REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Tėvynės sąjunga atsidūrė ne lyderės, o pažemintosios padėtyje. Vien V. Uspaskicho pasityčiojimai iš jo demonstratyviai pergalingų aukštumų turėtų prablaivinti klaidos autorius. Apskritai, kas sumąstė šio teistino veikėjo moralinę reabilitaciją Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) vardu?", - klausia konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis savo laiške partijos prezidiumui, kuris nuo Seimo frakcijos narių buvo nuslėptas ir iki šiol neišplatintas.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas kviestis į koaliciją Darbo partiją (DP) išprovokavo aršias diskusijas konservatorių gretose. TS-LKD Politikos komitete (PPI), kuriam vadovauja V. Landsbergis, šaukiamasi net partijos suvažiavimo, informuoja "Balsas.lt" šaltiniai.

REKLAMA

"V. Landsbergis apie derybas su DP buvo informuotas. Jis viską žinojo", - "Balsas.lt" sakė TS-LKD vicepirmininkė Rasa Juknevičienė, komentuodama tokį konservatorių patriarcho pareiškimą.

Laiške – kirčiai vadovybei

Dar pirmadienį partijos prezidiumo narius pasiekė europarlamentaro V. Landsbergio laiškas, kuriame konstatuojama, jog "partijos vadovų žingsnis neatsargus ir neaptartas. Jo pasekmės jau dabar neigiamos. Ar dar kas nors sveikina tokį "realizmą"?";

REKLAMA
REKLAMA

"Tėvynės sąjunga atsidūrė ne lyderės, o pažemintosios padėtyje. Vien V. Uspaskicho pasityčiojimai iš jo demonstratyviai pergalingų aukštumų turėtų prablaivinti klaidos autorius. Apskritai, kas sumąstė šio teistino veikėjo moralinę reabilitaciją TS-LKD vardu?, - klausiama V. Landsbergio laiške, - Savo ruožtu, jei mūsų partija dar turi garbės, ji negali tęsti jokių "koalicinių" derybų su įžeidinėjančiu , chamizmo kupinu asmeniu arba jo įgaliotiniais. Tačiau šiandien tikėtis, kad dalis racionalesnių DP atstovų nebalsuos prieš biudžetą, yra veikiau nerealu. Reiškia padėtį pabloginom. Kitaip tariant - šūvis sau į koją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergis konstatuoja, jog „dar prasčiau, kad ši situacija nebuvo neišvengiama. Priešingai - išvengiama. Pakako neišsigąsti ir nedaryti baimės klaidų. Pakeisti vieną ministrą - dar ne pasaulio pabaiga. Pasitampyti su biudžetu - kur to nebūna. Galima dirbti ir neturint garantuotos daugumos Seime, tačiau inicijuojant ir aiškinant naudingus darbus."

"Dar - turiu nuojautą - esame įmynę į daiktą, kurio neįvardinsi. Užtat įvardinkim V. Uspaskicho elgesį TS-LKD atžvilgiu.", - rašo europarlamentaras.

Laiškas, pasak Balsas.lt šaltinių, frakcijos nariams išplatintas nebuvo. Tą padaryti turėjo frakcijos sekretoriatas.

REKLAMA

V. Landsbergio pasirašytame laiške neatmetama galimybė dėl TS-LKD vadovybės narių veiksmų šaukti tarybos posėdį ar neeilinį partijos suvažiavimą, .

Abejoja A. Kubiliaus sprendimo teisėtumu

Ketvirtadienį posėdžiavęs TS-LKD Politikos komitetas (PPK) konstatavo, kad kviečiant į koaliciją Viktoro Uspaskicho vadovaujamą DP, kuriai kartu su jos vadovu keliami sunkūs finansiniai kaltinimai, buvo padaryta klaida, o TS-LKD parašo, nederinto net su Prezidiumu, po koalicijos „Kreipimusi į Darbo partijos ir frakcijos Seime vadovybę“ neturėjo būti.

REKLAMA

Pasak PPK, konsultacijos su opozicinėmis frakcijomis Seime dėl svarbių visuomenei ir valstybei balsavimų yra naudingos, tačiau turi būti vedamos diskretiškiau ir konkrečiau, be tuščios retorikos, vengiant sukelti abejonių dėl partijos principų.

PPK reikalauja, kad praktikuojamas politinių sprendimų priėmimo mechanizmas būtų apsvarstytas Tarybos posėdyje, kurį reikia sušaukti artimiausiu metu.

Partijos politikos komiteto vardu šią išvadą pasirašė V. Landsbergis.



Partijos vicepirmininkė: V.Landsbergis apie viską žinojo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD pirmininko Andriaus Kubiliaus pavaduotoja Rasa Juknevičienė, paklausta, ar skaitė V. Landsbergio laišką atsakė neigiamai. R. Juknevičienė tikino apie laišką tik girdėjusi iš premjero A. Kubiliaus – esą šis jį perskaitęs.

„V. Landsbergis apie viską žinojo: apie tai, kad ketiname prašyti paramos, apie viską jį informavo, kiek žinau, A. Kubilius. Tai nebuvo jokia paslaptis ar netikėtas dalykas. Čia tik jis ir galėtų komentuoti“, - "Balsas.lt" sakė R. Juknevičienė.

Pasak TS-LKD vicepirmininkės, kuo baigsis „pokalbiai“ su Darbo partija - neaišku, tad daryti kokias nors išvadas – per anksti.

REKLAMA

Tuo metu Politikos komiteto narys parlamentaras Mantas Adomėnas, paklaustas apie ketvirtadienį svarstytą V. Landsbergio vadovaujamo PPK rezoliuciją, labai nustebo. Jis tik teiravosi: "Ar ši informacija jau vieša?".

M. Adomėnas, kalbėdamas su "Balsas.lt" sunkiai rinko žodžius ir vengė ką nors komentuoti. Galiausiai, nurodė kreiptis į patį V. Landsbergį.

"Balsas.lt" jau rašė, jog koalicijos lyderio A. Kubiliaus sprendimas prašyti "darbiečių" pagalbos nustebino ir saviškius, ir koalicijos partnerius. Be to, TS-LKD vadai vengia pasakyti, kas tokios idėjos autorius.

REKLAMA

Trečiadienį skubiai šaukiamas TS-LKD Tarybos posėdis.

Įtakingi konservatoriai-krikdemai neoficialiuose pokalbiuose užsimena, kad partnerystės su „darbiečiais“ idėjos ištakų reikėtų ieškoti ir prezidentūroje, ir dar pasiteirauti R. Juknevičienės.

Ši tokias kalbas yra paneigusi. Anot jos, sprendimas kviesti „darbiečius“ – A. Kubiliaus siūlymas, tai prieš porą savaičių buvo aptarta partijos vadovybės susirinkime. Politikė neprisiminė, kam ir kada pirmąsyk šovė tokia mintis, ir mintimis grįžo į pirmąsias dienas po Seimo rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar prieš rinkimus mus spaudė kitos jėgos, kad pasakytume, su kuo tikrai neitume į koaliciją. Jau tada svarstėme, kad nieko nesakysime, nes mus varo į kampą. Pavyzdžiui, kodėl socdemams visada galima būti su visais, o mums jau ne?“ –  netikėtai pareiškė R. Juknevičienė.

TS-LKD vadovybės ir koalicijos partnerių spendimą prašyti V. Uspaskicho partijos paramos ji laiko „natūraliu ir neišvengiamu“.

„Matydami situaciją Seime, dėl neapibrėžtos kai kurių politinių jėgų pozicijos tai ir svarstome“, –  aiškino A. Kubiliaus pavaduotoja ir nepamiršo pridurti, kad blogiausias variantas būtų koalicija su socdemais. R. Juknevičienė „darbiečių“ paramą būnant opozicijoje pavadino „labai realiu variantu“, kaip „konservatoriai altruistiškai palaikė socdemų mažumos Vyriausybę“.

REKLAMA

***

Konfliktinė situacija tik dar kartą apnuogina nuolat aštrėjančius prieštaravimus konservatorių vadovybėje, ypač aiškinantis potencialios grėsmės valstybei šaltinius ir renkantis koalicijos partnerius.

Dabartinę Permainų koaliciją, skilus Tautos prisikėlimo frakcijai, sudaro pastarosios likučiai, Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga, Seime ji  turi 72 balsus iš 141.

Opozicinę Darbo partijos frakciją sudaro 10 narių. Jų balsų, kaip manoma, gali prireikti mėginat patvirtinti kitų metų valstybės biudžetą gruodžio 10 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų