REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet šimtai Seimo kanceliarijos karjeros valstybės tarnautojų ir darbuotojų dalyvauja įvairiuose kursuose bei mokymuose. Tačiau net ir "uoliai" mokantis stinga kompetentingų valdininkų dirbti su Europos Sąjungos (ES) ar kitais projektais.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kanceliarijos ataskaitose rašoma, kad šioje valstybės įstaigoje "sudaromos palankios sąlygos darbuotojams plėtoti profesinius gebėjimus, tobulinti kvalifikaciją". Pavyzdžiui, 2008 metais mokymuose Lietuvoje dalyvavo apie 370 (iš apytikriai 500) Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojų ir darbuotojų, t. y. apie 75 proc. visų darbuotojų. Palyginti su 2007 metais, jų padaugėjo apie 10 procentų. Šių metų galutinių duomenų dar neturima, tačiau jau ir šįmet, Finansų departamento direktorės Danutės Petrauskienės duomenimis, įvairiems mokymams išleista 308 tūkst. litų. Metų pabaigoje ši suma dar didės. Masinių mokymų tikslas - kanceliarijos darbuotojai turi padėti tautos atstovams nepriekaištingai vykdyti savo pareigas.

REKLAMA

Tobulėjimui ribų nėra

Ypač intensyviai Seimo valdininkija studijuoja užsienio kalbas - 2008 metais užsienio kalbų mokėsi 200 Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojų bei darbuotojų. 2007 metais pradėti organizuoti kompiuterinio raštingumo mokymai ir sudaryta galimybė gauti Europos kompiuterio vartotojo pažymėjimą (ECDL - "European Computer Driving Licence"). Per 2007-2008 metus šia galimybe pasinaudojo ir ECDL pažymėjimus jau gavo 159 valstybės tarnautojai ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis. Tęsiamas visų lygių vadovų, atskirų padalinių, tikslinių tarnautojų grupių mokymas, ypač daug dėmesio skiriama bendravimo su žiniasklaida įgūdžiams tobulinti, vidinei komunikacijai gerinti. "Tai buvo labai naudinga, jūs patys matote, kokia atvira institucija yra Seimas", - paskaitomis apie bendravimą su žiniasklaida džiaugėsi D.Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mažosios atostogos

Naujausiame Vyriausybės pateiktame kitų metų biudžeto projekte Seimo kanceliarijos darbuotojų mokymams numatyta skirti tik 138 tūkst. litų. Patys darbuotojai nenoriai kalba apie savo nuolatines studijas ir joms skiriamas lėšas.

Daugelis kalbintų kursų lankytojų kaip vienas tvirtina, kad tie mokymai turi ir teigiamo, ir neigiamo. Viena vertus, kalbų ar kompiuterinio raštingumo tobulinimas yra niekada nesibaigiantis procesas. Kita vertus, kai kurie valdininkai pradeda piktnaudžiauti įvairiais kursais, kurie kartais tampa savotiškomis atostogomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdami apie taupymą valdininkai akcentavo tai, kad Valstybės tarnybos įstatymas įpareigoja aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojus kas porą metų išklausyti kursą Viešojoje įstaigoje "Lietuvos viešojo administravimo institutas". Vyrauja nuostata, kad nenorintis tobulėti valdininkas yra apsileidęs, neatsakingai žiūrintis į valstybės tarnybą.

Mokosi, bet neišmoksta

Tačiau net ir taip uoliai mokantis, rezultatų pasiekiama ne visada. Seimo kanceliarija yra laimėjusi tarptautinį konkursą ir jau pradėjo vykdyti ES finansuojamą Dvynių programos projektą "Parama Azerbaidžano Respublikos parlamentui (Mili Mejlis)". Juo yra siekiama prisidėti prie demokratijos ir teisės viršenybės principo stiprinimo Azerbaidžane, tačiau jau dabar susiduriama su rimta problema - stinga kompetentingų Seimo valdininkų, kurie galėtų dalyvauti šiame projekte. Artėja Lietuvos pirmininkavimas ESBO ir ES. Kalbintų Seimo pareigūnų teigimu, šalies biurokratai, atsakingi už pasiruošimą šiems reikšmingiems įvykiams, gali paprasčiausiai apsijuokti dėl savo nepakankamos kompetencijos.

REKLAMA

Vis tiek mokysis

Seimo valdybos narė, atsakinga už kanceliarijos veiklą, Virginija Baltraitienė sakė, kad taupoma "bus per visas vietas". "Vienareikšmiai atsakyti, kiek tie valdininkų mokymai yra formalūs, o kiek efektyvūs, gali tik padalinių vadovai, - tvirtino V.Baltraitienė. - Tačiau privalome išlaikyti mokymus bent tiems žmonėms, kurie dirba Seimo komitetų biuruose, nes jie dirba su įstatymais." Jei kitų metų biudžete Seimui bus skirta tik 70 mln. litų, kaip planuoja Vyriausybė, tai, pasak V.Baltraitienės, teks atsisakyti daug ko, ne tik valstybės tarnautojų kartais abejotinų mokymų.

Rimantas VARNAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų