REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje pabrango 2,58 JAV doleriais. Šiuo metu jos kaina siekia 77,51 JAV dolerius. Nuo metų pradžios naftos žaliavos kaina išaugo dvigubai – sausio pradžioje juodojo aukso kaina siekė apie 36 JAV dolerius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Lietuva Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, pagrindinė naftos žaliavos kainos kilimo priežastis – silpnėjantis JAV doleris ir pozityvios prognozės apie atsigaunančią didžiųjų šalių ekonomiką.

REKLAMA

Pasak G. Bandzevičiaus, naftos kainos augimas turi ir vieną pozityvią pusę – jis skatina rinkos dalyvius vėl grįžti prie investicijų į naftos žaliavos gavybą svarstymo. Metų pradžioje dauguma naftą išgaunančių šalių teigė, kad 40 JAV dolerių už barelį kaina yra per maža, kad šalims būtų pelninga toliau investuoti į žaliavos gavybą.

Praėjusią savaitę buvo paskelbti išankstiniai Kinijos ekonomikos III ketvirčio rezultatai, kurie rodo šalies ekonomikos augimą. Preliminariais duomenimis, šalies ūkis III ketvirtį išaugo 8,9 proc. palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o II ketvirtį šalies ekonomika paaugo 7,9 procento. Kinijos vyriausybė teigia, kad pasieks šiais metais numatytą vidutinį 8 proc. šalies ūkio augimą. Taip pat skelbiama, kad rugsėjį Kinijos naftos perdirbimo gamyklų apyvarta išaugo 14 proc. palyginus su praeitų metų rugsėju. Šiuo metu per dieną Kinijoje perdirbama 8 mln. barelių naftos ir tai yra rekordinis naftos žaliavos perdirbimo augimas Kinijoje (pasaulyje per dieną suvartojama apie 84 mln. barelių per dieną). Tikėtina, kad panašios apimtys išliks ir spalio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad trys Nigerijos naftos perdirbimo gamyklos pradėjo dirbti pilnu pajėgumu. Tai yra svarbi žinia rinkai, nes šiuo metu Nigerija, nors ir yra viena svarbiausių OPEC narių, nepajėgia patenkinti vietinės naftos produktų paklausos. Dalis degalų iki šiol buvo  importuojami iš kitų šalių.

Roterdamo biržoje naftos produktų indeksai pakilo

Praėjusią savaitę dyzelino ir benzino Platts indeksai kilo atkartodami naftos žaliavos kainos augimą. Benzino Platts indeksas išaugo 19 JAV dolerių, dyzelino – 20 dolerių.

Didmeninėje prekyboje per savaitę litras benzino pabrango 9 ct, dyzelinas – 3 ct, o dujos – 4 ct. Mažmeninė rinka atkartojo pokyčius didmeninėje rinkoje – litro benzino kaina pakilo 5 ct, dyzelinas pabrango 7 ct, o dujų kaina išaugo 2 ct.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų