REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės sudėliotas kitų metų prioritetinių darbų sąrašas vertinamas prieštaringai. Valdantieji džiaugiasi tokia iniciatyva, o opozicija pasigenda dėmesio paprastam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės pateiktame 2010-ųjų darbų sąraše išskirtos kelios sritys. Ministrų kabinetas sutarė, kad svarbiausia - kuo greičiau įveikti ekonomikos krizę, tobulinti valstybės valdymą, užsiimti energetikos reikalais ir padėti pagrindus šalies modernizacijai. Politologai primena, kad vien prioritetų neužtenka, būtinas detalus planas jiems įgyvendinti.

REKLAMA

Svarbiausia - krizė.

Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, kitų metų veiklos prioritetai sudėlioti remiantis Vyriausybės programa, taip pat įvertinus bendrą padėtį krašte, Baltijos regione ir visame pasaulyje. Jis pabrėžė, kad svarbiausius ateities darbus diktuoja sunkmetis, nepaliekantis didelių alternatyvų elgtis kitaip, nei teko daryti iki šiol. "Kad ir kas šiuo metu būtų valdžioje, prioritetai būtų labai panašūs", - svarstė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas tarp svarbiausių kitų metų Vyriausybės darbų įrašytas greitesnis ekonomikos krizės įveikimas. To ketinama siekti tinkamai valdant viešuosius finansus, skatinant ekonomiką ir pertvarkant brangiausiai atsieinančias sritis: socialinę, sveikatos ir švietimo.

Rūpinsis modernizacija

Antrasis Vyriausybės prioritetas - valstybės valdymo tobulinimas. Anot A.Kubiliaus, šiai sričiai reikia nemažai permainų, aiškių strateginio planavimo principų. Be to, premjero nuomone, būtina kuo skubiau priimti sprendimus, sustiprinsiančius savivaldą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet Vyriausybė ketina daug dėmesio skirti ir energetikai. Šioje srityje žadama didinti konkurenciją, plėsti Baltijos šalių elektros rinką, ieškoti alternatyvių dujų apsirūpinimo šaltinių, rengtis naujos atominės elektrinės statybai ir galutinai likviduoti nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT".

A.Kubilius viliasi, kad daugiau dėmesio 2010-aisiais pavyks skirti ir šalies modernizacijos perspektyvai. "Bevielio interneto plėtra, kompiuterinio raštingumo reikalai ir vis daugiau žmonėms reikalingų paslaugų internete - tai tie uždaviniai, kuriuos laikysime savo pagrindiniais prioritetais", - aiškino jis.

REKLAMA

Sveikintina idėja

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma džiaugėsi Vyriausybės sudarytu svarbiausių darbų sąrašu. "Žinoma, nereikėtų jo absoliutinti, nes gyvenimas šiais laikais labai dinamiškas ir gali pakoreguoti prioritetus. Tačiau gerai, kad Vyriausybė veikia strategiškai ir turi viziją", - LŽ aiškino jis.

Apžvelgdamas šių metų Vyriausybės veiklą J.Razma konstatavo, kad ministrų kabinetas nuosekliai vykdė savo programą. Jis vylėsi, kad taip bus ir kitąmet. Tarp svarbiausių Vyriausybės uždavinių kitiem metams parlamentaras išskyrė daugiabučių namų modernizavimo programą. Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos atstovas Žilvinas Šilgalis taip pat sveikino Vyriausybę nusistačius kitų metų veiklos prioritetus. "Išnagrinėsime dokumentą ir pateiksime savo vertinimą, galbūt siūlysime dėl ko nors padiskutuoti", - sakė jis.

REKLAMA

Ragina atsigręžti į žmones

Seimo opozicijos lyderis "tvarkietis" Valentinas Mazuronis įsitikinęs, kad ministrų kabinetas svarbiausių darbų sąrašą turėjo sudaryti gerokai anksčiau. Neseniai pristatytame dokumente jis įžvelgia tik tai, kas esą jau turėjo būti įgyvendinta. "Žinoma, geriau tai daryti dabar nei niekada. Tačiau kol kas konkrečių pastangų dėl to nematau, vien politines deklaracijas", - apgailestavo jis.

Vyriausybės veiklos prioritetų sąraše V.Mazuronis pasigenda dėmesio socialiai jautriausioms sritims, pirmiausia - darbo vietų išsaugojimui ir kūrimui. "Tai turėtų būti svarbiausias Vyriausybės uždavinys. Jį išsprendus palengvėtų "Sodros" problemos, lengviau atsikvėptų paprasti žmonės", - įsitikinęs opozicijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius taip pat mano, kad svarbiausius darbus Vyriausybė turėjo nusistatyti dar pernai gruodį. "Krizės metu svarbu nustatyti prioritetus, galinčius amortizuoti neigiamas pasekmes ekonomikoje, ir nuspręsti, ką daryti, kad padėtis pradėtų gerėti. Tenka apgailestauti, kad dabar nebegalime padaryti to, ką galėjome prieš metus", - sakė jis.

A.Butkevičiaus nuomone, daugiausia dėmesio Vyriausybė turėtų skirti paprastiems žmonėms, o ne skaičiams, kaip tai darė iki šiol. Jis pabrėžė, kad būtina tartis su bankais dėl paskolų čiaupo atsukimo, grįžti prie mokesčių reformos, mažinti šešėlinio verslo apimtį.

REKLAMA

Nauja praktika

Tradicija Vyriausybėms pateikti metinius veiklos prioritetus užsienio valstybėse labai paplitusi. Lietuvoje, anot politologo Algio Krupavičiaus, iki šiol dažniausiai būdavo pasitenkinama ministrų kabineto veiklos programa. Jis prisiminė, kad pastarąjį kartą sudėlioti ir trumpalaikius veiklos prioritetus bandė tuomečio premjero Gedimino Vagnoriaus kabinetas.

Vertindamas A.Kubiliaus Vyriausybės sudarytą svarbiausių darbų sąrašą A.Krupavičius pabrėžė, kad jie gana nelygiaverčiai. "Pavyzdžiui, šalies modernizacija - neapibrėžtas ir nekonkretus prioritetas, o krizės įveikimas ir energetika - itin svarbios sritys", - aiškino jis.

A.Krupavičius pažymėjo, kad vien prioritetų neužtenka. Anot jo, Vyriausybė turėtų numatyti konkrečius veiksmus bei priemones, kaip juos sėkmingai įgyvendinti.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų