REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kanceliarija sugeba solidžiomis premijomis pamaloninti apie pusę apvalias sukaktis švenčiančių darbuotojų. Ši LŽ atskleista piniginio klerkų skatinimo praktika parlamento vadovei Irenai Degutienei buvo staigmena.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Seimo kanceliarijos vadovybė pastaruoju metu išdidžiai aiškina taip drastiškai taupanti lėšas, kad labiau spaustis nėra jokių galimybių, LŽ išsiaiškino, jog papildomų pinigų čia vis dėlto randama net sunkmečiu. Apie pusė jubiliejinius gimtadienius šiemet šventusių kanceliarijos darbuotojų buvo pasveikinti pusės atlyginimo dydžio ar net didesnėmis išmokomis. Bendra tokių premijų suma gali siekti keliasdešimt tūkstančių litų. Laimingieji buvo atrinkti pagal kanceliarijos padalinių vadovų teikimus laikinajam Seimo kancleriui.

REKLAMA

Premijos ištikimiausiems tarnautojams, kurių galėjo būti iki 20, - nemaloni tema Seimo kanceliarijos vadovams. Jie apie tai šneka miglotai arba apskritai nekalba. Į komandiruotę išvykusį laikinąjį kanclerį Gedeminą Aleksonį pavadavęs Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis praėjusį penktadienį dingo kaip į vandenį ir visą dieną neatsiliepė į telefono skambučius, nors dar išvakarėse žadėjo suteikti LŽ dominančią informaciją. Kur darbo metu buvo valdininkas, jo sekretorė negalėjo pasakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Premija nustebino

Prieš mėnesį 50-ąjį gimtadienį atšventusi Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Angonita Rupšytė nustebo sulaukusi premijos. Atostogavusios tarnautojos niekas apie tai neinformavo. "Esu kategoriškai prieš visokias premijas. Niekada nieko panašaus neprašiau", - LŽ tikino A.Rupšytė. Jubiliejaus proga gautą premiją ji skyrė labdarai, pirko ir mokykloms dovanojo knygas.

LŽ duomenimis, solidžios piniginės išmokos neseniai švęsto gimtadienio proga taip pat sulaukė Seimo kanceliarijos Teisės departamento Darbo ir socialinės teisės skyriaus vedėja Jadvyga Andriuškevičiūtė. Ji nepaneigė, kad galėjo gauti išmoką, tačiau tvirtino, kad kol kas neturėjo laiko patikrinti banko sąskaitos. "Pastaruoju metu turėjau labai daug darbo. Neseniai buvo įregistruota bent 15 įstatymų projektų, susijusių su mano kuruojama sritimi. Neturėjau nė penkių minučių atsipūsti", - aiškino J.Andriuškevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenori pasakoti

Pastaruoju metu J.Andriuškevičiūtė ne pirmą kartą atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre. Priminsime, kad rugpjūčio pradžioje ji susiruošė tris mėnesius turėjusių trukti atostogų. Už jas Seimo buhalterija valdininkei išmokėjo nemažą sumą. Tačiau į darbą J.Andriuškevičiūtė grįžo nesulaukusi atostogų pabaigos, nes po poros savaičių ją skubiai atšaukė laikinasis Seimo kancleris G.Aleksonis. Pinigų, gautų už būsimąsias atostogas, valdininkė Seimui esą taip ir negrąžino.

Teigiama, kad neseniai premijos jubiliejaus proga galėjo sulaukti ir Teisės departamento Civilinės teisės skyriaus vedėja Daina Petrauskaitė. Tačiau ar tai tiesa, ji atskleisti nepanoro. "O kodėl turėčiau tai visiems sakyti? Nenorėčiau", - LŽ tepasakė ji.

REKLAMA

Seimo kanceliarijos skyriaus vadovo mėnesio atlyginimas, be priedų už stažą ir kvalifikacinę klasę, atsižvelgiant į valdininko kategoriją, siekia 4 tūkst. litų. Tad J.Andriuškevičiūtei ir D.Petrauskaitei gimtadienio proga galėjo būti išmokėtos mažiausiai kelis tūkstančius litų siekiančios premijos.

Tik nusipelniusiesiems

Šiemet jubiliejus atšventę ir premijų iš Seimo kanceliarijos nesulaukę valdininkai jaučiasi nesmagiai. Jiems keista, kodėl vieni sukakčių proga yra skatinami solidžiais priedais, o kiti - ne. Laikinasis Seimo kancleris G.Aleksonis LŽ patvirtino, kad jo vadovaujama įstaiga ir sunkmečiu suranda pinigų premijoms. Tačiau jis pabrėžė, kad tokių išmokų pastaruoju metu skirta vos viena kita - tik ilgiausiai ir geriausiai dirbantiems darbuotojams.

REKLAMA

Daugiausia premijų Seimo kanceliarijos darbuotojams išmokėta pirmąjį šių metų ketvirtį. Pastaruoju metu premijos esą buvo išmokėtos vos keliems labiausiai nusipelniusiems darbuotojams. LŽ duomenimis, 50 metų sulaukę Seimo valdininkai pamaloninami pusės algos, o 60-ąjį jubiliejų minintys - 60 proc. atlyginimo dydžio premijomis.

Iš sutaupytų pinigų

Premijos jubiliejų proga kai kuriems Seimo valdininkams išmokėtos iš sutaupytų darbo užmokesčio fondo lėšų. Papildomų pinigų ten atsiranda darbuotojams susirgus ar dėl nemokamų atostogų. "Dabar kelias premijas išmokėjome tik dėl to, kad darbo užmokesčio fondo balansas yra teigiamas", - teisinosi G.Aleksonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl esant tokiai sudėtingai finansinei situacijai Seime mokamos premijos, laikinasis kancleris aiškino, kad pastaruoju metu papildomų pinigų sulaukė vos keli pavaldiniai. "Pabrėžiu, premijos išmokėtos tik išskirtiniais atvejais, žmonėms, dirbantiems dešimt, penkiolika ir daugiau metų", - tikino jis. Tačiau per šiuos metus Seime galėjo būti paskatinta apie 20 jubiliatų, o bendra jiems išmokėta suma gali siekti 50 tūkst. litų.

Jaučiasi apgauta

Seimo vadovybė apie parlamento kanceliarijos žarstomas premijas sužinojo tik iš LŽ. Seimo pirmininkę I.Degutienę nustebino pateikta informacija. Ji žadėjo, kad paves tai išsiaiškinti savo pavaduotojams.

REKLAMA

Parlamento kanceliarijos darbą kuruojanti Seimo pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė taip pat nustebo išgirdusi apie jubiliejines premijas. Anot jos, prieš kurį laiką buvo sutarta, kad papildomos išmokos Seime dirbantiems valdininkams bus skiriamos tik laidotuvių atveju. "G.Aleksonis anksčiau man yra sakęs, kad premijų skyrimo praktikos Seime atsisakyta. Paskutinės premijos esą buvo paskirtos metų pradžioje", - stebėjosi ji.

V.Baltraitienė neigiamai įvertino Seimo kanceliarijos ir laikinojo jos vadovo G.Aleksonio veiksmus. Jos nuomone, išlaidauti sunkmečiu, kai kitos institucijos ir visuomenė veržiasi diržus, nedovanotina. Parlamento valdyboje svarstant naujojo kanclerio kandidatūrą V.Baltraitienė žadėjo atsižvelgti ir į LŽ pateiktus faktus.

REKLAMA

Kiti jubiliatų neskatina

Kitos pagrindinės valstybinės institucijos neturi praktikos premijomis pradžiuginti jubiliejus švenčiančių darbuotojų. Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė LŽ teigė, kad prezidentės kanceliarijoje niekada nebuvo nė kalbos apie išskirtinį jubiliatų skatinimą.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis taip pat tikino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje papildomų išmokų darbuotojams neskiriama. "Šimtu procentų garantuoju, kad man tapus kancleriu tokių premijų nebuvo. Mūsų įstaigoje apskritai jokios premijos nemokamos ir to neplanuojama daryti", - tvirtino jis.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų