REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės partijos viena po kitos pristato ekonomikos krizės įveikimo planus. Tačiau premjeras Andrius Kubilius jų siūlymuose racionalaus grūdo neranda.

REKLAMA
REKLAMA

Kad būtų patvirtintas kitų metų valstybės biudžetas, premjeras A.Kubilius ragina susitelkti visas Seime atstovaujamas politines jėgas. Tuo tikslu Vyriausybės vadovas kartu su Seimo pirmininke Irena Degutiene konsultuojasi ir su opozicijos atstovais. Tačiau šie skundžiasi nesulaukiantys pritarimo pasiūlytoms idėjoms.

REKLAMA

Nesutaria tarpusavyje.

Po vakarykščio pasitarimo su opozicijos atstovais A.Kubilius išėjo nusiteikęs optimistiškai. Esą toks susitikimas atvertė naują puslapį šalies politinio gyvenimo istorijoje. Tačiau opozicijos atstovai entuziazmu netryško. Jie ragino valdančiuosius dėl kitų metų valstybės biudžeto subalansavimo priemonių pirmiausia susitarti tarpusavyje. A.Kubilius tikino, kad vieningą nuomonę koalicija suformuos kitą savaitę. Žadama apsispręsti, ar dviem procentiniais punktais didinti "Sodros" įmokas, ar mažinti išmokas neįgaliesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Nieko gera neįžvelgė

Pirmieji antikrizinę programą pristatė Seimo frakcijos "Viena Lietuva" ir buvusio premjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga. A.Kubiliaus sudaryta darbo grupė sukritikavo šį planą. Esą jame neteisingai įvardytos krizės priežastys, o pateikti siūlymai prieštarauja patys sau. Vyriausybės ekspertų nuomone, bandymas įgyvendinti "vienalietuvių" priemones sukeltų grėsmę valstybės finansų stabilumui.

Darbo grupės vadovas ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis tikino, kad dėl to biudžeto deficitas padidėtų daugiau nei 3 mlrd. litų. "Jis atsirastų dėl siūlomo didesnio valstybės skolinimosi, pridėtinės vertės mokesčio mažinimo, atsisakymo mažinti socialines išmokas, papildomų valstybės išlaidų smulkaus ir vidutinio verslo gaunamoms paskoloms garantuoti, kitų valstybės biudžeto pajamas mažinančių priemonių", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktiškai nesvarsčius buvo nurašyta ir Darbo partijos pasiūlyta ekonomikos stabilizavimo ir gaivinimo programa.

Neįtiko ir socdemai

Prieš kelias dienas alternatyvią Vyriausybės programą su krizės įveikimo priemonių paketu pristatė ir didžiausia opozicinė jėga - Socialdemokratų partija (LSDP). Tačiau ir į jos pateiktus siūlymus A.Kubilius taip pat nelinkęs atsižvelgti. "Preliminariu vertinimu, įgyvendinus socialdemokratų planus nemažinti daugelio išlaidų, deficitas padidėtų daugiau nei 2 mlrd. litų, o jokių realių taupymo pasiūlymų kol kas nematome", - tikino premjeras.

REKLAMA

Šį tą teigiamo A.Kubilius visgi pastebėjo. "Pavyzdžiui, socialdemokratai siūlo skatinti verslą, ir mes siūlome tą daryti", - aiškino jis.

Šiandien dėl antikrizinių priemonių plano turėtų apsispręsti partija "Tvarka ir teisingumas". Tačiau po esą nepagrįstos Vyriausybės kritikos opozicijos planams, "tvarkiečiai" ministrų kabinetui savo siūlymų neteiks.

Užsispyrėlis A.Kubilius

Opozicijos atstovai piktinasi, kad premjeras nė nebando įsiklausyti į siūlymus. Seimo LSDP frakcijos seniūnas A.Butkevičius apgailestavo, kad valdančiosios koalicijos lyderiui niekas neįtinka. "Tai A.Kubiliaus kaip vadybininko problema. Gaila, kad kai kuriems išsilavinusiems ir apsiskaičiusiems žmonėms neduota turėti tam tikrų valstybės valdymui būtinų savybių. Jei tai tęsis, Lietuva bus privesta iki kracho", - įsitikinęs jis.

REKLAMA

Socialdemokratų lyderis pabrėžė, kad opozicija nereikalauja, jog būtų atsižvelgta į visus jos siūlymus. Esą A.Kubilius galėtų apsvarstyti bent kelias plane numatytas priemones. "Tačiau jis ir toliau demonstruoja vaikišką užsispyrimą. Nežinau, ar bereikia mums daugiau susitikti ir kalbėtis", - abejojo A.Butkevičius.

Keistos užuominos

Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis taip pat piktinasi A.Kubiliaus nenoru tartis. Jo nuomone, premjeras ragina praktiškai be išlygų pritarti Vyriausybės siūlomam valstybės biudžeto projektui. Jam nepritarusi opozicija esą būtų kaltinama nekonstruktyvia veikla. "Šalyje vykstančius ekonominius procesus šis ministrų kabinetas mato paviršutiniškai, buhalteriškai", - apgailestavo V.Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis puoselėja idėją, kad Seimo opozicija artimiausiu metu sutars dėl bendros krizės įveikimo programos. "Tai bus vieningas stiprios opozicijos planas. Paruošę jį, kviesime visus parlamentarus dirbti išvien. Gal tuomet susiformuos ir nauja valdančioji dauguma?", - svarstė V.Mazuronis.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų