numerio.

Operatyviniai darbuotojai išsiaiškino, kad Š.Kalmanovičius buvo Dorogomilovo turgaus direktorius, o anksčiau vadovavo Tišino turgui Maskvoje. Jį rekonstravęs Š.Kalmanovičius stichinės prekybos vietą pavertė prekybos kompleksu "Tišinka", o paskui pardavė. Manoma, kad jo automobilyje rasti dokumentai buvo susiję su Tišino turgumi. Nors A.Bagmetas teigia neturįs informacijos, kad nužudytasis verslininkas būtų susijęs su kriminaliniu pasauliu, Maskvoje Š.Kalmanovičius siejamas su Solncevo grupuote, kuri kontroliuoja prekybą ginklais ir narkotikais. Pasakojama, kad Š.Kalmanovičius susikrovė turtus Maskvos Tišino ir Ščiolkovo turguose, kur prisidengęs legalia prekyba kontroliavo nelegalią prekybą ginklais ir deimantais, tačiau su savo sėbrais nebuvo linkęs dalytis. Kai jis krizės sąlygomis perėmė į savo kontrolę Dorogomilovo turgų, tai daug ką suerzino, be to, buvo likviduotas Čerkizovo turgus. Tačiau kas galėjo užsakyti Š.Kalmanovičiaus nužudymą, vis dar nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų