REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įgyvendinus opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) siūlymus, biudžeto deficitas išaugtų daugiau nei 2 mlrd. litų, teigė Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį po tradicinių valdančiosios koalicijos pusryčių.

REKLAMA
REKLAMA

"Preliminariu vertinimu, įgyvendinus socialdemokratų siūlymus nemažinti daugelio išlaidų, deficitas padidėtų daugiau nei 2 mlrd. litų, o jokių realių taupymo pasiūlymų kol kas nematome", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Preliminarias išvadas dėl pasiūlymų kitų metų biudžetui trečiadienį turėtų paskelbti specialiai jiems vertinti Premjero sudaryta darbo grupė. Pasak Vyriausybės vadovo, darbo grupė pateiks išvadas ir dėl "Vienos Lietuvos" ir Gedimino Vagnoriaus pasiūlymų. Daugiausia diskusijų kelia siūlymas 2 proc. didinti "Sodros" įmokas, dėl jo nesutariama ir valdančiųjų gretose. Prieš tokį pajamų didinimo būdą kovoja liberaliosios partijos. Premjeras savo ruožtu teigia nesulaukiantis iš jų alternatyvų.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu jie kovotų pateikdami konkrečius siūlymus, kas - vietoj 2 proc. "Sodros" įmokų didinimo, tai nereikėtų ir daug kovoti. Dabar mes kovojame už tai, kad liberalai ką nors pasiūlytų", - pusiau juokais sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas sako į diskusijas dėl "Sodros" įmokų nedidinimo leidžiąsis tik tokiu atveju, kai yra pateikiami pasiūlymai, iš kur gauti papildomus 400 mln. litų.

Premjeras teigia tarp opozicinių partijų pasiūlymų radęs priimtinų pasiūlymų dėl "bendrų dalykų".

"Pavyzdžiui, socialdemokratai siūlo skatinti verslą, ir mes siūlome tą daryti", - sakė A. Kubilius. O tą, pasak Premjero, galima daryti nebent už Europos Sąjungos pinigus, nes papildomų lėšų biudžete nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl per lėtai įsisavinamų ES pinigų priekaištaujančiai opozicijai Vyriausybės vadovas priminė rugsėjį Europos Komisijos paskelbtas išvadas, kad Lietuva tą mėnesį pagal ES pinigų įsisavinimą buvo pirmaujanti tarp ES valstybių.

"Bet tobulumui ribų nėra. Kai kurios stambios programos vis dar nepradedamos įgyvendinti, bet tikimės, kad jos prasidės. Turiu mintyje, pavyzdžiui, daugiabučių namų renovaciją, kur nemažai pinigų bus įlieta į Lietuvos ekonomiką", - sakė A. Kubilius.

Prieš priimant 2010 metų biudžetą valdančioji Permainų koalicija ketina konsultuotis ir su opozicija.

REKLAMA

"Tos konsultacijos bus ne tik tarp mūsų pačių, bet ir su opozicinėmis frakcijomis, tai tik startas", - po pirmadienį vykusio valdančiosios koalicijos atstovų susitikimo žurnalistams sakė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

A. Kubilius yra išsakęs poziciją, kad kai kurie opozicijos pasiūlymai, tarp jų socialdemokratų ir Darbo partijos, gali būti svarstomi.

"Matome atskiras nuostatas, kurias tikrai galime svarstyti. Pavyzdžiui, Darbo partijos frakcijos pasiūlymai energetikos reikaluose, man atrodo, yra įdomūs ir vertingi. Bet kai kurie, bent preliminariai pažiūrėjus patyrusio politiko akimis, atrodo šiek tiek iškrentantys iš konteksto, pavyzdžiui, planas 5 proc. apmokestinti energetikos kompanijų turtą ir iš to gauti 1 mlrd. litų pajamų. Mano skaičiavimais, tą milijardą litų turėtų sunešti elektros vartotojai", - svarstė A. Kubilius.

REKLAMA

Premjeras taip pat pastebėjo tam tikrą skirtumą tarp to, kaip tenka kalbėtis su Darbo partijos frakcija Seime ir kaip keičiasi jų tonas, kai grįžta jų deleguotas Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas.

Vertindamas frakcijos "Viena Lietuva" pasiūlymus A. Kubilius yra sakęs, kad jų įgyvendinimas reikštų papildomus 3 milijardus litų biudžeto deficitui. "Tikrai manau, kad to mūsų finansų sistema neatlaikytų", - sakė Premjeras A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų