REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per pastaruosius devynis šių metų mėnesius lyginant su 2008 metų tuo pačiu laikotarpiu, akcizo mokesčio už etilo alkoholį  sumokėta 104 679 tūkst. litų mažiau, o stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimų apimtis krito 33,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų devynių mėnesių pajamos už etilo alkoholį sudarė 70,3 proc. visų pajamų, gautų iš akcizų už alkoholinius gėrimus.

REKLAMA

„Valstybė ir toliau negauna milijonų, legalios pramonės pardavimai krenta, o nelegali alkoholio rinka toliau klesti. Galima teigti, kad ši situacija jau kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Metų pradžioje prognozavome, kad per šiuos metus valstybės biudžetas  negaus iki 100 mln. litų pajamų iš akcizo už etilo alkoholį. Prognozė pildosi su kaupu,“– teigė Laurynas Vilimas, Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos (AGPĮA) prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Akcizais apmokestinamų prekių kontrabandos srauto augimą per devynis šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, patvirtina ir padidėjęs Lietuvos muitinėje pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius: per 2009 m. devynių mėnesių laikotarpį muitinėje dėl akcizais apmokestinamų prekių kontrabandos ir nelegalios apyvartos buvo pradėta 56 proc. daugiau ikiteisminių tyrimų nei per praėjusių metų analogišką laikotarpį. Pavyzdžiui, vien alkoholio Lietuvos muitinė per šį laikotarpį sulaikė beveik 670 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2008 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis Policijos departamento duomenimis, šiais metais stebimas didelis namų gamybos alkoholinių gėrimų gaminimo atvejų didėjimas, o jų ištyrimas sumažėjo. Per 2009 m. 9 mėn. užregistruoti 582 neteisėtų namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimo, laikymo ar gabenimo atvejai arba 73,2 proc. daugiau nei per 2008 m. 9 mėn.

Stipraus alkoholio pramonės įsitikinimu, norint sušvelninti situaciją, būtina sumažinti akcizo mokesčius alkoholiniams gėrimams bent iki 2007 m. lygio (3200 Lt/Hlpa).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų