REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus atgavimo 70-mečio proga spalio 29 d. 12 val. prie Karaliaus Mindaugo paminklo šalia Lietuvos nacionalinio muziejaus Vilniuje (Arsenalo g. 1) bus sodinami Valstybės, Kariuomenės ir Vilniaus ąžuolai.  

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės ąžuolą pasodins renginyje dalyvausianti Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Kariuomenės ąžuolą – Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, o Vilniaus ąžuolą – Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Babravičius.  

REKLAMA

Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos kariuomenės orkestras, Garbės sargybos kuopos kariai.  

Po renginio 15 val. Lietuvos kariuomenės vadas, Lietuvos kariuomenės orkestras ir Garbės sargybos kuopos kariai dalyvaus žuvusių už Vilnių ir Lietuvą karių pagerbime Rasų kapinėse, Vilniuje.  

***

1939 m. rugpjūčio 23 d. Sovietų Sąjunga ir Vokietijos Reichas pasirašė nepuolimo sutartį, kuria pasidalijo įtakos zonas. Lietuva pateko į Vokietijos įtakos sferai. Prasidėjus Vokietijos-Lenkijos karui, naciai ne kartą siūlė Lietuvai pasiųsti kariuomenę ir atsiimti Vilnių. Lietuvai atsisakius tai daryti, rugsėjo 28 d. Vokietija ir Sovietų Sąjunga pasirašė papildomą slaptą protokolą, kuriuo Vokietijos Reichas perleido Lietuvą sovietų įtakos sferai. 1939 m. spalio 10 d. po kelias dienas trukusių sunkių derybų Maskvoje buvo pasirašyta „Vilniaus ir Vilniaus srities Lietuvos Respublikai perdavimo ir Lietuvos-Sovietų savitarpio pagalbos sutartis“. Lietuva Vilnių atgavo sumokėjusi brangią kainą – turėjo įsileisti Raudonosios armijos įgulas. 1939 m. spalio 17 d. Sovietų Sąjunga puldama Lenkiją įžengė į Vilnių ir miestą nuniokojo. Spalio 27 d. Lietuvos kariuomenė pradėjo žygį į Vilnių, o 28 d. įvyko oficialus kariuomenės sutikimas Ožeškienės (dabar Savivaldybės) aikštėje. (Vytauto Didžiojo Karo muziejaus informacija). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų