REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pabradės poligone baigėsi Sausumos pajėgų padalinių pasirengimo 2010-aisiais budėti Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacinėse pajėgose vertinamosios pratybos. Antradienį šiame poligone krašto apsaugos viceministrui Vytautui Umbrasui ir kariuomenės vadui generolui majorui Arvydui Pociui buvo pristatyta pasirengimo budėti eiga ir baigiamųjų pratybų rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA

Taikos meto užduočių operacinės pajėgos, kurias sudarys iki 700 karių, buvo suformuotos šiemet. Operacinių pajėgų funkcijas kasmet keisdamiesi vykdys vis kiti Sausumos pajėgų padaliniai. Pirmojoje pajėgų rotacijoje, kitąmet, budės Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Kunigaikščio Vaidoto tiesioginės paramos logistikos batalionų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių kariai.

REKLAMA

Vertinamosios pratybos "Rudens šviesa" užbaigė operacinėse pajėgose budėti priskirtų Sausumos pajėgų padalinių pasirengimą, pradėtą šių metų balandį. Pratybų Pabradės poligone metu buvo vertinama, kaip operacinėse pajėgose 2010 m. budėsiančių skirtingų Sausumos pajėgų padalinių kariai yra pasirengę bendrai vykdyti užduotis. Iš viso pratybose Pabradėje dalyvavo apie 500 karių.

"Taikos meto užduočių operacinių pajėgų suformavimas yra rimtas žingsnis ir signalas, kad Lietuvos kariuomenė ne tik atsakingai vykdo tarptautinius įsipareigojimus, bet ir yra pasirengusi atsakui galimoms grėsmėms šalies viduje", - po pratybų pristatymo sakė kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius.

REKLAMA
REKLAMA

Šios operacinės pajėgos esant būtinybei stiprins valstybinės sienos apsaugą, saugos svarbius valstybės ar savivaldybių objektus nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teiks pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju, kt.

Taikos meto užduočių operacinės pajėgos - greitojo reagavimo pajėgos. Iš Sausumos pajėgų padalinių budėti operacinėse pajėgose suformuotas bataliono dydžio vienetas vykdyti operacinių pajėgų užduotis bet kurioje Lietuvos vietoje bus aktyvuojamas per 2-8 valandas.

Pajėgas, kurios savo pobūdžiu ir iškeltomis užduotimis yra panašios į NATO greitojo reagavimo pajėgas, ateityje numatoma plėsti didinant karių skaičių, tačiau, pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, jos ir toliau bus formuojamos iš motorizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas", Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Inžinerijos bataliono vienetų vienų metų rotacijos pagrindu. Prireikus pajėgos bus pastiprintos priešlėktuvinės gynybos ir Karinių oro pajėgų pajėgumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų