REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdamos skatinti skaitymą, keturios organizacijos („Menų spaustuvė“, „Sena.lt“, „Knyguklubas.lt“ bei „Bernardinai.lt“) nuo rugsėjo vykdo tęstinį projektą „Skaityk ir dovanok“, kuriame savo skaitymo patirtimi dalinasi 10 žymių Lietuvos kultūros, verslo ir politikos pasaulio atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną mėnesį apie skaitymo reikšmę su vienu iš projekto dalyvių kalbasi „Bernardinai.lt“ portalas: spalio mėnesio „Skaityk ir dovanok“ iniciatyvos svečias – rašytojas ir teatro režisierius Vytautas V. Landsbergis.

REKLAMA

Kaip ir kiekvienas projekte dalyvaujantis pašnekovas, Vytautas V. Landsbergis ne tik sutiko pasidalyti mintimis apie skaitymo pilnatvę ir skurdą, bet ir padovanoti knygą iš savo asmeninės bibliotekos: perskaitytų knygų internetiniame knygyne „Sena.lt“ lankytojai turės galimybę gauti dovanų Vytauto V. Landsbergio knygą „Arklio Dominyko kelionė į žvaigždes“ su rašytojo parašu bei asmeniniu linkėjimu.

Kultines knygas vaikams ir jų tėveliams rašantis Vytautas V. Landsbergis pokalbyje prisipažįsta, kad jo pirmoji knyga – Vytės Nemunėlio „Meškiukas Rudnosiukas“ – paliko neišdildomą įspūdį. Tačiau knyga, lydėjusi jį visą gyvenimą – tai Antuano de Saint Egziuperi „Mažasis princas“. Rašytojas teigia, kad jam nebūtų įdomu rašyti pasakas, skirtas tik vaikams, nes vaikai – pakankamai suaugusios būtybės, su kuriais galima dalintis tais pačiais rimtais dalykais, kaip ir su suaugusiais. Tačiau literatūroje jį labiausiai žavi rašytojų, gebančių atspindėti vaikišką, naivų pasaulį, remtis fantazijomis, o ne realybe, darbai, pavyzdžiui, Luiso Borcheso ar Gabrielio Garsijos Markeso kūryba.

REKLAMA
REKLAMA

Knygų įvairovė ir gausa šiais laikais yra didžiulė, knygas galima skaityti ir internete. Tačiau Vytautas V. Landsbergis teigia, kad skaityti knygas internete jam yra svetima: „Kai gali pasimėgauti tikra knyga, šiugždančiu popieriumi, nes užburianti magija slypi netgi lapų vertime – tai yra visiškai kitas dalykas. Knyga priverčia būti „čia ir dabar“, atsidurti ritualinėje būsenoje.“

Skaitymo skatinimo projekto „Skaityk ir dovanok“ tikslas – paskatinti visuomenės domėjimąsi knygomis, skaitymu, dalytis perskaitytomis knygomis. Rugsėjo mėnesį projekte dalyvavo ekonomistas Gitanas Nausėda, kuris „Sena.lt“ lankytojams padovanojo knygą iš savo asmeninės bibliotekos: Vandos Zaborskaitės publicistikos ir atsiminimų tomą „Tarp istorijos ir dabarties“. Projekte dalyvauti taip pat sutiko Algimantas Čekuolis, Arūnas Peškaitis, Eglė Špokaitė, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Vygaudas Ušackas bei Leonidas Donskis.

Projektas vyks 2009 metų rudenį – 2010 metų pavasarį. Jį inicijavo perskaitytų knygų knygynas internete „Sena.lt“, skaitymo poreikį skatinantis portalas „Knyguklubas.lt“, ypatingą dėmesį kultūrai skiriantis interneto dienraštis „Bernardinai.lt“, bei šiemet duris atvėrusi Menų spaustuvės „Infoteka“, kurioje galima nemokamai skaityti knygas  bei periodiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų