REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas teigia, kad 2010 metų pradžioje Lietuva, Rusija ir Lenkija pasirašys susitarimą dėl bevizio režimo su Kaliningrado sritimi, informuoja naujienų agentūra "Intertax".

REKLAMA
REKLAMA

"Minėtas susitarimas su Rusija jau aptartas, gavome ir Europos Sąjungos (ES) patvirtinimą. To pakanka, kad susitarimas būtų pasirašytas. Dabar laukiame, kada Rusija susitars su Lenkija. 2010 metų pradžioje Kaliningrado srityje bus pasirašyti minėti du susitarimai", - per interviu "Interfax" sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

Kaip teigia V. Ušackas, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas "pasiūlė Kaliningrade kitų metų pradžioje surengti trijų suinteresuotų valstybių - Rusijos, Lietuvos ir Lenkijos - užsienio reikalų ministrų susitikimą".

"Aš palaikau šią iniciatyvą. Susitikimo metu tikimės pasirašyti susitarimą dėl bevizio režimo Kaliningrado srities gyventojams, gyvenantiems pasienio rajonuose, nuo 30 iki 50 kilometrų atstumu nuo sienos", - teigia V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į klausimą, kodėl tik pasienio rajonų gyventojams, o ne visiems, gyvenantiems Kaliningrado srityje, suteikiama galimybė supaprastinta tvarka kirsti Šengeno zonos sieną, V. Ušackas sakė, jog Lietuva visada siekė, kad Kaliningrado srities gyventojai turėtų galimybę į Lietuvą vykti be vizų, kaip kad buvo iki tol, kol Lietuva neprisijungė prie Šengeno erdvės.

"Deja, vienu momentu pati Rusija persigalvojo ir derybų metu neparodė ypatingo susidomėjimo šiuo klausimu. Europos Komisijos atstovai taip pat į šį klausimą reagavo oficialiai, rėmėsi įstatymais ir norminiais aktais, kuriuose nėra numatyta galimybė įvesti bevizį režimą vienai kurios nors valstybės daliai", - sakė V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministro teigimu, dabar situacija pasikeitė.

"Mes pasisakome už tai, kad laipsniškai būtų pasiektas naujas, supaprastintos tvarkos bevizis režimas visiems Kaliningrado srities gyventojams. Šiandien labai svarbu, kad savo gyventojams ir Europos Komisijai įrodytume, jog susitarimas, kurį pasirašysime, bus veiksmingas", - kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

V. Ušackas pažymėjo, kad Kaliningrado sritis "yra unikali vietovė - dalis Rusijos, esanti Europos viduryje".

"Kaliningrado sritis gali tapti savotišku tiltu, sujungsiančiu ES ir Rusiją bei simbolizuojančiu jų bendradarbiavimą. Man labai norėtųsi, kad aplink Baltijos jūrą atsirastų pats konkurencingiausias regionas pasaulyje", - sakė V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų