REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis Lietuvos džiazo federacijos sezonas

Lietuvos džiazo federacija, praėjusiais metais pradėjusi aktyvią veiklą, per keletą mėnesių pristačiusi stambią lietuvių  bei užsienio muzikantų džiazo projektų seriją,  lapkričio 6 dieną 21 val. naujai įsikūrusioje menų labaratorijoje „Mulen ružas“ (Profesinių sąjungų rūmuose, V. Mykolaičio-Putino g. 5), kviečia švęsti naujojo sezono pradžią.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad nuo lapkričio 6 d. kiekvieną penktadienį džiazuomenė šioje sutartoje vietoje sutartu laiku kviečiama priimti ir skleisti džiazo vibracijas, stebėtis atradimais, gėrėtis senais pažįstamais ir užčiuopti veržlų nacionalinio džiazo istorijos vyksmą.    

REKLAMA

Atidarymo koncertas – tradiciškai vyks koncerto-maratono forma. Šį kartą  jame dominuoja melodingi džiazo standartų bei originalių „lietuviškųjų standartų“ projektai, kuriuose vidurinioji bei jaunoji džiazmenų kartos susitiks betarpiškuose dialoguose.

Vytauto Labučio kvartetas šį kartą reiškia Vytauto Labučio (saksofonai), Leonardo Bėkšos (fortepijonas), Eugenijaus Kanevičiaus (kontrabosas) ir Andriaus Kairio (būgnai) aljansą. Išoriškai atrodantis įprastinis klasikinis džiazo kvartetas klausytojams yra intriguojanti mįslė ir daug lūkesčių keliantis derinys: du korifėjai ir du jaunuoliai – dar niekada negirdėti drauge tokia sudėtimi vienoje scenoje. Ką pajusime sekdami jų muzikinį pokalbį? Kartų įtampą? Globėjiškų mokytojų ir smalsių pasekėjų pokalbius? O galbūt, bendraujančius, suprantančius vienas kitą be jokių barjerų muzikantus?

REKLAMA
REKLAMA

Artūro Anusausko kvartetas taip pat atsivers publikos ausims visiškai nauja sudėtimi: drauge su pianistu Artūru Anusausku gros Juozas Kuraitis (saksofonas), Vytis Nivinskas (kontrabosas) bei Andrius Kairys (mušamieji). Tik džiaze įmanoma tai, kad katedros vedėjas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas pasirodytų vienoje scenoje su vakar-studentais. Jaunieji jo scenos bendražygiai, dar taip neseniai užvėrę mokyklos duris, šiandien pasirodo šalia kaip ne tik lygiaverčiai, bet itin įdomūs, itin įkvepiantys, kūrybingi bei profesionalūs partneriai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tribute to Ella Fitzerald“ intriguoja kitais aspektais. Tai yra jaunimo projektas, sukurtas Andrejaus Polevikovo (fortepijonas), Kristinos Žaldokaitės (vokalas), Deniso Murašovo (kontrabosas) bei Andriaus Kairio (mušamieji), sudarytas iš Ellos Fitzerald repertuaro dainų. Ši vokalinio džiazo programa žavinga ir įtaigi tuo, kad muzikams pavyko joje atrasti optimalų balansą tarp Fitzerald stiliaus kertinių bruožų imitavimo ir savito, šiuolaikinio skambesio. Ir dar – šis projektas yra augantis, tobulėjantis, besipildantis naujomis aranžuotėmis, gludinamas... Ekspertai pranašauja, kad ekspresyvumo epogejų skiriama pirmajai džiazo ledi programa pasieks būtent lapkričio 6-osios vakarą.

REKLAMA

Egidijaus Buožio trio – iki šiol džiazo scenoje negirdėtas darinys. Yra gerai žinomas Egidijaus Buožio kvartetas, įsimintas su originalių kompozicijų programa „At First Sight“, o šis trio atrodo tarytum tas pats kvartetas, tiktai be būgnų: Egidijus Buožis (fortepijonas), Valerijus Ramoška (trimitas) ir Eugenijus Kanevičius (kontrabosas). Patikrintas, virtuoziškas jų tandemas lapkričio 6-oios vakarui paruošė klausytojams ypatingai harmoningą garsų kombinaciją.   

Jano Maksimovičiaus kvartetas, kuriame groja Jan Maksimovič (saksofonai), Dima Golovanov (fortepijonas), Vytis Nivinskas (kontrabosas) bei Aleksandr Kazakevič (būgnai) vienintelis atstovaus moderniajam džiazui. Kiekvienas šių muzikų pasirodymas – gero energinio užtaiso gūsis, dažnai pagardintas pikantiškų elektro-injekcijų bei sonorinių švilpesių.  

Penkiagubas džiazo pliūpsnis – viso labo sezono pradžia. Dar iki Šv. Kalėdų Lietuvos džiazo federacija profesinių sąjungų rūmuose pristatys Artūro Anusausko kvarteto su Neda, Mart Soo trio ASK (Estija), Dainiaus Pulausko seksteto, Marc Ducret (Prancūzija) su Liudu Mockūnu, Vytauto Labučio su Tomu Dobrovolskiu ir Arvydu Jofe, Frank Frank trio (Estija) bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo katedros studentų koncertus. Kiekvieną penktadienį Profesinių sąjungų rūmuose įsikurs žavus ir nenuspėjamas džiazo pasaulis, atsiveriantis netikėčiausiomis savo spalvomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų